EKP:n umpikuja
Virallisesti EKP:n päätehtävä on hintavakauden säilyttäminen, mutta eurokriisin jälkeen sen päätehtävät ovat todellisuudessa olleet euroalueen hajoamisen ja velkadeflaation estäminen.
Todellista päätehtävää on hoidettu ohjauskoron alentamisella, sekä yritysten ja eurovaltioiden velkakirjojen massiivisilla tukiostoilla.
Ohjauskorko on käytännössä pankkien luotonluontiin kohdistuva vero. Tällähetkellä ohjauskorko on kuitenkin negatiivinen, joten pankit saavat EKP:ltä pientä vaivanpalkkaa, mikäli suostuvat luomaan luottoja asiakkailleen.
Yritysvelkakirjaostot ovat käytännössä EKP:n korkotukea yrityslainoille. Tukiostot ovat painaneet suuryritysten velkakirjojen jälkimarkkinakorot jopa negatiivisiksi .
Valtionvelkakirjaostoilla EKP on pyrkinyt supistamaan eurovaltioiden välisiä korkoeroja ja on siinä myöskin onnistunut: tällähetkellä vahvojen euromaiden valtionvelkakirjojen jälkimarkkinakorot ovat negatiivisia ja heikkojen maiden korot vain lievästi positiivisia. Heikkojen maiden korkojen kuolonkierre on siis estetty ja euroalue on selvinnyt toistaiseksi yhtenäisenä.
EKP:n korkosupressiolla on kuitenkin hoidettu vain euroalueen oireita ja varsinaiset ongelmat ovat edelleen entiset: yksityinen ja julkinen ylivelkaantuminen, liikaa heikkoja pankkeja sekä euroalueen virheellinen rakenne ts. ”raha ilman valtiota”, jollainen ei historiallisesti ole koskaan osoittautunut toimivaksi rahajärjestelmäksi.
Lisäksi oireiden lääkitseminen on aiheuttanut liveilmiöitä, kuten varallisuusarvojen kuplaantumista sekä pääoman virheallokaatiota, sillä korot eivät enää hinnoitele todellista markkinariskiä.
Suurin kupla on nimenomaan velkakirjoissa, joiden hinnat ovat tapissa EKP:n tukiostosten vuoksi. Korkosupression poistaminen kuitenkin romahduttaisi velkakirjojen arvot ja aiheuttaisi piikin niiden jälkimarkkinakoroissa, jolloin palattaisiin takaisin eurokriisin kuviin ja tunnelmiin. Käytännössä EKP on ajanut itsensä umpikujaan eli loputtomaan rahapoliittiseen kevennykseen.
Tilanteeseen on vain kaksi mahdollista korjauskeinoa: euroalueen muuttaminen liittovaltioksi (= yhteisvelka ja -budjetti, euroalueen sisäiset tulonsiirrot sekä pankkiunioni) tai sen purkaminen
Poliitikkojen tulisikin vihdoinkin löytää selkärankansa ja ottaa vastuu euron kohtalosta. Valitettavasti se on kuitenkin hyvin epätodennäköistä.
Euroalue tulee väistämättä ajautumaan kriisiin seuraavassa taantumassa/lamassa, mikä tulee olemaan uusi jättipotti ”laitapopulisteille”.
Laitapopulismin nousun syyhän ei siis ole suinkaan ollut laitapopulismin nousu, vaan se, että perinteiset puolueet, eli ”keskipopulistit”, eivät ole kyenneet kantamaan äänestäjien heille antamaa vastuuta.
—
Entisten keskuspankkiirien ”tarttis tehrä jottain”- vetoomus:
”
Memorandum on ECB Monetary Policy by Issing, Stark, Schlesinger
As former central bankers and as European citizens, we are witnessing the ECB’s ongoing crisis mode with growing concern. The ECB has pursued an extremely accommodative policy for years of economic growth and price stability.
The recent slowdown in economic activity, although regarded as temporary by the ECB itself, and risks due to Brexit and the trade war, have prompted the ECB to resume net asset purchases and further reduce the already negative deposit rate. Moreover, the ECB has committed itself to pursuing this extremely accommodative path for quite some time yet.
…
- Herve Hannoun, former first deputy governor of the Bank of France
- Otmar Issing, former member of the ECB’s Executive Board
- Klaus Liebscher, former governor of the Austrian central bank
- Helmut Schlesinger, former president of Germany’s Bundesbank
- Juergen Stark, former member of the ECB’s Executive Board
- Nout Wellink, former governor of the Dutch central bank
…
EKP: n rahapolitiikan työkaluna on enää ” helikopterirahan ” lisääminen, ja siitä ei aivan loppujen lopuksi lopulta hyvä seuraa.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyiset toimet eivät enää pure ja todellakin voi olla niin, että lopulta EKP päätyy jopa suoraan rahan jakeluun kansalaisille.
Poliitikoilta en odota toimenpiteitä, joten keskuspankkitemppuilu tulee jatkumaan siihen saakka kunnes velkakirjamarkkinat romahtavat tai päädytään hyperinflaatioon.
Itse siis kannatan euroalueen purkamista ja euron muuttamista korivaluutaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Inflaatiota on luvassa kaililla merkittävimpien keskuspankkien tahoilla.
Keskuspankkien velkaraha käy nyt ja ikuisesti hyvin kaupaksi, joten mitähän tästä seuraa… Inflaaton ihannuutta kun ei voi koko maailma nauttia eri mantereineen tasapuolisesti yhtä aikaa samalla tavoin. Velkavedot hyötyvät ( Kiina ) ja mm. Suomen työeläkejärjestelmä ei. Xi ja Donald ovat hyvin jyvällä asiassa, Juncker on edelleen mitä on.
Venäjä on todella fiksu manipuloija siinä sivussa energiavaroineen ja taitaa pelin hengen hyvin Kiinan ja USA: n ohella.
Ilmoita asiaton viesti
Kestävää rahajärjestelmää ei ole toistaiseksi keksitty, joten tämä nykyinenkin tulee kaatumaan jossain vaiheessa.
Aina (= Rooman ajoista) ollaan lopulta jouduttu hallitsemattomaan velkaantumiseen, jota on yritetty hallita valuuttaa inflatoimalla.
Dollari pysynee pystyssä pisimpään, koska se on globaali reservivaluutta. Euro kaatuu ensimmäisenä, koska sillä ei ole valtiorakennetta tukenaan.
Ilmoita asiaton viesti