Valtion rahanluonti

Vastoin yleistä harhakäsitystä valtio ei lainaa rahaa yksityiseltä sektorilta kattaakseen alijäämänsä, vaan tekee sen luomalla rahaa itse.
Tämä yleinen, ja myös valtion itsensä sitkeästi ylläpitämä, harhakäsitys johtuu siitä, että kultakannassa (ns. Bretton-Woods-järjestelmä (1947-1971)), jossa kultavaranto toimi rahanluonnin rajoitteena, valtio joutui todellakin lainaamaan rahaa (eli kultaa) yksityiseltä sektorilta alijäämänsä kattamiseksi.
Sitävastoin nykyisessä rahajärjestelmässämme, eli ns fiat-täysvelkarahajärjestelmässä, valtio ja pankit luovat rahaa itsenäisesti ja täysin toisistaan riippumattomasti. Valtiolla on mahdollisuus luoda rahaa täysin rajattomasti ja pankit voivat luoda rahaa tietyssä suhteessa omaan pääomaansa (ns. Basel-säännöt).
Kultakannassa valtion lainaaminen, eli valtion osuuden kasvattaminen kultareserveistä, nosti luonnollisesti myös yksityisesti luodun rahan korkoja. Valtionlainojen korkoja käytettiinkin yleisesti yksityisten luottojen referenssikorkona. Tämä käytäntö on edelleen yleinen Yhdysvalloissa.
—
Valtiorahateorian, ja sen nykymuodon MMT:n, mukaan fiat-järjestelmässä valtionvelka syntyy valtion alijäämäisen kulutuksen kautta. Alijäämäinen kulutus tarkoittaa sitä, että valtio kuluttaa talouteen enemmän keskuspankkirahaa (=valtiorahaa) kuin verottaa sitä sieltä pois. Talouteen pysyvästi jäänyt keskuspankkiraha muodostaa siis valtionvelan.
Mikäli nykyinen sähköinen keskuspankkirahajärjestelmä muutettaisiin täysin käteispohjaiseksi, pursuilisi käteistä (eli siis valtionvelkaa) kansalaisten sekä yritysten patjoista ja lipastoista, eikä kenelläkään olisi mitään harhakuvitelmaa siitä, että valtio on lainannut valtionvelan jostain ulkopuolisesta lähteestä.
Todellisessa, sähköisessä keskuspankkirahajärjestelmässä, talouteen jäänyt keskuspankkiraha poistetaan valtionvelkakirjamyynneillä. Valtionvelkakirjat eivät kuitenkaan millään tavoin rahoita valtion alijäämiä, kuten ei liikkellä oleva käteinenkään. Yksinkertaistetusti valtionvelkakirjojen voi ajatella olevan rahaa, josta maksetaan korkoa.
Fiatissa valtionvelkakirjamyynnit eivät ole valtion lainausoperaatioita, vaan ne ovat yksityisen sektorin talletusoperaatioita valtion luomalle ylimäääräiselle keskuspankkirahalle. Fiat-järjestelmän toiminnan kannalta valtionvelkakirjat ovat tarpeettomia ja niiden käytöstä tulisikin luopua. Valtion alijäämän rahoitus perustuu siis valtion kykyyn luoda tyhjästä rahaa ja kuluttaa sitä sitten talouteen, eikä rahan ”lainaamiseen”.
Myöskin ihan ”maalaislogiikalla” on pääteltävissä, ettei valtiolla ole jotain mystistä ulkoista rahoituslähdettä: Jostain kumman syystä yksityisellä sektorilla on aina täsmälleen juuri valtionvelkaa vastaava summa rahaa taskunpohjalla valtiolle lainattavaksi, olipa valtionvelka sitten kuinka valtava tahansa. Esim. Italian yksityinen sektori, jonka pankit ovat täysin rapakunnossa, on jotenkin kyennyt rahoittamaan Italian valtiota n. 2300 mrd eurolla (135%/BKT:sta). Tai sitten USA:n yksityinen sektori, jonka pankkijärjestelmä lähes romahti subprime-asuntolainakriisin yhteydessä, lainasi heti perään Obaman hallinnolle 10 biljoonaa dollaria seuraavien kahdeksan vuoden aikana?
Ja miksi yksityinen sektori ylipäänsä kohdentaa näin massiivisen lainausoperaation aina juuri valtiolle, eikä yksityiselle sektorille itselleen? Yksityisen sektorin kyky ”lainata” huimia summia valtiolle johtuukin siis juuri siitä, ettei kyse ole lainaus-, vaan talletusoperaatiosta: Yksityinen sektori on tallettanut ko. summat keskuspankkirahaa valtionvelkakirjoihin. Keskuspankkiraha on puolestaan syntynyt valtion aljäämäisen kulutuksen (menot>verot) seurauksena.
—
Valtion on luonnollista rahoittaa oma alijäämänsä nollakorolla ilman fiat-järjestelmään kuulumattomia valtionvelkakirjamyyntejä. Valtionvelka on velkavipu yhteiskunnallisesti hyödyllisten investointien toteuttamiseksi. Valtionvelan reaalituotto syntyy yleisen hyvinvoinnin ja infrastruktuurin kohentumisen kautta, eikä siitä ole mielekästä jakaa ylimääräistä korkotuloa yksityiselle sektorille (käytännössä lähinnä varakkaille).
Onneksi kehitys onkin jo mennyt pitkälti tähän suuntaan ja useimmat länsimaat eivät enää maksa merkittävää korkoa valtionvelastaan. Lisäksi ne ovat siirtymässä kohti suoraa keskuspankkirahoitusta, mikä tekee velkakirjat käytännössä tarpeettomiksi. Japani harjoittaa jo suoraa keskuspankkirahoitusta ja on todennäköistä, että euroalue ja USA seuraavat hieman myöhemmin perässä.
—
Liikepankit luovat tilirahaa aina luotonluonnin yhteydessä. Pankit itse kiistävät rahanluonnin ja esiintyvät rahan välittäjinä talletusasiakkailta laina-asiakkaille. Tosinsanoen myös pankit turvautuvat valtion tavoin kultakantalogiikkaan selittäessään rahajärjestelmän toimintaa.
Nykyisen pankkijärjestelmän toteutuksen pahin virhe on se, että valtio on ottanut pankkitoiminnan riskit kantaakseen talletussuojalla ja kriisien yhteydessä myönnettävillä pelastuspaketeilla. Tämä julkinen takaus tekee pankkien luomasta yksityisestä tilirahasta yhtä käypää valuuttaa kuin keskuspankkirahasta. Ongelmana on, että se hävittää pankkien riskitietoisuuden ja ne sortuvat jatkuvasti yliluototukseen suhdannesyklien huipuilla.
Toimintaperiaatteeltaan pankit ovat yrityksiä, jotka velkavivuttavat omaa pääomaansa luomalla luottoja asiakkailleen. Valtiolla ei ole mitään erityistä syytä tai tarvetta tukea tällaista liiketoimintaa. Heikkoa liiketoimintaa harjoittavien pankkien tulee antaa kaatua vapaasti ja antaa siten tilaa terveemmille pankeille ts. pankkitoiminnan tulee olla osa normaalia markkinataloutta.
On myöskin täysin absurdia, että valtio (ts. keskuspankki) yrittää ”keskusjohtoisesti” säännellä yksityisesti luotavan rahan korkotasoa ohjauskoroilla. Tämä säätelytoiminta, yhdistettynä valtion antaamaan takaukseen pankkitoiminnalle, ei ole koskaan toiminut kunnolla, vaan pankit päätyvät jatkuvasti hallitsemattomaan luotottamiseen ja sitäkautta toistuviin pankki- ja velkakriiseihin. Esimerkiksi tämänhetkinen velkakupla, joka on erityisen suuri yrityslainoissa, on jo paljon suurempi kuin edellinen, lähinnä asuntolainoihin syntynyt velkakupla.
—
Olisi toivottavaa, että virallinen rahakäsitys perustuisi todellisuuteen, eikä yhä sitkeästi elävään kultakantamyyttiin. On kuitenkin epätodennäköistä, että pankit tai valtio luopuisivat tämän myytin ylläpidosta vielä lähivuosikymmeninä.
Jostain syystä velkarahajärjestelmää pidetään yhä moraalisesta paheksuttavana ja/tai ideologisesti vääränä, vaikka se on ollut käytössä jo v 1971 lähtien. Todellisuudessa siihen ei olisi mitään aihetta, sillä fiat-järjestelmä on todella nerokas innovaatio. Se vain pitäisi toteuttaa oikein.
Kansalaiset voivat toki tätä muutosta odotellessaan sivistää itse itseään ”raha-asioissa”.
+ MMT/Valtiorahateoriaa voi opiskella esim teoksesta: ”Rahatalous haltuun” by Ahokas&Holappa
+ Valtion rahanluonti 6 min videona: ”The Basics of Modern Money”
+ Liikepankkien rahanluonti 2.30 min videona: ”Mitä raha on?”
Mihinkähän tässä uskoisi. Olen lukenut paljon kirjoituksia joissa rahan luonti on nimenomaan liikepankkien toimintaa. Rahaa syntyy aina lainasumman verran, kun pankki myöntää uutta lainaa. Sillä ei ole väliä, onko lainaaja yksityinen henkilö, kunta, valtio tai yritys.
Kaikki raha on jonkin velkaa. Velat ja saatavat kuittaavat toisensa. Pankki on kuivilla niin kauan kuin sillä on myöntämilleen lainoille riittävät reaalitakuut. Sortumia, pienempiä ja suurempia, tulee aina, kun lainoja myönnetään yli markkinoiden maksukyvyn. Niin tapahtui Suomessa 1980- luvun lopulla ja USA:ssa vähän myöhemmin. Siellä lamaa pahensi vielä se, että roskaluottoja paketoitiin muka kannattaviksi sijoituskohteiksi, vaikka takeena ei olut mitään muuta kuin odotusarvo, joka oletettiin saatavan takaisin. Kun maksajaa ei lopulta löytynyt, se oli pankin romahdus.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, liikepankit luovat kaiken tilirahan. Pankit itse kiistävät rahanluontinsa.
Valtio luo kaiken keskuspankkirahan, jonka fyysinen muoto on käteinen.
Valtio kiistää rahoittavansa oman alijäämänsä, mutta em. teorian ja oman päättelyni perusteella se on täysin ilmeistä. Saksalaisen Georg Knappin 1920-luvulla kehittämä valtiorahateoria pitäisi kuitenkin jotenkin pystyä kumoamaan asian kiistämiseksi. Valtio ei voi myöntää omaa rahanluontiaan, kuten eivät pankitkaan. Enkä sitä heiltä myöskään odota.
Nykyjärjestelmä pitäisi muuttaa keskuspankkirahapainotteiseksi avaamalla kaikille kansalaisille keskuspankkitilit. Tällöin vaikka koko pankkisektori voisi kaatua ilman mitään vaikutusta kansalaisten säästöihin tai maksuliikenteeseen.
Edellisen finanssikriisin jäljiltä taloudessa on edelleen huonoa velkaa ja sen määrä on keskuspankkien tukemana vain lisääntynyt entisestään. Viralliset tahot eivät kuitenkaan voi myöntää ongelmia markkinahäiröiden pelossa. Itse arvelen että velkakirjamarkkinat väistämättä kuitenkin romahtavat seuraavan 1-2v sisällä.
Ilmoita asiaton viesti
+ valtion lainaamien rahojen alkuperä jää virallisissa rahaselityksissä auki. Mikäli se on siis jokin muu kuin valtion itsensä luoma alijäämä (keskuspankkirahaa liikepankkien ylijäämäreserveissä) pitäisi se kuitenkin pystyä jotenkin todistamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Todistaminenhan on käytännössä aika vaiketa koska salaisuus, mutta historian kuvat ja merkittävien johtohahmojen kirjat antaa kuitenkin sen kuvan että valtiota on aina pyrittyy ohjaamaan tiettyyn suuntaan. Esim Abraham Lincoln pyrki alusta asti siihen että valtio luo rahan, Ammuttiin. Jos valtioitten keskus pankit luo rahaa niin miksi aina kun tulee tiukkaa niin nykyiset maailman laajuiset keskus pankit ohjaa valtiota myymään omaisuuttaan? Senkun luo rahaa lisää…
Ilmoita asiaton viesti
Pohjimmiltaan kyse lienee ideologisesta kamppailusta: vallitsevana olevassa ns. uusklassisessa taloustieteessä rahan ajatellaan olevan hyödykeraha, jolla on sisäistä arvoa ja jota on niukasti saatavilla. Siksi pankit ja valtio esittävät lainaavansa rahan joltain toiselta taholta samalla jättäen rahan todellisen alkuperän, eli velan, auki.
Tällä kysymyksellä onkin maukasta haastaa esim. poliitikkoja, sillä he eivät todellakaan tiedä mistä valtion alijäämän kattava raha on alunperin kotoisin.
Onneksi kehitys on menossa kohti suoraa keskuspankkirahoitusta, jolloin valtion rahanluonnin kiistäminen käy mahdottomaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen valtio on eurojärjestelmän osa. Suomen valtio ei siis edes periaatteessa kykene luomaan rahaa itse.
Siis miten ajatuksesi pätee Suomen valtioon?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys!
Ajatus on siis peräisin MMT/valtiorahateoriasta.
Täsmällisesti muotoiltuna valtio, joka harjoittaa itsenäistä rahapolitiikkaa ja jolla on vapaasti vaihtuva valuuttakurssi on rahoitusriippumaton.
Tämä on lainaus tuosta em. Ahokas&Holapan kirjasta. Suomi ei siis täytä tätä kriteeriä, vaan esim. Ruotsi.
Suomen keskuspankki rahoittaa kyllä valtion alijäämän, mutta koska em. kriteerit eivät täyty, on Suomen julkisen talouden liikkumavara (fiscal space) rajallinen ts. suuret alijäämät aiheuttavat nootin EKP/Brysselistä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei voi edes periaatteessa toimia MMT:n mukaan koska valtiolla ei ole omaa rahaa. Suomi siis joutuu toimimaan kuten maat, jotka olivat mukana kultakannassa.
Todelliset päätökset tehdään muualla ja oma rooli on vain sopeutua.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, Suomi ei voi täysin soveltaa MMT:tä, koska periaatteessa käytämme vierasta, emmekä omaa valuuttaa. Olemme ikäänkuin USA:n osavaltion asemassa suhteessa liittovaltioon.
Luopuminen omasta rahasta oli katastrofaalinen virhe. Euroalueella on kaksi vaihtoehtoa: joko muuttuminen liittovaltioksi tai purkautuminen.
—
MMT jakautuu valtiollista velkarahajärjestelmää kuvaavaan osaaan, joka perustuu Knappin valtiorahateoriaan sekä siitä johdettuihin talouspolitiikkasuosituksiin.
Kuvaava osio on mielestäni täysin korrekti, mutta MMT:n talouspolitiikka suosituksista en ole samoilla linjoilla esim työtakuusta (job guarantee).
Ilmoita asiaton viesti
Uhm, pitänee liittyä Talousdemokratia r.y.:n jäseneksi (tai ainakin laittaa hakemus vetämään).
Ilmoita asiaton viesti
Tervetuloa mukaan!
Rahajärjestelmän virheet ovat ehkä jopa merkittävin yhteiskunnallinen ongelmamme tällähetkellä, joten melua asiasta kannattaa kansalaisten pitää.
Ilmoita asiaton viesti