Vielä lisää liikepankkien rahanluonnista..

 

 

 

 

 

Liikepankit kiistävät luovansa rahaa (miksiköhän?), mutta keskuspankit ovat toista mieltä. Ja ainakin itse luottaisin enemmän keskuspankkeihin kuin liikepankkeihin, kuten esim:


"

Kun pankki myöntää lainaa, sekä sen velat että saamiset kasvavat. Lainaa myöntävä
pankki ottaa asiakkaalta allekirjoituksen velkakirjaan ja merkitsee varoihinsa tämän saamisen.
Mutta laina on nostettu vasta kun sitä vastaava talletus on kirjattu asiakkaan tilille, joten
myös pankin velat kasvavat. Talletuksethan ovat pankin velkoja asiakkailleen. Näiden velkojen
lisääntyminen on rahan määrän lisääntymistä.
Asiakas havaitsee pankkitilinsä saldon
kasvaneen. Hänellä on siis enemmän rahaa kuin hetkeä aikaisemmin, vaikka pelkästään
lainaa nostamalla ei rikastu, eikä nettovarallisuus kasva.

Asiakkaan tilille lainanmyöntöhetkellä kirjattu talletus on aivan todellista rahaa. Saamiset
pankilta kelpaavat maksuvälineeksi, joten maksuvälineiden määrä siis todella lisääntyy, vaikka
sen enempää pankin kuin asiakkaankaan nettovarallisuus, siis varojen ja velkojen erotus,
ei olennaisesti muutu pankin kasvattaessa antolainaustaan.
"

, "Lyhyt johdatus rahaan" , Karlo Kauko, Suomenpankki  (s.6)

 

Och samma på engelska:

Myös Englannin pankki vahvistaa rahanluonnin tapahtuvan antolainauksen yhteydessä:

"

Abstract

In the intermediation of loanable funds model of banking, banks accept deposits of pre-existing real resources from savers and then lend them to borrowers. In the real world, banks provide financing through money creation. That is they create deposits of new money through lending, and in doing so are mainly constrained by profitability and solvency considerations.

This paper contrasts simple intermediation and financing models of banking. Compared to otherwise identical intermediation models, and following identical shocks, financing models predict changes in bank lending that are far larger, happen much faster, and have much greater effects on the real economy.

"

, "Banks are not intermediaries of loanable funds — and why this matters",  Zoltan Jakab and Michael Kumhof

Käytännössä juuri kukaan ei tiedä/ymmärrä/myönnä liikepankkien luovan liikkellä olevan rahan antolainauksen kautta. Asia on epäselvä aivan yhteiskunnan ylintä porrasta myöten.

Ja vaikka ajatus siitä, että liikepankeilla on oikeus luoda rahaa kuulostaakin hurjalta, on se kuitenkin aivan toimiva ajatus. Ongelma onkin siinä, että nykyinen pankkijärjestelmämme on toteutettu väärällä tavalla ja on siksi rakenteellisesti epävakaa. Järjestelmän epävakaus johtuu kahdesta seikasta: 1. Pankkien talletus- ja antolainaustoimintoja ei ole erotettu toisistaan. 2. Osana kriittistä infrastruktuuria pankit nauttivat täydestä valtiontakauksesta ja siksi niiden riskienhallinta ei toimi.

Pankit tulisikin siirtää puolisosialismista oikeaan markkinatalouteen jakamalla ne talletus- ja sijoituspankeiksi sekä vaatimalla talletuksille 100% reservivaatimus, jolloin tallettajien varat ovat aina turvassa keskuspankissa. Lisäksi niiden pitää antaa mennä konkurssiin kriisien sattuessa, jolloin niiden riskitietoisuus palautuu.

Valitettavasti kaikkien pankkitoiminnan muutosten vastustus tulee kuitenkin olemaan niin ankaraa, että joudumme kokemaan vielä useita pankkikriisejä ennenkuin toimeen lopulta tartutaan.

 


 

+ Paul Grignonin mainio videoanimaatio: ""Raha on velkaa" (47min. ) Se kertoo oivallisesti rahan historiasta ja nykyisestä paperi/velkaraha-järjestelmästämme (suomenkielinen tekstitys).

+ edelllinen enklanniksi

 

rutanen1965
Sitoutumaton Oulu

DI/ohjelmoija.

Olen Talousdemokratia ry:n hallituksen jäsen. Kannatan valtiopainotteista sekataloutta sekä euroalueen hallittua purkamista.

"Valtioraha on kansantalouden tärkein työkalu"

MMT-infoa: www.modernmonetarytheory.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu