Mitä tapahtuu Kaskenkadun puutaloille?

Entä tuhoutuuko Parkinkenttä? Miksi raitiotie vedetään satamaan? Näistä keskustelemme vihreällä kaupunkikehityskävelyllä, joka järjestetään virtuaalisesti keskiviikkona 13.5.

Kaskenkatu 3

Näitä yksityisen omistamia ja vuosia laiminlyömiä puutaloja ollaan kaupungin aloitteesta suojelemassa. Omistaja on jo velvoitettu maksamaan kymmeniä tuhansia uhkasakkoina.

Osoitteessa Kaskenkatu 3 sijaitsevien puutalojen huono kunto on herättänyt huolta jo vuosia. 1800-luvulla rakennetut kaksi puutaloa ovat kaupunkikuvallisesti merkittäviä ja osa arvokasta Turun historiallista keskustaa.

Turku on yrittänyt saada rakennusten omistajaa täyttämään maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen velvoitteensa pitää rakennus kunnossa. Rakennus- ja lupalautakunta on kehottanut omistajaa kunnostamaan rakennukset useasti, myös asettamalla useita uhkasakkoja, joita on langennut maksettavaksi jo kymmeniä tuhansia euroja.

Suojelukaavan luonnoskartan havainnekuva.

Viime kesänä kaupunki käynnisti historiassaan ensimmäisen kaupungin aloitteesta toisen omistamaan kohteeseen tehtävän suojelukaavan, jonka tavoitteena on rakennusten suojelu – kun kerran omistaja ei ole rakennuksistaan sakoista huolimatta huolehtinut.

Kaavasta on nyt tehty luonnos, jossa tontilla sijaitsevat talot suojellaan. Vihreiden aloitteesta toisen talon suojelumerkintää pyritään vahvistamaan jatkovalmistelussa, ennen lopullista päätöstä kaavasta.

Vasemmalla näkyvä matalampi talo on huonompikuntoinen, mutta haluamme silti säilyttää siitä kaiken mikä on mahdollista. Muu on korjattava ja rakennettava vanhan mallin mukaan.

Rakennuksen korjaamisen pitää meistä olla ensisijaista verrattuna siihen pohjaesitykseen, että sen saisi kokonaan rakentaa uudestaan vanhan mallin mukaan. Esimerkiksi rakennuksen päädyt olisi ilmeisesti muun rakennuksen huonosta kunnosta huolimatta mahdollista säilyttää.

Tontille suunnitellaan myös uudisrakennusta Mustainveljestenkujalle paikalle, jossa on ennen sijainnut nykyään jo purettu rakennus. Tästä on ilmeisesti liikkunut väärää tietoa, sillä minuun on ottanut yhteyttä pari ihmistä luullen, että uudisrakennus on tulossa suojeltavien puutalojen tilalle. Se ei pidä paikkaansa, vaan talo tulee tontin tyhjään osaan rajaamaan katualuetta, jossa on nyt hieman outo aikoinaan puretun rakennuksen jättämä aukko.

Aukko kaupunkirakenteessa, josta on purettu matala yksikerroksinen harjakattoinen rakennus. Katon rajat näkyvät edelleen taustan muurissa.

Olisimme vihreissä kuitenkin halunneet madaltaa uudisrakennusta esitetystä kolmesta kerroksesta, jottei se peittäisi taakseen mäessä sijaitsevaa jugend-rakennusta. Tämän äänestyksen kuitenkin valitettavasti hävisimme. Saimme kuitenkin läpi ehdon, jolla taataan, että uudisrakennus kunnioittaa tyyliltään suojeltavia rakennuksia, jolloin arvokas suojeltu miljöö säilyy.

Kolmikerroksinen uudisrakennus peittäisi taustalla näkyvän jugend-talon. Olisimme vihreissä rajanneet korkeuden aiemmin paikalla sijainneen rakennuksen tasoon eli enintään taustan muurin korkuiseksi.

Entäs se Parkinkenttä ja raitiotien sataman linjaus?

Parkinkenttä on kaava, joka lähti liikkeelle kummallisen kansalaiskeskustelun alla. Levisi tarina siitä, että kenttä olisi tuhoutumassa. Tällainen ei missään vaiheessa käynyt kenelläkään mielessä. Kysymys oli kentän ympärille rakentamisesta ja urheilun tilojen parantamisesta.

Viimeisimmässä kaavatilaisuudessa yleisö puhui jo siitä, että aika hyvältä näyttää. Osa toki piti edelleen kaupunkimaista umpikortteliratkaisua DDR-muurina.

Viitteellinen havainnekuva kaavaluonnoksen selostuksesta.

Mitä mieltä sinä olet? Näistä kaavoista voi tulle kuulemaan ja keskustelemaan Vihreälle kaupunkikehityskävelylle, etänä keskiviikkona 13.5. Esillä ovat myös merellisen Turun kehitys ja raitiotien luomat mahdollisuudet satamassa sekä keskustan täydennysrakentamiskohde Rauhankatu 19-21.

Share

The post Mitä tapahtuu Kaskenkadun puutaloille? appeared first on Saara Ilvessalo.

saarailvessalo

Olen ratkaisukeskeinen juristi ja realistinen optimisti. Työskentelen toiminnanjohtajana ja tutkijana oikeustieteellisessä Itämeri-osaamiskeskuksessa. Toimin Turun kaupunginvaltuutettuna, vihreän ryhmän puheenjohtajana, kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtajana, Varsinais-Suomen vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajana ja Euroopan neuvoston kuntakongressissa. Lisää kotisivuillani: <a href="http://www.saarailvessalo.net" title="www.saarailvessalo.net">www.saarailvessalo.net</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu