Liittovaltiokehitys on välttämättömyys euron säilyttämiseksi

EKP:n tase 2010-2021 (biljoonia). Lähde: Federal Reserve

 

Alunperin euro oli tarkoitus ottaa käyttöön vasta EU:n integraation huipentumana, mikä olisikin ollut ainoa järkevä ratkaisu. Jostain syystä kuitenkin päädyttiin aikaistamaan euron käyttöönottoa EU:n integraation kiihdyttämiseksi, vaikka esim. ekonomistien enemmistö vastusti tätä ratkaisua. Integraatiota piti siis kiihdyttää, mutta onkin käynyt päinvastoin: Euro on lisännyt EU:n sisäistä disintegraatiopainetta.

Viimevuodet euroalue on pysynyt kasassa vain EKP:n velkakirjojen tukiosto-ohjelmien avulla (”määrällinen kevennys”, ”Quantitative Easing (QE)”). QE-ohjelmien avulla EKP on ostanut euromaiden valtionvelkakirjoja jälkimarkkinoilta pitääkseen niiden korkoerot (spreads) hallinnassa.

Suuryritysten rahoitusta EKP on helpottanut tukiostamalla niiden velkakirjoja jälkimarkkinoilta, mikä on painanut niiden korkoja alas. EKP:n ostosten tulos näkyy ylläolevasta EKP:n taseesta. Suurin osa taseesta muodostuu valtionvelkakirjoista, jotka ovat käytännössä pysyvää euroalueen yhteisvelkaa. Yhteisvelka on pysyvää, sillä valtionvelkakirjoja ei voi enää myydä takaisin markkinoille, koska silloin korkoerot repeäisivät ja euroalue purkautuisi.

Teknisesti EU:n elpymispaketti on lyhyellä tähtäimellä tarpeeton, sillä aivan saman asian olisi ajanut EKP:n QE-ohjelmien kasvattaminen. Pitkällä tähtäimellä yhteisvelan hallinta vaatii kuitenkin  euroalueen kehittymisen kohti liittovaltiota.

Koronakriisiä on käytetty vain tekosyynä ensiaskeleen ottamiseen kohti liittovaltiota (”never let a good crisis go to waste”). Elpymispaketin todellinen tarkoitusperä on avata tie yhteiseen finanssipolitiikkaan, EU-verotukseen ja yhteisvelkakirjoihin (eurobonds). Nyt ole myöskään Iso-Britannia enää estämässä liittovaltiokehitystä.

Eduskunnan tulisi hylätä elpymispaketti EU-perussopimuksen vastaisena ja olisi pidettävä tuumaustauko.

Tuumaustauon aikana euron kannattajien tulisi hyväksyä EU:n kehittyminen kohti liittovaltiota ja liittovaltiokehityksen vastustajien tulisi ymmärtää, että se vaatii euroalueen purkamisen ja siirtymisen takaisin kansallisiin valuuttoihin.

Paketin kaataminen ei aiheuta taloudellista kriisiä, sillä EKP voi luoda rajattomasti euroja, eikä se tule missään olosuhteissa päästämään euroaluetta purkautumaan hallitsemattomasti.

+ valtiorahajärjestelmän toimintaperiaate selviää esim. tältä 7 min. videolta: ”The Power of the Pound”

rutanen1965
Sitoutumaton Oulu

DI/ohjelmoija.

Olen Talousdemokratia ry:n hallituksen jäsen. Kannatan valtiopainotteista sekataloutta sekä euroalueen hallittua purkamista.

"Valtioraha on kansantalouden tärkein työkalu"

MMT-infoa: www.modernmonetarytheory.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu