Panttivankina kauppatori

Turun torin sulanapito on tämä nimilistan myötä tulossa valtuuston käsittelyyn. Hyviä vaihtoehtoja ei ole, koska Turun sydän, kauppatori, on luovutettu panttivangiksi toriparkille.

Miksi tässä ollaan?

Koska aiemman valtuuston aikaan silloisilla enemmistöillä luovutettiin kaupungin keskustori parkkihalliksi ja parkkihalliyhtiön haltuun. Sen takia Turun kaupunki joutuu nyt vuokraamaan omaa keskustaansa omiin tarpeisiinsa, ja neuvottelemaan yhtiön kanssa lähes kaikesta torin alueen käytöstä. Vihreät on aina vastustanut toriparkkia.

Miksi neuvoteltu sopimus ei kelpaa vihreille?

Koska se herättää taloudellisia ja teknisiä kysymyksiä. Sopimuksen hinnoittelu ei ole aurinkoenergian osalta oikeudenmukainen eikä kaikkia investointikustannuksia ole sovittu riittävän tarkasti. Hinnoitteluun liittyy riski siitä, että turkulaiset joutuvat välillisesti toriparkin ja sen lämmityksen maksajiksi. Sulanapitoon ja sen hintatasoon sitouduttaisiin kerralla 25 vuodeksi.

Lisäksi energiapaaluihin perustuva lämmitysjärjestelmä on kohdannut kritiikkiä teknisiltä ratkaisuiltaan. Meillä pitää olla varmuus, että jos jokin menee teknisesti pieleen tai jokin projektia toteuttavista yrityksistä menee vaikka konkurssiin, kaupunki ei joudu vastuuseen. Tarvitsemme myös paremmat tiedot koko hankkeen investoinnista ja vakuudet yritysten vakavaraisuudesta.

Mitä torin sulanapidolle sitten pitäisi tehdä?

Vihreille ensisijainen vaihtoehto on sopimuksen uudelleenneuvottelu. Hintaa on saatava alas ja riskejä pienemmiksi. Tämä siksi, että aurinkoenergiaan perustuva sulanapitojärjestelmä on sinänsä ilmastoystävällinen ja kannatettava, ja siksi, että muutkaan vaihtoehdot eivät päätä huimaa. Talvien lämpeneminen merkitsee kuitenkin yhä enemmän nollan ympärillä sahaavia päiviä, jolloin liukastumisia mustalla jäällä tapahtuu eniten, joten jotenkin asia on hoidettava.

Meille annettujen tietojen mukaan auraukseen & hiekoitukseen ja harjasuolaukseen saattaa liittyä aikatauluriski koko keskustan rakentumiselle. Samoin kaukolämpöön perustuvaan järjestelmään saattaa liittyä teknisiä haasteita. Haluamme, että nämä vaihtoehdot selvitetään mustaa valkoisella ennen ensi kokousta. Kauppatorin liukkauden esto on myös mahdollista kilpailuttaa, jolloin eri vaihtoehdot ja hinnat saadaan avoimesti pöytään.

Miksi valtuuston pitää käsitellä asia?

Koska viime vaalien jälkeen tehtiin puljaus, jolla kaupunginhallituksen kokoa kasvatettiin yhdellä, jotta kokoomus ja demarit saivat säilyttää enemmistönsä äänestyksen tasatilanteissa (7-7) puheenjohtajan äänen ratkaistaessa. Vaalitulos ei tue tätä kokoonpanoa. Näin ollen kaupunginvaltuuston, joka on turkulaisten demokraattisesti valitsema elin, pitää voida tehdä päätös asiassa.

Share

The post Panttivankina kauppatori appeared first on Saara Ilvessalo.

saarailvessalo

Olen ratkaisukeskeinen juristi ja realistinen optimisti. Työskentelen toiminnanjohtajana ja tutkijana oikeustieteellisessä Itämeri-osaamiskeskuksessa. Toimin Turun kaupunginvaltuutettuna, kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtajana, Varsinais-Suomen vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajana ja Euroopan neuvoston kuntakongressissa. Olen ehdolla eduskuntavaaleissa keväällä 2019. Lisää kotisivuillani: <a href="http://www.saarailvessalo.net" title="www.saarailvessalo.net">www.saarailvessalo.net</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu