Vappupuhe 2020

Aito Vihreä Etävappu

Aito Vihreä Etävappu vietettiin Zoomissa ja Facebookissa. Videolla ovat tapahtuman vappupuheet, jotka pitivät Saara Ilvessalo, Sofia Virta ja Ville Niinistö.Kiitos kaikille live-tapahtumaan osallistuneille ja toivottavasti nähdään ensi vuonna taas Apteekkimuseon edessä.

Julkaissut Turun vihreät Perjantaina 1. toukokuuta 2020

Katso puheeni Aidossa Vihreässä Etävapussa tästä.

Rakkaat ystävät, kära vänner, hyvää vappua, glada vappen!

Rauno Repomies totesi Ylen Pasila-ohjelmassa: ”Politiikka on ihan hanurista kun ketään ei voi miellyttää mutta kaikki voi kyllä tehdä aivan hemmetin vihaisiksi.”

Tämän kevään ja työväen juhlan hengessä ajattelin puhua politiikan tulosvastuusta.

Me vihreät ollaan politiikassa tehdäksemme parempaa maailmaa, ei vain hallinnoimassa asioita. Siksi meille on aina ollut tärkeää seurata saavutuksiamme ja vaatia itseltämme tuloksia.

Viime vaaleissa kolme vuotta sitten Vihreät nousi Turussa historiallisesti toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Tämän luottamuksen voimin me ollaan onnistunut uudistamaan Turkua isosti.

Vi har ändrat på hur staden planläggs, ökat på öppenheten av beslutsfattandet, försvarat tjänster och investerat i stadens tillväxt. Hela perioden har vi också hamnat leva med kommunernas ekonomiska svårigheter. Det har krävt även svåra beslut.

Hyvä tulevaisuus alkaa kouluista

Vaaleissa 2017 vihreät lupasi panostaa kouluihin ja opetukseen. Heti vaalikauden alussa me saatiinkin lisättyä miljoonia euroja opetuksen budjettiin. 5-vuotiaille on aloitettu maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu, ja jokaisen lapsen päivähoito-oikeus on säilytetty. Olemme puolustaneet ryhmäkokojen pitämistä maltillisina, jotta myös heikommin pärjäävillä on mahdollisuudet oppia. Olemme puolustaneet lähikouluja: Paraikaa teemme töitä, jotta Lausteella säilyisivät pienimpien koululaisten lähipalvelut.

Just nu är vi oroliga över skolornas inneluftsproblem. Vi har under denna period börjat ingripa i dem preventivt. Under koronatiden jobbar vi även för att varje barn ska hållas med i distansundervisningen och främjar sommaraktiviteten för de yngsta skoleleverna.

Vehreä luonto, hiilineutraali elinvoimainen Turku

Keskellä koronakriisiä saatiin Turussa viimein eteenpäin ehkä Vihreiden tämän kauden suurin voitto: raitiotie eteni viimeiseen suunnitteluvaiheeseen! Raitsikka on olennainen Turun menestykselle, mutta myös ilmastotavoitteille. Turku on laatinut Suomen suurista kaupungista kunnianhimoisimman ilmastostrategian olla hiilineutraali vuonna 2029 – Turun 800-vuotisjuhlana, ja mikä tärkeintä, vuotta aiemmin kuin Tampere.

Liikenteen muutos on ilmastotyössä olennaista, ja tällä kaudella onkin edistetty myös pyöräilyä aivan uudella tasolla. Turkuun on saatu kaupunkipyörät, talvipyöräilyn laatureitti, pyöräilyn laatukäytävät ja uudet pyöräväylät mm. Itäiselle rantakadulle, Kaskenkadulle, Itäiselle Pitkäkadulle, Humalistonkadulle ja Puutarhakadulle. Myös joukkoliikenteen edullisuudesta ja sujuvuudesta on huolehdittu.

Allt mera människor vill bo i städer. Invånarantalet i Åbo har ökat snabbare än väntat. De gröna har befrämjat målmedvetet viktiga investeringar som stöder tillväxten, utöver spårvagnen till exempel Entimmeståget och byggandet av Vetenskapsparken vid Kuppis och Österås.

Ilmaston kannalta kestävä ja elinvoimainen kaupunkirakenne edellyttää täydennysrakentamista. Samalla on ollut tärkeää huolehtia vanhojen rakennusten suojelusta ja kaupunkivihreydestä. Olemme vaatineet lisää viherkattoja ja puiden säilyttämistä keskustassa. Olemme edistäneet päätöstä Mälikkälä-Kuninkojan luonnonsuojelualueesta. Itämerta suojellaan nyt aiempaa tehokkaammin, kun saimme ruoppausmassojen meriläjityksen kiellettyä ja lietteet paremmin käsiteltyä.

Hyvinvoinnin ja kulttuurin Turku

Kasvavassa kaupungissa palveluntarve kasvaa ennen tuloja. Haluamme huolehtia jokaisen hyvinvoinnista. Koronan tyyppinen kriisi korostaa sen tärkeyttä, etteivät jo valmiiksi heikommassa asemassa olevat – tai kukaan muukaan – joudu kantamaan liian suurta taakkaa vaikeuksista.

Viime syksyn talousneuvotteluissa tuntui, että saimme vihdoin läpi tärkeän viestin: kun investoidaan ennaltaehkäisyyn, saadaan sekä säästöjä että parempia ja inhimillisempiä palveluita – jokainen saa apua ajoissa.

Vanhuspalveluissa on siksi alettu panostaa tarpeisiin vastaaviin inhimillisiin palveluihin, kuten tehostettuun palveluasumiseen ja kevyempiin asumispalveluihin. Olemme saaneet maksuttomat sairaanhoitokäynnit säilytettyä. Alle 25-vuotiaille on alettu tarjota maksutonta ehkäisyä, ja kipeästi kaivattuja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita vahvistetaan, erityisesti nuorille. Päihdehuoltoon tulee uusi monipalvelukeskus, jossa alkaa tuettu asuminen.

Även kultur och idrott ökar på välmående. Nytt konserthus och historiskt museum planeras. Vi har lyckats med att hålla barnens idrottsturer kostnadslösa och planerar på en kostnadslös hobbygaranti. Vi lyckades också hålla östra delen av Kuppisparken som idrottsområde och park, trots hotet av höghus.

Avointa päätöksentekoa

Merkitystä on päätösten sisällön lisäksi sillä, miten päätöksiä tehdään. Ensi vaaleista lähtien Turku siirtyy pormestarimalliin, joka lisää päätöksenteon avoimuutta. Yhdessä osallistuvan demokratian keinojen, kuten asukasbudjetin, kanssa pormestarimalli lisää jokaisen turkulaisen valtaa.

Eräs ystäväni totesi tällä viikolla, että kunnallinen päätöksenteko on ihan älyttömän helppoa: kunhan ei nosta veroja, ei leikkaa mistään, ei nosta maksuja, tai ei ota velkaa.

Mutta me ei ollakaan tekemässä tätä siksi että se olisi helppoa, vaan siksi että se on välttämätöntä. Tulosvastuun suhteen sanoisin, että olemme tähän mennessä onnistuneet älyttömän hyvin. Se on vaatinut paljon töitä yhdessä. Haluan kiittää teitä jokaista siitä korvaamattomasta työstä, jota olette tehneet. Eikä savotta ole lähelläkään valmista. Ensi kaudella ennustan meidän pärjäävän vielä paremmin, kiitos vuoden päästä siintävän vaalivoiton. Sitä vaalivoittoa tekemään kutsun jokaisen. Juuri sinut.

Jag välkomnar alla med till valarbetet inför nästa vårs kommunalval. Glada vappen, iloista vappua vielä kerran!

Share

The post Vappupuhe 2020 appeared first on Saara Ilvessalo.

saarailvessalo

Olen ratkaisukeskeinen juristi ja realistinen optimisti. Työskentelen toiminnanjohtajana ja tutkijana oikeustieteellisessä Itämeri-osaamiskeskuksessa. Toimin Turun kaupunginvaltuutettuna, kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtajana, Varsinais-Suomen vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajana ja Euroopan neuvoston kuntakongressissa. Olen ehdolla eduskuntavaaleissa keväällä 2019. Lisää kotisivuillani: <a href="http://www.saarailvessalo.net" title="www.saarailvessalo.net">www.saarailvessalo.net</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu