Ilmastopäästöjä ei vähennetä helpottamalla niiden aiheuttamista

Julkaistu Turun Sanomissa 10.9.2019

Pentti Mutanen epäili (TS 4.9.) minun tarkoittaneen omassa nopeusrajoituksia ja läpiajoa koskevassa kirjoituksessani (TS 30.8.) Karjakadun katkaisemista. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan oma kirjoitukseni käsitteli yleisellä tasolla turvallisuuden lisäämistä nopeusrajoituksia alentamalla ja alueita läpiajolta rauhoittamalla, ei nimenomaan Karjakatua.

Mutanen viittaa mielipiteessään siihen, että läpiajon katkaiseminen lisäisi turhaa ajoa, ajomatkoja ja ilmastopäästöjä.

Liikennesuunnittelun ristiriita on, että mitä suoraviivaisemmaksi ja helpommaksi yksityisautoilu tehdään, vaikkapa turhan ajon ja päästöjen minimoinnin nimissä, sitä enemmän autoilu lisääntyy. Tällöin päästöt itse asiassa kasvavat.

Otetaan esimerkki: helposti voisi ajatella, että ruuhkat voi ratkaista rakentamalla lisää teitä. On kuitenkin osoitettu, että tieverkon kapasiteetin kasvattaminen voi pahentaa ruuhkia, sillä se kasvattaa myös autoilun määrää.

Sama toimii kääntäen. Kun vaikkapa läpiajo katkaistaan, valitsee yhä useampi kaksinkertaisen automatkan sijaan kävelyn tai pyöräilyn. Päästöt vähenevät.

Emme saa unohtaa kokonaiskuvaa. Turun valtuuston yksimielinen päätös kävelyn, joukkoliikenteen ja pyöräilyn osuuden kasvattamisesta ja autoilun osuuden vähentämisestä edellyttää suurta muutosta liikkumisessa.

Siksi meidän täytyy tehdä päätöksiä, jotka lisäävät suhteessa kestävien kulkumuotojen houkuttelevuutta. Pakolliselle autoilulle jää enemmän tilaa, kun yhä useampi joka voi valita muun liikkumismuodon myös tekee niin. Päästöt laskevat, turvallisuus lisääntyy, kansanterveys paranee.

Ilmastobarometrin 2019 mukaan olemme valmiita hyväksymään myös omaan elämäämme vaikuttavia päätöksiä lastemme elinkelpoisen tulevaisuuden nimissä. Minä ainakin olen, ja haluan uskoa myös kanssaturkulaisiin.

Mitä tulee Karjakatuun: Mikäli läpiajo katkaistaisiin, se toteutettaisiin ajoestein ja siitä informoitaisiin ennakkotauluilla sisäänajoväylien alussa sekä päättyvän katuosuuden alkamiskohdassa liikennemerkillä. Pelastustoimea on jo nyt kuultu asian valmistelussa, heille on lähinnä olennaista saada ennakkoon tieto toimenpiteistä.

Uudet järjestelyt vaativat aina opettelua, mutta kohta niitä ei enää ajattele. Vastaavia toimenpiteitä on tehty pilvin pimein, eikä se ole rakettitiedettä.

Saara Ilvessalo
Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja
Turun kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja

Share

The post Ilmastopäästöjä ei vähennetä helpottamalla niiden aiheuttamista appeared first on Saara Ilvessalo.

saarailvessalo

Olen ratkaisukeskeinen juristi ja realistinen optimisti. Työskentelen toiminnanjohtajana ja tutkijana oikeustieteellisessä Itämeri-osaamiskeskuksessa. Toimin Turun kaupunginvaltuutettuna, kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtajana, Varsinais-Suomen vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajana ja Euroopan neuvoston kuntakongressissa. Olen ehdolla eduskuntavaaleissa keväällä 2019. Lisää kotisivuillani: <a href="http://www.saarailvessalo.net" title="www.saarailvessalo.net">www.saarailvessalo.net</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu