Älä anna paremmiston vähätellä itseäsi hiljaiseksi
”No enhän nyt minä – joku muu on varmasti parempi!”
Suomalainen tapa vähätellä itseään ei ole ainoastaan kasvatuksessa opittua nöyryyttä, vaan myös oiva tapa paeta vastuuta.
”Mutta jos en minäkään osaa, niin ei kyllä osaa meidän Maijakaan!”
Vähättelystä saavat osansa naapurit, sukulaiset ja tuttavat, mutta sen sijaan vallassa olevien auktoriteettien pätevyyttä Suomessa ei olla totuttu kyseenalaistamaan. Ne ihmiset, joilta puuttuu tarve mitätöidä itseään, päätyvät yhteiskunnan korkeammille tasoille – osa todellisilla ansioillaan, mutta osa vain ylikorostuneen itseluottamuksen ansiosta. Vähättelemällä omia kykyjämme ymmärtää asioita siirrämme päätösvallan heille ja annamme samalla heille luvan vähätellä meitä. He kovaan ääneen julistavat pitävänsä kaikkia ihmisiä samanarvoisina ja tuomitsevansa toisten väheksymisen, mutta toimivat usein juuri päinvastoin.
Yhteiskunnallinen ”paremmisto” lähtee muodostumaan jo kouluiässä, kun tunnolliset ja lupaavat nuoret kannustetaan valitsemaan lukio vähätellyn ammattikoulutuksen sijasta.
Lukiosta paremmisto pyritään ohjaamaan yliopistomaailmaan, jonka sisäinen kulttuuri opettaa paradoksaalisesti sekä suvaitsevaisuuden että oikeamielisyyden äärimmäiset muodot. Humanististen alojen kovaäänisin ”parhaimmisto” onnistuu löytämään asiaan kuin asiaan sen yhden ainoan totuuden ja pitää huolen, että toisinajattelijat saadaan näyttämään yhteiskunnallisesti vähempiarvoisilta – tietenkin samaan aikaan näennäisesti taistellen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta.
Yliopistoissa on toki mahdollisuus oppia laaja-alaisesti eri asioista, mutta sen lisäksi siellä opetellaan antamaan arvoa myös pilkunviilaukselle, sivistyssanoille, titteleille sekä hierarkialle. Mitä korkeamman statuksen joku on saavuttanut ja mitä lähemmäksi sitä itse on päässyt kipuamaan, sitä todennäköisemmin tämä paremmisto kokee asiakseen alkaa vähätellä ihmisiä alemmilla tasoilla.
Yhteiskunnallisessa keskustelussa näkee monenlaista väheksyntää. Tietyt ihmiset suljetaan keskustelun ulkopuolelle, jos heidän tapansa kommunikoida tai kirjoitustaito ei vastaa paremmiston odotuksia. ”En alennu vastaamaan jollekin, joka ei edes osaa yhdys_sanoja ja puhuu kuin juntti.” Silti meidän pitäisi uskoa, että he arvottavat kouluttamattomat, suomen kieltä taitamattomat pakolaiset ihmisinä omalle tasolleen.
Moraalinen paremmisto luo muurin oman kuplansa ja muiden välille. He keskittyvät itseensä ja omaan ylivertaisuuteen leimaten toisinajattelijat alempiarvoisiksi antamatta edes mahdollisuutta vuoropuheluun ja ymmärryksen lisäämiseen. Paremmisto korostaa jokaisen yksilön arvoa ja ainutlaatuisuutta, mutta pyrkii saattamaan naurunalaiseksi sellaiset ihmiset, jotka poikkeavat määrittelemästään ahtaasta muotista. He vaativat ehdotonta ajattelun puhtoisuutta, mutta ovat sokeita omille kaksoisstandardeilleen. Epäjohdonmukaisuudesta huomautettaessa he pyrkivät kääntämään kritiikin takaisin huomauttajaan. He antavat kunniaa asiantuntijoille ja näennäisesti vähättelevät omaa älyään saadakseen kaikki kysymyksiä esittävät näyttämään tyhmiltä. ”Olen riittävän älykäs antaakseni viisaampien päättää ja ymmärtääkseni olla kyseenalaistamatta.”
Kun sekään ei saa kysymyksiä loppumaan, ottaa paremmisto kovemmat aseet käyttöön ja alkaa heitellä leimakirveillä kaikkia niitä, jotka uskaltavat huomauttaa epäkohdista. Jokainen asiallisenkin kritiikin esittäjä pyritään sitomaan osaksi ”denialistien” tai ”disinformaatikkojen” joukkoa. Tasa-arvon tyyssijassa paremmiston edustajat median, politiikan ja viihteen parissa tukevat yhdenvertaisuutta kannustamalla koko yhteiskunnan sulkemaan ulkopuolelle toisinajattelijat ja häpäisemään heidät.
Ja se toimii. Ihmiset alkavat entisestään vähätellä itseään ja kykyään käyttää omia aivojaan. He vaientavat intuitiivisen tunteen vääryydestä, pienentävät itsensä ja turvautuvat itsesensuuriin, jotta kukaan muu ei vaan pääsisi vähättelemään heitä.
Pitkään jatkunut vähättely vahingoittaa ihmisen luottamusta omiin havaintoihin, tunteisiin ja järkeen. Vähättely on onnistunut, kun henkilön tavoitteet on estetty ja hän ajattelee, että vika on hänessä itsessään. ”Minä olen vain yksinkertainen, kun en ymmärrä. Viisaammat varmasti tietävät paremmin.”
Nyt tilanne valitettavasti on se, että näiden ”viisaampien” osaaminen on asettunut hyvin kyseenalaiseen valoon viime vuosina eikä suinkaan ole tyhmän ihmisen merkki havahtua siihen tosiasiaan. Jos annamme paremmiston vähätellä kaikki toisinajattelijat hiljaiseksi, saatetaan Suomi kuin varkain ajaa aivan eri suuntaan kuin kansan syvät rivit todellisuudessa toivoisivat – jos kaikelta vähättelyltä uskaltaisivat ottaa kantaa.
Paremmistonuorison voisi kuvitella olevan pätevimpiä rakentamaan omaa tulevaisuuttaan. He kuitenkin maailmantuskassaan ja ilmastoahdistuksessaan saattavat tuhota Suomen omavaraisuuden demonisoimalla metsäteollisuuden ja lihantuotannon vaatien muitakin parempia ihmisiä tuomitsemaan. Monimuotoisuuden ja tasa-arvon nimissä he saattavat hävittää paitsi sukupuolet ja perinteiset perhearvot, myös ne ulkoiset ja kulttuuriset piirteet, jotka tekevät meistä uniikkeja. Kännykkä kädessään kasvaneena he näkevät ainoastaan digimaailman mahdollisuudet eivätkä näe sen totalitaristista suuntaa tai sitä, miten inhimillisyys tekeytyy hiljalleen transhumanismiksi.
Paremmiston auktoriteettien voisi kuvitella tietävän parhaiten, millaisiin lainsäädäntöihin ja ylikansallisiin sopimuksiin Suomi kannattaa sitouttaa, mutta kuinka voimme olla varmoja, ellei asioista käydä kriittistä keskustelua julkisesti. Jos kaikki yhteiskunnallisesti valveutuneet kriitikot väheksytään öyhöttäjiksi, putinisteiksi tai salaliittoteoreetikoiksi ja heidän kysymyksensä vähätellään tarpeettomina, niin miten voimme luottaa heidän nojaavan päätöksensä perusteltuihin syihin? Tässä vaiheessa lienee tarpeellista muistuttaa, että jokainen asiantuntija, ministeri ja superjulkkis on jonkun läheinen, jonka lähipiirissä joku takuuvarmasti miettii: ”miten meidän Matti on voinut tuohon asemaan päästä?”
Yleisesti ottaen ihmisillä on koulutustasosta tai tittelistä huolimatta potentiaali tutkia sekä sisäistää vaikeitakin asioita, mutta mikä tärkeintä: meillä on maalaisjärjeksikin kutsuttu ominaisuus, johon jokaisen tulisi alkaa jälleen luottamaan. Lakkaa siis vähättelemästä itseäsi tai tulet sallineeksi väheksynnän ja annat pienen paremmiston päättää koko Suomen tulevaisuuden suunnan.
Sinunkin on aika puhua. Älä vain luota, että joku jossain tietää. Kysy, vaadi vastauksia ja ilmaise rohkeasti omat näkemyksesi. Meidän kaikkien ääntä tarvitaan, jos aiomme estää nykyisen kehityskulun, jossa paremmisto vie ja kansa vikisee.
Aiheesta löytyy myös havainnollistava video: https://youtu.be/UCYrF2_PUiE?si=esj7nrqllqm_qVb4
Ilmoita asiaton viesti
Olipa erikoinen blogi. Etkö sinä itse väheksy suomalaisia, kun kirjoitat ”paremmisto vie ja kansa vikisee”?
En itse ainakaan tunne vikiseviä suomalaisia. On toki sellaisia, jotka eivät saa kannatuskortteja kerättyä ja syyttävät siitä mediaa ja kaikkia muita ymmärtämättä, etteivät ihmiset vain halua heitä päättämään yhtään mistään.
Ilmoita asiaton viesti
Korkmanin osuva kommentti on juuri sitä paremmiston harrastamaa vähättelyä josta Huhtasaari puhuu.
Ilmoita asiaton viesti
Minä edustan niitä blogistin ”vikisijä” suomalaisia. Huhtasaaren ylemmyys muita suomalaisia, tai suomalaisten enemmistöä kohtaa saa Stubb vaikuttamaan vaatimattomalta ihmiseltä.
Huhtasaaren suomalaiset ovat ajattelemattomia ja puhumattomia ihmisiä vailla itseluottamusta.
En tunne kovinkaan monta tällaisista, en ainuttakaan, jossa nämä kaikki yhdistyisivät.
Minusta Huhtasaari vähättelee suomalaisia, minä en.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä ihmeen ”Huhtasaaren ylemmyys”? Blogissani kuvailen paremmiston tapaa toimia.
”Huhtasaaren suomalaiset”? Mikä ihmeen termi tämä tällainen on? Miksi vähättelet minua ja menet henkilökohtaisuuksiin?
Blogissa kuvataan vähättelyn ilmötä. Ilmiön kuvaamisessa ei ole kyse muiden vähättelystä.
Ilmoita asiaton viesti
”Blogissa kuvataan vähättelyn ilmiötä”. Sinähän blogissasi vähättelet suomalaisia vikisiöiksi, jotka tekevät mitä ”parhaimmisto” haluaa.
En pidä sinua todennäköisenä presidenttiehdokkaana, se saattaa olla vähättelyä, mutta sehän osuu miljooniin suomalaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Paremmisto vie ja kansa vikisee” on metafora eli kielikuva, jota kuvailen blogissani.
Median rooli ennen vaaleja on huomattava. Tiedonvälityksen sijaan he harrastavat vaalivaikuttamista. Myös tätä aihetta olen käsitellyt: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/saarahuhtasaari/uskotko-suomen-kansan-valitsevan-presidentin-mina-uskon-etta-olet-vaarassa-2/
Ilmoita asiaton viesti
” ”Paremmisto vie ja kansa vikisee” on metafora eli kielikuva, jota kuvailen blogissani.”
Eli pyrit kahtiajakamaan yhtenäistä Suomen kansaa. 6.1.2021 never forget.
Sori, mutta ei voida äänestää Putinin asiaa ajavia ehdokkaita.
Ilmoita asiaton viesti
Saara on paremmistoa, joka pyrkii viemään. Opettele vikisemään, Manu. VIkistään sitten yhdessä, moniäänisesti.
Ilmoita asiaton viesti
”Moraalinen paremmisto luo muurin oman kuplansa ja muiden välille”
Eikö nimenomaan tällaisille kirjoituksella pyritä luomaan niitä kuplia. En myöskään tunnista tuota väittämääsi ylemmyyden tunnetta koulutettujen keskuudessa. Päinvastoin koulutuksen ja opiskelun myötä huomaa helposti myös oman vajavaisuutensa ja tämä näkyy liiankin usein tarpeettomana itsensä vähättelynä. Toisaalta taas esimerkiksi tämän palstan ilmastonmuutoskeskustelu on erinomainen esimerkki siitä, että itsevarmoja kommentteja esiintyy koulutustaustasta riippumatta.
Ilmoita asiaton viesti
Ilman viholliskuvia olisimme yksi kansa ja meillä olisi yhteiset periaatteet ja keskustelisimme asioista yhdessä. Mutta Saara haluaa, että on me ja ne toiset, joita vastaan on käytävä. Ikään kuin niillä toisilla ei olisi arvoa eivätkä heitä tarvitsisi huomioida.
Minusta olisi parempi, jos ilmastonmuutoksesta, maahanmuutosta ja vaikka veronalennuksista voitaisiin käydä keskustelua ilman, että kukaan on absoluuttisen oikeassa. Kunnioitettaisiin paremmistoa, ilmastoahdistuneita, persuuntuneita, tuulivoimasta kiihkoilevia jne.
Saara määrittää itsensä soveliaaksi sen toisen joukon johtajaksi. Itse haluaisin maallemme presidentin, en sille toiselle enkä toiselle joukolle.
Ilmoita asiaton viesti
Paremmisto näyttää olevan uusi vihollisen kuva ja kiertoilmaus sanalle ”globalistielitisti”, joka antaisi turhan äärioikeistolaisen kalskahduksen.
Oleellista on löytää Perussuomalaisten johdonmukaisuudella ”vastustaja” – itte saatana, jotta löytyisi omalle ”kansanjohtajalle” jokin syy.
Itse sen sanoit, on olemassa ihmisiä, jotka eivät kertakaikkiaan vastuuta halua ja siksi ovat” vaatimattomia” – ei ole mitään ”paremmistoa.”
Ilmoita asiaton viesti
Blogi lähtee alusta alkaen aivan väärille urille, kun väität paremmiston muodostuvan jo kouluiässä, kun tunnollisia kannustetaan lukioon ja halveksitaan amiskaa. Ei muuten pidä ollenkaan paikkaansa kuten ei myöskään hyökkäyksesi humanistisia aloja kohtaan. Juuri humanistiset alat takaavat laajaa yleissivistystä, kykyä ajatella laajakatseisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Juha, juuri se laajakatseisuus haittaa Huhtasaarta. Huhtasaari haluaa jakaa silmälappuja, ettei se ”huonommisto” huomaa, että Saara pyrkii heitä ohjailemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka tälläistä yhtä pökälettä fontit sekasin viitsii edes lukea, en minä ainakaan, silmiin sattuu kun yrittää yrittää.
Ilmoita asiaton viesti