”Valtionvelka on lykättyä verotusta”
Valtiollisen rahajärjestelmän toimintaperiaate on täysin hämärän peitossa lähes kaikille kansalaisille, sekä valitettavasti myös useimmille ekonomisteille ja poliitikoille.
Ongelman tosin ratkaisi saksalainen Georg Knapp jo vuonna 1905 teoksessaan “The State Theory of Money”, mutta teoria ei valitettavasti tullut tuolloin laajemmalti tunnetuksi. Knappin valtiorahateoria onneksi kuitenkin löydettiin uudelleen vuonna 1995, jolloin amerikkaiset ekonomistit alkoivat prof. Randall Wray:n johdolla kehittää sen pohjalta nykyistä valtiorahajärjestelmää kuvaavaa teoriaa, jolle sittemmin annettin nimi “Modern Monetary Theory”, eli MMT. Nimitys on mielestäni epäonnistunut ja itse suomentaisin sen mieluiten muotoon “Nykyaikainen valtiorahateoria”.
MMT on edelleen täysin marginaalinen teoria, vaikka se kuvaakin sitä kuinka valtion rahoitusoperaatiot nykyisin tapahtuvat, eikä siis ehdota jotain uutta korvaavaa järjestelmää. Ellei tunne MMT:tä, on mahdotonta ymmärtää valtiorahajärjestelmän todellista toimintaperiaatetta.
Rahateoreettisen ymmärryksen puutteen lisäksi, paljon yleistä hämmenystä aiheuttaa se, että nykyisestä fiat-rahajärjestelmästä käytävässä keskustelussa käytetään yhä kultakannanaikaista terminologiaa ja ilmaisuja, kuten esim. ”ottaa velkaa”, ”valtionvelka” ja ”valtionvelkakirja”.
Jokatapauksessa tämänhetkinen realiteetti on siis se, ettei juuri kukaan ymmärrä valtiollisen rahajärjestelmän toimintaa, vaikka monien tietysti pitäisikin, kuten esim. poliitikkojen ja ekonomistien. Tilanteen absurdiutta kuvaa hyvin esim. se, ettei yksikään suomalainen poliitikko tiedä miten valtion ”lainaamat” rahat on alunperin luotu (kannattaa silti yrittää kysellä!).
—
Ja muita ongelmia:
Kultakanta (Bretton-Woods) purkautui jo v1971, mutta silti vallitseva käsitys on se, että kultakannan asettama rajoite valtioiden rahanluonnille olisi yhä edelleen voimassa (“rahan niukkuusilluusio”). Nykyisessä fiat-järjestelmässä valtion rahanluontia rajoittaa kuitenkin vain inflaation nousu julkisen kulutuksen törmätessä resurssirajoitteisiin (“Rahatalous haltuun”, Ahokas&Holappa, s.172).
Valtionvelkakirjat muuttuivat tarpeettomiksi kultakannan purkautuessa, mutta silti niitä yhä käytetään koronmaksuun pankkien ylijäämäreserveistä (*), sekä pankkien tilirahanluonnin ns. ohjauskorko-ohjaukseen. Valtionvelkakirjat tulisi korvata maksamalla suoraan korkoa pankkien ylijäämäreserveistä, kuten MMT-proffat Mitchell ja Wray esittävät:
”If treasuries (valtionvarainministeriöt) understood that the purpose of bond sales is to drain excesss reserves so that the central bank can hit it’s overnight interest rate target (yliyönkorko), they would not issue long term debt at all. Indeed paying interest on reserves (ylijäämäreservit) is an adequate substitute for treasury debt issue, as the overnight rate cannot fall below the interest on reserves.”, ”Macroeconomics”, Mitchell&Wray , s.326:
Huvittavaa tilanteessa on se, että myöskin ohjauskorko-ohjaus on täysin tarpeetonta: Sillä pyritään ohjaamaan pankkien tilirahanluontia, siinä kuitenkin jatkuvasti epäonnistuen ja päätyen alati toistuviin pankki- ja finanssikriiseihin.
Halutessaan keskuspankki voi siis maksaa korkoa ylijäämäreserveistä, mutta kaikkein järkevintä olisi olla maksamatta yhtään mitään sillä, kuten jo todettua, ohjauskorko-ohjaus ei ylipäänsä toimi, ja sen lisäksi koronmaksun valtion luomasta keskuspankkirahasta voi helposti tulkita myös yksityiselle sektorille annetuksi veronkanto-oikeudeksi, jota on hyvin vaikea mitenkään perustella (“Raha – Mitä se on ja mitä sen tulisi olla”, Iivarinen, s.99).
–
Em. MMT-proffien teoksiin perustuva 6 min animaatiovideo, joka kertoo havainnollisesti valtiollisen rahajärjestelmän toimintaperiaatteen:
Videolla esitetty toimintaperiaate vielä kuvattuna lyhyesti:
- Valtio luo keskuspankkirahaa kuluttamalla sitä talouteen ja tuhoaa keskuspankkirahaa verottamalla sitä pois taloudesta.
- Poisverottamaton, ja täten talouteen pysyvästi jäänyt, keskuspankkiraha muodostaa yksityisen sektorin rahavarannon (käteinen + valtionvelkakirjat + liikepankkien keskuspankkireservit).
- Rahavarannon yhteisarvo muodostaa kirjanpidollisen valtionvelan, joka on oikeasti yksityisen sektorin verovelkaa valtiolle ts. veroja, joita ei ole vielä maksettu ts. lykättyä verotusta. Valtionvelkaa ei ole siis lainattu keneltäkään/mistään (kuten esim. japanilaisilta tms.), vaikka tällaista lainauslegendaa yhä sitkeästi ylläpidetäänkin.
- Valtionvelkaa/verovelkaa ei makseta koskaan pois, sillä se tuohoaisi em. rahavarannon ja samalla koko talouden!
—
(*) Pankkien keskuspankkitileillä olevat ylijäämäreservit syntyvät valtion kuluttaessa alijäämäisesti (menot>verot) keskuspankkirahaa (käteinen on fyysistä keskuspankkirahaa) talouteen.
+ MMT-guru Warren Moslerin ”MMT-käsis” (”White Paper”).
+ kiitokset Ylen Teijo Valtaselle lauseesta, josta sain juttuni nasevan otsikon!:”Analyysi: Valtion piikki on auki koronakriisissä, mutta kuka maksaa laskun ja milloin? Joku muu, sitten joskus?”
Breaking News!
Englannin keskuspankki (BoE) on lopettanut valtionvelkakirjojen käytön ”tilapäisesti” (eli pysyvästi) !:
”The Bank of England is right to step in to fund the Treasury’s coronavirus stimulus package, because there are more important things to worry about than government debt”
https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/apr/09/the-guardian-view-on-the-covid-19-fight-it-can-be-paid-for
Ilmoita asiaton viesti
Kuriositeettina mainittakkoon vielä, että New York Fed:in pääjohtaja B.Ruml julkaisi täysin tyylipuhtaan ”MMT-artikkelin” jo vuonna 1946:
”Taxes for revenue are obsolete”
https://www.taxresearch.org.uk/Blog/2015/08/18/taxes-for-revenue-are-obsolete/
Ilmoita asiaton viesti
Lisäboonuksena vielä Kandan parlamentin rahanluontiresepti, jollaista kaikki valtiot nyk. käyttävät:
”
By recording new and equal amounts on the asset and liability sides of its balance sheet, the Bank of Canada
creates money through a few keystrokes. The federal government can spend the newly created bank deposits in the Canadian economy if it wishes.
…
One difference between the two types of money creation is that there is
no external limit to the total amount of money that the Bank of Canada may create for the federal government.
…
The Bank of Canada’s money creation for the Government of Canada
is an internal government process. This means that external factors, such as financial markets dysfunction, cannot cause the federal government to run out of money.
”
https://lop.parl.ca/sites/PublicWebsite/default/en_CA/ResearchPublications/201551E
Ilmoita asiaton viesti
Vihdoinkin päästään pohtimaan rahan perimmäisiä olemuksia.
Lähtökohta on siis se, että itsenäinen valtio omalla keskuspankillaan voi luoda rahaa rajattomasti. Nykyisin kaikki raha luodaan kuitenkin velkana. Onko niin pakko tehdä?
Valtion yksityiselle sektorille kuluttama raha on yksityisen sektorin varallisuutta. Jokainen seteli tai merkintä tilillä oikeuttaa kansalaista käyttämään rahaa kulutukseensa. Mikäli valtio luo rahaa ilman velkaa, niin miksi kansalaiset eivät vaadi poliitikoilta aina vain lisää varallisuutta? Rahaa kyllä saadaan näin ihmisille, mutta miksi kukaan tekisi yhtään mitään, jos rahaa saa valtiolta kuin vettä hanasta? Miten valtio jakaisi rahaa oikeudenmukaisesti kaikille?
Valtion rahan tehtävä on saada ihmiset haluamaan rahaa, jotta heidän elintasonsa paranisi. Rahaa ei voi siten saada vastikkeetta, jotta työskentelyhalut säilyvät. Rahaa pitää ansaita työskentelemällä yhteiskunnan eteen, ainakin niiden, jotka siihen kykenevät.
Pitääkö velalla olla korkoa? Ei, sitä ei aina tarvita, vaan valtion keskuspankki voi luoda rahan velattomasti omaan käyttöönsä, mutta lainatessaan rahaa muille, sen on otettava lainaamaansa rahaan mukaan korko. Tämä siitä samaisesta syystä, että muuten omaa elämistä parannettaisiin vain lainaamalla ilman korkoa, eikä työskentelemällä.
Mihin valtio tarvitsee verotusta, kun rahaa voi luoda rajattomasti? On ilmeistä, että näin rajoitetaan ihmisten kulutusta (hintojen nousua) ja jaetaan kertynyttä varallisuutta tasaisemmin mikäli tarvetta jostakin syystä ilmenee. Verotus on myös keino saada kansalaiset haluamaan rahaa ja ottamaan vastuu valtion lainaamasta rahasta.
Vaikka valtio printtaisi jokaiselle ison kottikärryllisen rahaa, niin rahalla ei ole mitään arvoa, jos sillä ei voi hankkia jotain. Tuo ”jotain” syntyy ihmisten tuottaessa reaalisia tavaroita, tuotteita ja palveluita. Niitä ihmiset tarvitsevat. Markkinat hinnoittelevat erilaiset työt, tuotteet ja tavarat keskenään ja näin syntyy rahalle arvo.
Ajattelisin niin, että rahan on edelleen hyvä olla velkaa ja koronkin on oltava mukana tässä rahapelissä. Oikeastaan nythän mennään melko pitkälti juuri näin. Oleellinen ero on kuitenkin se, että omalla keskuspankilla saadaan rahapolitiikka omiin käsiin ja demokraattisesti valituille edustajillemme palautuu finanssipolitiikan perimmäinen tarkoitus omiin hyppysiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Mikäli valtio luo rahaa ilman velkaa, niin miksi kansalaiset eivät vaadi poliitikoilta aina vain lisää varallisuutta?”
Mikä sitten olisi valtiolle tärkein varallisuus? Voisiko se olla ihminen?
Toisaalta sitten taas meillä on talousihmisiä paljon joidenka mielestä valtiolla ei saisi olla varallisuutta,mutta yrityksillä pitäisi olla..kummatkin ovat keksittyjä entiteettejä,mutta vain toisella saa olla kaikki varallisuus,kunnia ja valta..toisen tehtävä on turvata se minimaalisin resurssein.
Ilmoita asiaton viesti
”Mikä sitten olisi valtiolle tärkein varallisuus? Voisiko se olla ihminen?”
Voisi ja pitäisi. Heidän hyvinvoinnistaan on kysymys.
Kaikki varallisuus syntyy ihmisten kautta. Valtion rahallakaan ei ole arvoa ennen kuin sen vastaanottaja hyväksyy sen ”arvon”. Arvo syntyy markkinoilla kansalaisten päättämänä. Miten rahan ”arvo” syntyisi, jos kaikki tapahtuisi valtion kautta?
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa, mutta jokaisella on ainakin teoriassa mahdollisuus vaihtaa ”säädystä” toiseen hankkimalla varallisuutta. Mikäli päädymme siihen, että varakkain liikemies ostaa aina kilpailijat pois, niin kohtahan meillä on yksi yritys (=valtio) toiminnassa. Valtion tehtävä on luoda raameja kaikkien hyvinvoinnille eikä vain muutamille.
Ilmoita asiaton viesti
Myönnän, sana jokainen, ei ollut tarkkaan harkittu. Tavallaan sekin on kuitenkin mahdollista, kun sitten jossakin vaiheessa työläiset päättävät, että nyt loppui, jolloin ylemmältä tasolta aletaan tippumaan alaspäin ja taso säätyy jollekin vaihdannan tasolle. Jokainen hankkii sitten elantonsa itse ja ryhtyy jälleen jakapaikan sepäksi. En usko, että tämäkään on ihannetilanne.
Ilmoita asiaton viesti
Organisoitu ja tehokas tuotanto vaatii hyvää johtamista. En kyllä keksi, että miten joku virkamies olisi tuohon parempi, kuin omalla riskillä toimiva yritys. Sekin, että miten tuosta tuotannosta saatu hyöty sitten jaetaan, ei välttämättä muutu mitenkään. Me ihmiset olemme mitä olemme, olipa sitten kyse millaisesta organisaatiosta hyvänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin koneistoon tuo johtaja kuuluu? Tätä juuri tarkoitin eli hierarkkinen organisaatio on rakennettava ja se tarkoittaa eri palkkoja eri tasoille. Mikä takaa, että aikaisempi tulonjako ei säily? Lopultahan tässä on kyse siitä, että luotammeko valtion voimaan vai omaan voimaamme elintasoa hankkiessamme.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän venyi vastausaika, kun kävin happihyppelyllä. Katupölyä on kyllä liikkeellä niin paljon, että saa keuhkot rykiä pihalle, vaikka se yksi virus ei vielä olekaan löytänyt kotia minusta.
Me kyllä muodostamme valtion, mutta kyllä valtio ja kunnatkin ovat ihmisistä erillisiä osia. Parhaassa tapauksessa nuo instituutiot palvelevat kansaa hyvin ja tasapuolisesti, mutta silti väitän, että yhdenvertaisuus ei toteudu. Suomessa luottamus on onneksi melko korkealla tasolla.
Olemme toisistamme riippuvaisia ihan eri tavalla kuin esimerkiksi muutama vuosisata sitten, kun tavallaan jokainen tila huolehti ensisijassa itsestään ja sitten naapureistaan. Pyrittiin omavaraisuuteen. Erikoistuminen tuottamaan vain tiettyjä tavaroita on vapauttanut yhteiskuntaa merkittävässä määrin. Rahalla voidaan ostaa ne tavarat, joita ei katsota sellaisiksi, että ne tulisi itse tuottaa.
Mikäli ajattelemme pelkästään rahaa, niin karkeasti voisi sanoa, että tienatusta rahasta julkiselle puolelle siirtyy 43% ja loput jää yksityisen sektorin omaan käyttöön (ellei sitä sitten veroteta myöhemmin pois), 57%. Jokaiselle tuosta julkisesta potista tulee eri tavalla takaisin eri aikoina ja eri tavoilla. Minusta tämä on melko hyvä systeemi, kun ahkeroimalla saa suoraan omaan käyttöön varoja, joita voi sitten sijoitella haluamallaan tavalla ruokaan, asumiseen jne. Niitä, jotka eivät pysty jostakin syystä huolehtimaan itsestään elääkseen kelvollisesti, niin on tietenkin yhdessä pidettävä huolta. Ahkeroimisesta tulee palkita ja saada sitä omaa rahaa.
Julkinen sektori on perustettu palvelemaan kansalaisiaan. Ei voi siis olla niin, että julkinen sektori itse maksaisi siitä, että se voi palvella meitä. Tästäkin syystä käytössä on velkaraha.
Ilmoita asiaton viesti
Janne Kejo: – ”Teoriassa kuka tahansa voi päästä ”ylempään” säätyyn — aivan kuten kuka tahansa voi teoriassa tulla valituksi tasavallan presidentiksi. Mutta on päivänselvää, että kaikki eivät voi tulla valituksi tasavallan presidentiksi; vakansseja ei ole tarpeeksi.”
Pitäisikö olla? Eikös tasavallan presidentti -instituution reiluus ja yleinen hyväksyttävyys perustu juuri sille, että teoriassa jokaisella on mahdollisuus siihen virkaan päästä. Ei siinä edellytetä, että virkoja pitäisi olla jokaiselle halukkaalle. Yksi riittää, kunhan siihen pääsy tapahtuu reiluksi koettujen sääntöjen mukaan.
Eikö samaa voisi soveltaa myös ”ylempään säätyyn” pääsemisessä? Eli, että ei vaadittaisi, että jokaiselle halukkaalle pitäisi olla paikka siellä, vaan riittäisi, että pääsy tapahtuisi reiluiksi koettujen sääntöjen mukaan?
Ilmoita asiaton viesti
Verojen kautta
Ilmoita asiaton viesti
Miten käytännössä?
Ilmoita asiaton viesti
Valtio päättää millä maksuvälineellä verot on maksettava.
Silloin sille valitulle maksuvälineelle on välittömästi kysyntää.
Ilmoita asiaton viesti
Niin päättämällä, että millä maksuvälineellä verot on maksettava, valtio itseasiassa vain päättää, että vaihdantaan ja verojen maksuun on käytettävä sen valuuttaa. Arvo syntyy markkinoilla vaihdannan kautta. Kuluttaja ei laske verolle arvoa vaan ainoastaan maksaa sen, kun kerran pakko on, esim. alv. (alvi pitää maksaa aina!). Tilinauhassakin vero on vain välttämättömyys, mutta käyttäjälleen se tavallaan näyttäytyy niin, että se pienentää hänen tienaamansa rahan arvoa. Valitettavasti ihmiset eivät osaa arvostaa veroilla saatavia asioita. Ihmiset ostaa tavaroita ei veroja.
Ilmoita asiaton viesti
Valtionvelkakirjat on siis tarpeettomia fiatissa, kuten tuo BoE:n eilinen päätöskin indikoi.
Valtiovelka on siis verovelkaa, jota tulisi luoda investointiluonteisiin kohteisiin eli investoida kovaan ja pehmeään yhteiskuntainfraan.
Kaikki hyödylliset hankkeet voidaan aina siis rahoittaa, mikäli niihin on vain resurssit olemassa. Onnistuneet investoinnit kasvattaa, tai ainakin ylläpitää tulevaisuuden verokertymää kymmeniä vuosia eteenpäin.
Valtion juoksevat, menot tulisi kuitenkin saada verotettua pois vuosittain.
Ilmoita asiaton viesti
Velkaa se on luotollinen tilikin. Minusta rahan pitää olla velkaa, jotta rahasta otetaan jokin vastuu. Eikä noita veroja tarvitse kerätä muulloin, kun silloin, kun inflaatio meinaa ryöpsähtää käsiin sen takia, että tuotanto ei pysy kysynnän perässä. Rahalla pitää luoda hyvinvointia reaalimaailman kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti en ymmärrä tätä rahateoriaa täysin, mutta haluan oppia ymmärtämään paremmin.
Yllä linkkaamassasi Ylen uutisjutussa (https://yle.fi/uutiset/3-11298655) sanottiin:
”Koska nyt on kiire pelastaa Suomi, leikkauskohteet ja kovempien verojen maksajat voidaan valita myöhemmin, mutta helppoa siitä ei tule. Velkaa ottamalla vaikeita kysymyksiä voidaan lykätä.”
”Valtiot ja keskuspankit kaikkialla maailmassa ovat samalla asialla ja samalla meiningillä; Velkaa otetaan valtavia määriä ja keskuspankit ovat luvanneet pitää riittävästi rahaa liikkeellä matalilla koroilla. Laskun maksajat valitaan myös Euroopassa ja maailmantaloudessa myöhemmin niiden joukosta, jotka saavat pitää terveytensä ja säilyvät leivän syrjässä kiinni.”
Saisinko siis vielä lisäselvyyttä, Jari Rutanen (tai joku muu MMT-teorian ymmärtäjä), ovatko nämä sitaatit talousmaallikolle jotenkin harhaanjohtavia, ja miten?
Erityisesti minua kiinnostaisi, että käytimmepä sanaa valtionvelka tai ei, niin emme kai pääse näistä yli:
– Se X, mistä puhutaan yleiskielessä valtion velanottona, luo taloudellista taakkaa tuleville veronmaksajille ja leikkauslistojen kohteille.
– Tämän taakan suuruus riippuu paljon siitä Y, mitä yleiskielessä sanotaan koroiksi, ja jonka yo. sitaatin mukaan keskuspankit ovat luvanneet pitää alhaalla (olipa se oikeasti niiden kontrollissa hyvin tai huonosti).
Ilmoita asiaton viesti
Täydennyksenä, että ymmärrän kyllä, että vaikkapa yritysten tukeminen valtion ottamalla velkarahalla voi olla hyvinkin järkevää, jos ne puolestaan tuottavat riittävästi veroina yms. Vai muuttuko tämäkin asia oleellisesti, jos sen muotoilee MMT-teorian kielellä?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos asiallisesta kysymyksestä Ville!
—
Valtionvelka on siis MMT-kielellä verovelkaa, jonka vastineena on yks.sektorin rahavaranto, jonka valtio on luonut tyhjästä kuluttamalla keskuspankkirahaa talouteen.
Verovelka on siis rahavarannon kääntöpuoli ja on yhdentekevää kummasta kulloinkin puhutaan.
Esim kuvitteellinen ”MMT-hallitus” voisi nyt pohdiskella tykönään esim., että: ”kannattaskohan ton rahvaan rahavarantoo vähän kasvattaa, kun niillä tuntuu olevan äkillinen hillopula?”
Sen sijaan hallituksemme, joka luulee yhä olevansa kultakannassa, jossa rahanluonti oli rajoitettua, taivastelee valtionvelan, eli oikeasti verovelan, äkillistä kasvua.
Verovelka on vain kirjanpidollinen merkintä valtion excelissä, ei todellista velkaa, joka tullaan jossainvaiheesa kynimään kansalaisten lompsista ja patjoista pois.
Verovelka on kasvanut silloin liian suureksi, kun inflaatio käynnistyy, eli julkinen kulutus on törmännyt resurssirajoitteisiin.
—
Valtionvelkakirjat on oikeasti talletussopimuksia, joilla yks.sektori voi tallettaa keskuspankkirahaa keskuspankkiin.
Fiat-järjestelmässä ne on täysin tarpeettomia ja niistä tulisi luopua.
Keskuspankille koronmaksu velkakirjoista on täysin vapaaehtoista ja siitä tulisikin luopua.
Ilmoita asiaton viesti
Teijo Valtanen ei tunne MMT:tä, mutta oli muovannut lauseen, joka on puhdasta MMT:tä.
Valtanen on turhaan huolissaan verovelkataakasta: liian suurta verovelkataakka tulee toki välttää, mutta sen ainoa seuraamus on kiihtyvä inflaatio.
—
Pankkijärjestelmämme on siltä osin virheellinen, että se väistämättä aiheuttaa yks.sektorin ylivelkaantumisen luotonluonnin riistäytyessä käsistä jokaisen noususyklin huipulla: Tällähetkellä onkin käynnissä siirto-operaatio, jolla yks.sektorin velkoja konvertoidaan keskuspankkirahaksi eli siirretään julk.sektorin verovelkataakaksi.
Nykyinen pankkijärjestelmä tulisikin purkaa ja rakentaa kokonaan uudelleen.
Ilmoita asiaton viesti
”Valtanen on turhaan huolissaan verovelkataakasta: liian suurta verovelkataakka tulee toki vältää mutta sen ainoa seuraamus on kiihtyvä inflaatio.”
Lisäisin tähän, että itse tuo verovelkataakka itsessään ei lisää inflaatiota, mutta jos tarjonta ei pysty vastaamaan kysyntään, niin tuo inflaatio syntyy.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin!
Ilmoita asiaton viesti
Rahan historiaa ja perusmekanismit:
https://m.youtube.com/watch?reload=9&v=E5JTn7GS4oA
Lyhyempi ja yksinkertaisempi esittely:
https://m.youtube.com/watch?v=5baKgv7Zl5g
Pidempi ja perusteellisempi esittely. Myös tylympää tarinaa yhteisvaluutta eurosta:
https://m.youtube.com/watch?v=M9Hcyq1SIvQ
Lisää:
https://m.youtube.com/watch?v=vqDbtijvXFg
Ilmoita asiaton viesti
”Valtionvelka on lykättyä verotusta”
Niin on, mutta mitä muuta se on? Ilman valtion hyväksymää virallista rahaa kauppaa käytäisiin, sanoisinko, eri tavalla. Nyt kansalaisilla on kuitenkin luottamus siihen, että heidän näppiinsä saamalla rahalla voi tosiaankin hankkia markkinoilta jotakin, koska myyjät hyväksyvät sen vaihdon välineeksi. Kaikki virallinen raha on alkujaan lähtöisin valtion hyväksymästä keskuspankista. Valtio siten kuluttaa saadakseen kansalaisilleen varoja, jotka se voi verottaa halutessaan takaisin. Mitä kansalainen saa vastineeksi, kun hän haluaa velkoa saamaansa velkarahaa vastaan jotain valtiolta? Hän voi vaihtaa rahansa toisiin valuuttoihin jollakin kurssilla, maksaa verojaan ja maksujaan. Valtion kautta on syntynyt varallisuutta kansalaisille. Valtion intressissä ei ole haalia ”lykkääntynyttä verotusta” takaisin yhtään enempää, kuin markkinoiden luottamuksen säilyttäminen rahaan vaatii.
Nyt joku sanoo, että luohan sitä rahaa liikepankkikin lainaamalla asiakkaalleen rahaa. Niin luo ja se on yhteiskunnassamme hyväksytty menetelmä. Samalla on kuitenkin muistettava, että lainatessaan ko. liikepankki asettuu itsekin velallisen asemaan ollen lainaajalle velkaa lainatun summan. Tämä konkretisoituu varsinkin silloin, kun asiakkaan maksu siirtyy toiseen liikepankkiin, jolloin siirtävällä liikepankilla on oltava sitä valtion luomaa keskuspankkirahaa siirtoon tarvittava määrä. Mikäli sitä ei ole, niin keskuspankkirahaa on joko lainattava muilta pankeilta tai sitten hankittava keskuspankista myymällä sinne esim. velkakirjoja tai sitten lainaamalla sieltä keskuspankkirahaa. Tästä syystä liikepankkienkin luomat rahat ovat käypiä valuuttoja markkinoilla. Valtiot käyttävät aina keskuspankkirahaa ja myös verot peritään keskuspankkirahana.
Rahan hyväksyminen markkinoilla edellyttää, että ihmisillä on luottamus siihen. Velkaraha ei koskaan synny helposti, joten sillä on aina jokin takaus takanaan. Valtion veloilla kansalaiset ja yksilöiden veloilla vakuudet ja takaukset. Vielä on hyvä muistaa, että velkoja ja saamisia on markkinoilla yhtä paljon. Toisen velka on toisen saaminen.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt joku sanoo, että luohan sitä rahaa liikepankkikin lainaamalla asiakkaalleen rahaa. Niin luo ja se on yhteiskunnassamme hyväksytty menetelmä. Samalla on kuitenkin muistettava, että lainatessaan ko. liikepankki asettuu itsekin velallisen asemaan ollen lainaajalle velkaa lainatun summan.”
Liikepankki ei itseasiassa lainaa mitään joten se on vain kirjanpidollisesti velkaa.
Keskuspankki on ilmoittanut liikepankeille rahaa olevan tarjolla aina tarvittaessa. Joten siinäkään ei ole mitään riskiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjanpitoahan tämä elämä on, mutta voinen olla asiasta eri mieltä. Omaan taseeseensa liikepankki voi luoda lainoja/velkoja mielin määrin. Mutta, kun se maksaa asiakkaan tililtä maksun toiseen liikepankkiin, niin se joutuu tekemään siirron valtion virallisen keskuspankin luomalla rahalla, eli omalla keskuspankkitilillä olevalla varallisuudella (jota voimme tässä kuvata rahaksi). Mikäli sillä ei ole siirtoon tarvittavia keskuspankkirahoja, niin sen on ne jotenkin hankittava. Vaihtoehtona on myydä velkakirja keskuspankille, lainata keskuspankilta rahaa tai lainata keskuspankkirahaa muilta liikepankeilta tai tahoilta, joilla on keskuspankkirahaa hallussaan.
Maksaessaan asiakkaan maksun muuhun liikepankkiin kyseinen liikepankki luopuu osasta keskuspankkitilillään olevaa varallisuuttaan saavan liikepankin eduksi. Tosin tätä tapahtuu myös toisinpäinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Keskuspankki tarjoaa negatiivisella korolla rahaa liikepankeille…joten ei sitä nyt kovasti tarvitse hakea mistään nurkista, jos sen lainaamisesta maksetaan.
Tällainen tilanne on mahdollista vain silloin,kun velkasaturaatio alkaa täydellistymään.
Ilmoita asiaton viesti
Totta tuokin, mutta eihän se keskuspankki taida positiivista korkoa maksaa keskuspankkitilillä maakaaville ”rahoillekaan”. Molempien toimien tarkoitus on väkisin syöttää velkaa markkinoille, mutta kun kukaan ei muista sitä, että aina tarvitaan lainaaja (ja mielellään vielä sellainen joka maksaa lainansa).
Ilmoita asiaton viesti
Riski on pieni, jos sitä on ollenkaan, kun valtio ilmoittautuu pelastajaksi aina. Tosin onhan noita pankkejakin ajettu nurin ja osin sulautettu muihin pankkeihin.
”Sanoisin että liikepankin lainanannossa on asiallisesti ottaen kyse siitä, että liikepankki asettuu yksittäisen lainanottajan liikkeellelaskeman velkakirjan takuumieheksi.”
Kun ”raha” pysyy omassa liikepankissa, niin takuumies lienee tyytyväinen. Kun raha lähtee toiseen liikepankkiin, niin sitä keskuspankkirahaa pitää olla eikä pelkkä takuu riitä. Itse olen pyrkinyt pysymään erillään lainaamisesta (muille) ja takaamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärsit kyllä mitä tarkoitin. Rahaa ei saa haltuunsa ilmaiseksi (paitsi jonkun tukemana), se on jotenkin hankittava. Kun sinulla on rahaa halussa, niin käyhän se maksuvälineestä eli on vaihdettavissa johonkin reaaliseen tavaraan. Kokonaisuudessa on kyse siitä, että kenellä on velkaa ja kenellä on saamisia. Nettovarallisuutta voi hankkia vain niin, että varoja on enemmän kuin velkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Omassa ensimmäisessä kommentissani puhutaan osin tästä.
Tässä on oleellista ymmärtää, että velkoja ja saamisia on aina yhtä paljon. Mikäli velat maksettaisiin pois, niin raha häviäisi. Millä sitten kauppaa käytäisiin? Samalla on hyvä ymmärtää, että kun nykyisin keskuspankki luo rahaa, niin sitä ei lainata mistään vaan se merkitään numeroina tilille. Raha syntyy niin, että rahaa luova taho hyväksyy jonkun asiakkaan velallisekseen (samlla kuitenkin myös he itse asettuvat velallisiksi). Molemmille syntyy saamisia ja velkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää tekstiä Jari, tsekkaa toki myös:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/amosahola/britit-avasivat-pelin-keskuspankki-rahoittaa-avoimesti-hallitusta/
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos positiivisesta palautteesta Amos!
Joo, huomasin ton BoE:n päätöksen eilen: yksi lisätodiste siitä, että valtionvelkakirjat on tarpeettomia, kuten MMT-väki on jo pitkään sanonutkin.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on oleellista, että kyseessä on kuitenkin velka. Luotollinen tilikin on velka. Mikäli pystyttäisiin luomaan rajattomasti omaa pääomaa, niin eikö se olisi ongelma? Velasta aina joku vastaa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, olet ollut ihan oikeilla jäljillä: MMT:n mukaan valtion rahanluontia rajoittaa vain saatavilla olevien resurssien määrä, eli valtioilla ei ole rahoitusongelmaa, vaikka sitkeästi niin yritetään rahvaalle vakuuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Valtionvelka” on siis todellisuudessa yks.sektorin verovelkaa valtiolle, jonka vastineeksi valtio on kuluttanut keskuspankkirahaa talouteen ja synnyttänyt. yks.sektorin rahavarannon, kuten käteisen ja eläkerahastojen täytteenä olevat valtionvelkakirjat.
Mikäli valtionvelka maksettaisiin pois, tulisi vouti hakemaan rahat kaikkien lompsista ja eläkeläisiltä jäisivät eläkkeet saamatta, siltä osin kun ne on talletettu valtionvelkakirjoihin.
Ilmoita asiaton viesti
– ”yksityiselle sektorille annetuksi veronkanto-oikeudeksi, jota on hyvin vaikea mitenkään perustella”
Ei sitä minusta ole sen helpompi tai vaikeampi perustella kuin valtion tai kuntien veronkanto-oikeuttakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suvereeni valtio (suurinosa maailman maista, ei Emu -maat) on valuutan luoja eli sillä on monopoli valuuttaan. Monopoli on hinnan asettaja, ei ole markkinoita. Rahan hinta on korko. Valtion joukkovelkakirjoille asetettu korko on siis täysin poliittinen päätös…. eli käytännössä kertyneille pääomille maksettu perustulo, kuten Warren Mosler sen ilmaisi. Sosialismia rikkaille, ”markkinataloutta” muille…….
Ilmoita asiaton viesti
Lisäystä:
Valtiovelan, eli siis oikeasti verovelan, tuotto tulee siis parantuneina palveluina ja yhteiskuntainfrana ja jakaantuu tasan kaikille kansalaisille.
Valtion luomasta keskuspankkirahavarannosta on aivan turhaa maksaa valtionvelkakirjojen avulla pientä tulonoroa jo ennestään varakkaille.
Tai siis sehän on aivan helvetin typerää.
Itse en ainakaan maksaisi kellekään mitään provikkaa, jos minulla olisi rahaluontioikeus.
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi silloin, jos elät maassa, missä ”viisaat” poliitikot ovat päätyneet ratkaisuun, jossa keskuspankki ei saa rahoittaa valtioita suoraan. Lisäksi he ovat luoneet keskuspankin, jonka tehtävä ei ole kuunnella ketään. Tällä valtuudella EKP sanelee sitten itse leikkaus- ja myyntilistoja valtioille, jotka ovat sille nuo valtuudet antaneet. Jotta tämä ei olisi vielä riittävän hullua, niin samaan rahaan kerätään hyvin erilaisia toimijoita yhteen, joita sitten ”pelastetaan” yhteisillä toimilla. Kiitos siitä 😉
Ilmoita asiaton viesti
South Park animaatiosarjassa sarjan päähenkilöinä toimivat lapset hakivat luottokortin ja jonkin virheen takia lapset saivat kortin ja kortille tuli rajaton luotto kiinteällä kuukausilyhennyksellä.
Eipä aikaakaan kun lapset olivat maksaneet kortilla kaikkien tuttujensa, kaupunkinsa, kotivaltionsa velat ja taisivat jo rahoittaa YK kassaa kunnes luotonantaja puuttui peliin..
Nythän esim USA n Kiinan, Japanin ja Euroopan keskuspankit omistavat samanlaisen luottokortin.
Kukaan ei oleta että rikkaat maat maksavat ikinä valtionvelkaansa koska se pysäyttäisi näiden rikkaiden talouksien taloudet vuosikymmeniksi.
Järjestelmä pyörii niin kauan kuin rajatonta luottoa ei ole liian monella käytössä. Jos esim venäjä ja Afrikan kehittyvät maat yms saisivat rahantekoluvan niin kaikilla olisi rahaa mutta rahalla ei olisi lopulta mitään arvoa.
Kuten Neuvostoliiton ruplalle kävi.
Järjestelmä ei lopu ikinä koska ne rikkaat valtiot ja keskuspankit jotka sen ovat luoneet eivät voi sitä purkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän sitä rahaa tarvitse paljon olla, jos se vain kiertää kunnolla.
Vanha tarina menee näin:
”Turisti saapui keskellä talouslamaa kreikkalaisen pikkukylän paikalliseen hotelliin. Hän asettaa 100 euroa vastaanoton tiskille ja lähtee katsomaan huoneita. Hotellin johtaja lähtee samantien 100-lappusen kanssa maksamaan lihakauppiaalle velkaansa.
Lihakauppias menee karjankasvattajalle ja maksaa samalla setelillä velkansa tälle.
Karjankasvattaja menee paikalliselle huoltamolle ja maksaa velkansa sinne.
Huoltamoyrittäjä menee kylän huoran luo ja maksaa tälle 100 euron velkansa.
Huora menee hotelliin ja maksaa velkansa sinne 100-lappusella.
Hotellijohtaja laittaa setelin takaisin tiskille.
Turisti palaa takaisin vastaanottoon.
Hän ei pitänyt huoneista ja ottaa 100-lappusen takaisin.
Kukaan ei siis ansainnut mitään, mutta koko kylästä tuli velaton ja kaikki katsovat myönteisesti tulevaisuuteen.”
Ilmoita asiaton viesti
Typistetysti sanottuna valtion keskuspankkirahanluontia rajoittaa saatavilla olevien resurssien määrä ja ko. rahat tulee allokoida yhteiskunnallisesti tuottaviin/hyödyllisiin hankkeisiin.
Ts. rahaa ei voi luoda rajattomasti ja niille pitää keksiä järkevä käyttötarkoitus.
—
Pankit taasen luovat omaa yksityistä tilirahaansa yksityisiin tarpeisiin, mutta se on sitten toinen juttu.
Ilmoita asiaton viesti
USA ehkä suurin velkainen ja käyttänyt rahansa sotimisiin ja armeijaansa. Ei siis ole mitään tarvetta mihinkään yleishyödyllisen tekemiseen.
Ainoa rajoite että rajattoman rahan tekijöitä ei ole liikaa.
Tuttuni oli aikoinaan venäjän Karjalassa NL sortumisen jälkeen ja lasi vsop laatu konjakkia oli maksanut muutaman markan Suomen rahassa. Matti oli juonut ja sanonut että mitä enemmän kuin niin sitä enemmän säästän, ei voi vaimokaan valittaa
Ilmoita asiaton viesti
Rahaa ei siis voi luoda rajattomasti, sillä inflaatio tulee vastaan jossain kohtaa.
Valtioraha/keskuspankkiraha ja pankkien luoma tiliraha on eri juttuja.
Kts: https://kauppa.intokustannus.fi/kirja/raha/
Ilmoita asiaton viesti
Lisää lisäystä:
Kirjoitin parivikkoa sitten MMT-teemaisen ”iltasadun” FB:n PRV-ryhmään, josta nämä rahajutut selvinnee myös perheen pienimmille:
https://www.facebook.com/groups/272097931075/permalink/10156653810076076/
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä tarina. Haluan kuitenkin lisätä siihen yhden oleellisen kulman. Miksi kuningas alkoi painamaan rahaa? Hänellä oli iso sotaväki ja hovi, jota varten hän tarvitsi ylläpitoa. Sen sijaan, että alamaisilta olisi haettu heidän tuotoksiaan pakolla, heidät alistettiin hankkimaan kuninkaan rahaa, jotta sotilaille voitiin maksaa luvattua ylläpitoa palkkana ja hovin elämä saatiin pyörimään. Tuo samainen raha muuttui siten kansalaisille tärkeäksi välineeksi heidän hankkiessaan hyvinvointia myös itselleen. Kansa laitettiin työskentelemään, jotta se sai elätettyä sekä kuninkaan seuralaisineen, että itsensä. Jokainen voi miettiä, että miten nykyinen meno vertautuu tuohon entisaikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ilkeästi ajateltuna verotuksen voi tulkita hienovaraiseksi varastamiseksi.
Mutta todellisuudessa tässä keksitiin aivan nerokas kaksitahoinen ”taloustyökalu”:
– valtion talouteen kuluttama raha synnytti yks.sektorin rahavarannon ja vauhditti huimasti talouden kehitystä.
– valionvelasta, eli todellisuudessa yks.sektorin verovelasta, tuli tehokas velkavipu yhteiskunnallisesti hyödyllisten investointien tekemiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tuota rahaa kulutetaan sopivasti, niin ihmiset aktivoituvat tekemään niitä reaalisia tavaroita ja kaikki voivat paremmin. Nyt vain jostakin ihmeen syystä näyttää siltä, että iso osa tuosta rahasta muuttuu vain muutaman tahon varallisuudeksi. Nytkin pahoin pelkään, että ison velattoman varallisuuden omaavat tahot kuorivat kerman tästä tulevasta ongelmakierteestä. Sitten valtion on taas työnnettävä lisää velkaa kehiin ja sama peli jatkuu. Eikä tämä epätasainen jako perustu noiden muutaman tahon älykkyyteen vaan heidän kykyynsä toimia velattomasti. Velalliset tästäkin sotkusta kärsivät eniten.
Ilmoita asiaton viesti
Köyhä maksaa velkansa, rikas ei välttämättä ja tosi rikas taasen lainaa ja myy köyhille..
Länsimaiden talous ei ole orgasnisesti kasvanut enää vuosikymmeniin muulla kuin velalla. Kiina on rikastunut myymällä länsimaihin ja rakentamalla infraa, koulutustasoa yms mutta se on tehty länsimaiden ottamalla velalla ostamilla rahoilla sekä Kiinan valtion ja yritysten rajoittamalla velalla.
Talouden, varallisuuden, omaisuuden ja kulutuksen kasvu seuraa samaa käyrää velan kasvun kanssa. Ihmiset, yritykset, valtiot länsimaissa eivät ole vuosikymmeniin enää rikastuneet vaan elintason ja elämän ulkoinen paraneminen on vain velan määrän kasvua.
Jokin vertailutarina Suomesta menee jotenkin että 80-luvulla 20 prosenttia kotitalouksista oli asuntovelattomia kun ensimmäinen lapsi meni peruskouluun, 2000-luvulla 80 prosenttia perheistä on asuntovelallisia kun ensimmäinen lapsi menee peruskouluun. Tarinaa voinee päivittää että 2020-luvulla valtaosalla perheistä on asuntovelkaa esikoisen valmistuessa peruskoulusta. Varallisuutta ei ole talo vaan velaton talo jolloin rahaa jää kulutukseen, hyvinvointiin ja muuhun turhaan.
Varallisuus on siis irti omistuksesta ja tuottavin varmin tapa omistaa on lainaaminen eli sijoittaminen jonkun tuottamisen sijaan niin talouden kasvu hyytyy..
Omaisuuden ja varallisuuden määrä ei Suomessa kasva koska asuntokanta on suurin omaisuuserä ja asunnot menettävät arvonsa Suomen armottomassa ilmastossa hyvin nopeasti ilman jatkuvaa ja kallista ylläpitoa ja huoltoa.
Sielläkin missä asunnot teoriassa hintaansa nostavat remontit voivat tulla kohtuuttoman kalliiksi joten arvokiinteistö voi muuttua arvotontiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Valtion sisällä kilpaillaan siitä, että velkaantuuko valtio vai yksityinen sektori. Maailmanlaajuisesti kilpaillaan siitä, että mikä valtio velkaantuu. Mikäli vientisektori onnistuu myymään maasta enemmän kuin sinne tuodaan, niin velkoja voidaan lyhentää valtion ja yksityisen sektorin taseista. Toinen seikka näyttääkin sitten olevan se, että reaalisia resurssejahan siinä ulos viedään, jotka eivät siten ole meidän kansalaisten käytössä. Viedään vessapaperia ja tuodaan tilalle seteleitä samaan hommaan. Suo siellä vetelä täällä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kaikille hyvästä keskustelusta!
—
Valtionvelka ei siis ole todellista takaisinmaksettavaa velkaa, vaan yks.sektorin verovelkaa valtiolle, joka on syntynyt valtion kuluttaessa keskuspankkirahaa talouteen ja jättäen sen verottamatta pois kierrosta.
Kuvitteellisessa, täysin käteiseen perustuvassa valtiorahajärjestelmässä joka puolella lojuisi täysiä rahasäkkejä, joiden yhteisarvo olisi valtion excel-talukossa kirjattu valtionvelaksi/verovelaksi/rahavarannoksi.
—
Koko rahajärjestelmä tulisi purkaa ja rakentaa uudestaan, sillä ongelmia on niin paljon.
Samoin euroalue tulisi purkaa, sillä kukaan ei halua pelastaa sitä muuttamalla se liittovaltioksi, jolloin se vasta muuttuisi oikeasti toimivaksi valuutta-alueeksi.
Kirjoitan em. aihealueista myöhemmin lisää.
Hyvää Pääsiäistä Kaikille!
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on aina tulonjakotaistelusta. Kiristyspolitiikka on tulonjakotaistelun väline suoraan talouseliitin työkalupakista. Rahatalouden laajempialainen ymmärrys nostaisi julkisuuteen kysymyksen harjoitetun talouspolitiikan tavoitteista … ja sehän ei käy päinsä.
Maailmassa on aina ollut niitä, jotka haluavat kaiken itselleen. Suuret elintasoerot, orjuus, työtätekevä köyhällistö, sodat ym. ovat osoitus siitä miten ahneus saa ihmiset tekemään mitä tahansa oman sosiaalisen statuksensa nostamiseksi. Itse puhun pyrkyrisosiopaateista. Nämä pyrkyrisosiopastit pitävät itseään parempina kuin muut ja pyrkivät hankkimaan valtaa keinolla millä hyvänsä.
Raha tuo valtaa. Rahalla voi ostaa valtaa. Niinpä pyrkimällä rikastumaan voi pyrkyrisosiopaatti päästä käsiksi valtaan. Pyrkyrisosiopaatilla ei ole myöskään mitään estoja käyttää hyväksi muita ihmisiä, joten hänellä on poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet rikastua.
Niinpä meille länsimaissa on vuosisatojen kuluessa muodostunut valtaeliitti, jossa pyrkyryys ja sosiopatia on konsentroitunut. Tämä talous/valtaeliitti on aina pyrkinyt hyväksikäyttämään ja kurjistamaan mediaanikansaa.
1930-luvun kurjustamiskausi johti kuitenkin mediaanikansan nousuun Yhdysvalloissa. Ay-liike ja vasemmisto vahvistuivat ja saivat vallankumous uhkauksellaan FDR:n aloittamaan New Deal:n. Talouseliitti alistui hetkeksi, mutta aloitti jo kohta taistelun vastaan. Talouseliitti ei ollut tyhmää, vain sosiopaatteja, joten he ymmärsivät ettei paluu luokkayhteiskuntaan ollut mahdollista, jos ihmisten ajattelua ei saataisi muutettua. Niinpä he alkoivat rahoittaa ”oikeanlaista” kirjallisuutta, ostivat tiedonvälitystä ja politiikkaa, rahoittivat koulutusta, taloustieteen oppituloja ja opinnäytteitä jne… 60-luvun taloustieteen opetukseen oli jo saatu talouseliittiä suosiva taloudenparadigma. 60-70-luvulla nuo paradigman oppineet oppilaat olivat jo yhteiskunnan palveluksessa virkamiehinä, päälliköinä, johtajina, tutkijoina…. Niinpä tänä päivänä jenkkien mediaaniperheen reaalinen ostovoima on alempi kuin vuonna 1970. Tämä kehitys on valunut viiveellä myös meille.
Tiedotusvälineet on ostettu. Jenkkimediassa on enää kuusi jättiläistä. Riippumaton media on hävitetty ja jäljellä on vain yritysmedia…….. ja sosiaalinen media, jota yritysmedia nimittää valemediaksi suojellakseen epätoivoissaan omaa statustaan. Suomen valtamediakin on riisuttu resursseistaan eli kyvystään tehdä journalismia. Uutiset haetaan suoraan Atlantin takaa, koska se on halvempaa kuin toimittajien lähettäminen tutkimaan asioita.
Politiikka on ostettu.
Jenkkilässä on kongressissa vain kourallinen riippumattomia edustajia. Lähes kaikki edustajat on miljonäärejä. Eräs tutkimus paljasti, että 25 vuoden aikana tehty lainsäädäntö kuvasti talouseliitin toivomuksia. Tavallisen kansan toiveilla ei ollut mitään vaikutusta lainsäädäntöön. Meillä Suomessakin politiikka on mennyt koko ajan enemmän julkisuuden ehdoilla. Yhä pienempi osa edustajista on ns. ruohonjuurikannatuksella eduskunnassa. Eduskuntaan mennään siis vaalirahalla……. jota saat varakkailta jos edustat oikeanlaista ajattelusuuntaa.
MMT on toteamus siitä miten rahatalouden mekaniikka toimii kansatalouden transaktioissa. Tuosta ymmärryksestä seuraa poliittisia suosituksia, jotka eivät kelpaa talous/valtaeliitille.
Ilmoita asiaton viesti