St1:n syvälämpöhanke etenee suotuisasti

Ensikuulemalta suhtauduin hyvin skeptisesti St1:n Otaniemen syvälämpöhankkeeseen, sillä ajattelin kallioperän kovuuden olevan ylivoimaisen suuri haaste taloudellisesti kannattavan geovoimalan toteuttamiseksi Suomessa. St1 on kuitenkin osoittanut minun, ja varmaan monen muunkin maallikon, ennakkoluulot vääriksi ja hanke onkin edennyt lähes täysin suunnitelmien mukaisesti porausteknisistä haasteista huolimatta.

Viimeisimpänä edistysaskeleena St1 on tiedottanut korkeapaineisilla vesi-impulsseilla tehdyn vesistimulaation onnistumisesta. Stimulaatiolla oli tarkoitus selvittää kuinka hyvin vesi etenee kovassa graniitissa olevissa halkeamissa:

"
St1 Otaniemen syvälämpöhanke etenee kallioperätutkimuksen seuraavaan vaiheeseen. Kesän aikana suoritettu vesistimulaatio täytti positiivisimmat ennakko-odotukset ja Espoon kallioperään pumpattu vesimäärä vastasi lähtöolettamien ylärajaa, mikä käytännössä antaa odottaa erinomaisia lämpötehoja tulevassa laitoksessa.
"

Lämpölaitoksen tehoksi on otaksuttu n. 40MW, joka näyttäisi ko. tiedotteen perusteella myös toteutuvankin. Muistaakseni ko. teho vastaa n. 10% Espoon kaukolämpötarpeesta. Mikäli kehitettävänä oleva syvälämpöteknologia todellakin osoittautuu oikeasti toimivaksi ja monistettavaksi konseptiksi, voitaneen tällaisia voimaloita rakentaa Suomeen kymmenittäin ja silloin puhuttaisiin kokonaisuudessaan jo yhden ydinvoimalayksikön teholuokasta.

Syvälämpövoimaloiden energiantuotanto olisi tietysti lähes päästötöntä. Kansantaloudellisena lisähyötynä ne korvaisivat myös tuontienergiaa. On myös ilmeistä, että lämmöntuotannossa tarvittavan työvoiman tarve olisi liki olematon, sillä voimalat ovat lähes täysautomaattisia eikä polttoaineen toimitusketjua tietenkään tarvita.

Mikäli syvälämpöteknologia osoittautuu lopulta täysin toimivaksi, voidaan jo puhua uuden perusinnovaation syntymisestä. Taloudelliset, tekniset ja yhteiskunnalliset perusinnovaatiot ovat erittäin tärkeitä, sillä ne lisäävät  hyppäyksenomaisesti sekä hyvinvointiamme että elintasoamme. Esimerkkeinä perusinnovaatiosta mainittakoon vaikkapa: sähkö, höyryvoima, raha, luotto, demokratia ja tasa-arvo. Tälle listalle laittaisin myös syvälämmön, mikäli siitä lopulta tulee globaalisti merkittävä kaukolämmön tuotantomuoto.

Me suomalaiset olemme todistetusti hyvin fiksua porukkaa, sillä olemme kyenneet luomaan tänne kylmään Pohjolaan yhden maailman vauraimmista ja vakaimmista yhteiskunnista. Jatkossa meillä menee vielä entistäkin paremmin, mikäli kykenemme vielä lisää hillitsemään omia inhimillisiä heikkouksiamme kuten esim: ahneutta, itsekkyyttä ja lyhytnäköisyyttä, sekä alamme toimia enemmän yksissätuumin ekologisesti, inhimillisesti ja taloudellisesti kestävien uusien perusinnovaatioiden löytämiseksi ja kehittämiseksi. Hyviä me jo ollaan, mutta pystymme vielä paljon parempaankin.

Asiasta avaruuteen:

Radikaali uusi idea, sekä sitä toteuttava innostunut tiimi, saa kirjaimellisestikin ns."homman lentämään". Hyvänä esimerkkinä on Elon Muskin SpaceX yhtiö, joka kehittää uudelleenkäytettäviä kantoraketteja, joiden avulla laukaisukustannukset putoavat murto-osaan entisestä.

Falcon Heavy -kantoraketin ensilaukaisun katselu on hyvin inspiroivaa katseltavaa: täysi inhimillinen potentiaali vapautuu, kun on suuri tavoite sekä lahjakkutta ja innostusta. Kun näkee apurakettien palaavan täydellisessä synkroonissa laskeutumisalueilleen, niin ymmärtää, että tämä porukka pystyy vielä paljon muuhunkin, kuten esim. toteuttamaan Elon Muskin unelman pysyvästä Mars-tukikohdasta.

 

rutanen1965
Sitoutumaton Oulu

DI/ohjelmoija.

Olen Talousdemokratia ry:n hallituksen jäsen. Kannatan valtiopainotteista sekataloutta sekä euroalueen hallittua purkamista.

"Valtioraha on kansantalouden tärkein työkalu"

MMT-infoa: www.modernmonetarytheory.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu