Vihreiden ryhmäpuheeni valtuustossa: pormestariohjelma luo hyvät puitteet ilmastoteoille, hyvinvointipalveluille ja paremmalle osallisuudelle

Minut valittiin Turun kaupunginvaltuuston kokouksessa 23.8.2021 valtuuston varapuheenjohtajaksi. Kiitos luottamuksesta ja tuesta kaikille! Pidin myös vihreiden ryhmäpuheen pormestariohjelmasta:

“Vihreät lähti mukaan pormestariohjelmaneuvotteluihin tavoitteenaan edistää erityisesti konkrettisia ilmastotekoja, ennaltaehkäiseviä hyvinvointipalveluja ja vahvempaa turkulaisten osallisuutta. Tämän lupauksen olimme vaaleissa tehneet äänestäjillemme, ja neuvotteluissa oli ensimmäinen lunastamisen paikka.

Iloksemme ohjelmasta muodostuikin sellainen, jonka varassa Turkua on hyvä kehittää paremmaksi jokaiselle meistä. Näin ollen Vihreät on mukana pormestariohjelmassa ja sitä edistävässä yhteistyössä.

Ilmastokriisi ratkaistaan paikallisilla teoilla

Pormestariohjelma antaa vahvan tuen Turun ilmastotyölle, joka on Suomen kunnianhimoisinta. Jälleen kuluneena kesänä olemme nähneet kuivia hellekausia ja toisaalta tulvia, jotka ovat tuhonneet ihmiselämiä ja yhteisöjä. Ilmastonmuutos ei ole jossain kaukana, se tapahtuu jo nyt, ja sitä ei ratkaista jossain kaukana, se ratkaistaan kaupungeissa ja kunnissa – jos ratkaistaan. Turun mielestä ratkaistaan. 

Ilmastotyössä meitä tulee tukemaan päästöbudjetti, joka on tarkoitus ottaa käyttöön ilmastopäästöjen osalta vastaavaksi työkaluksi kuin talousbudjetti eurojen osalta. Päästöjen vähentämisen lisäksi on huolehdittava päästönieluista, ja siksi lähdemmekin parantamaan luonnon monimuotoisuutta sekä lisäämään lähiluontoa ja kaupunkivehreyttä.

Erityisesti liikenteen päästöjen kehitys on toistaiseksi ollut huonoa. Paine kohdistuu nyt liikennepolitiikkaan, ja siellä vaaditaan rohkeita tekoja. Ohjelmassa korostetaankin, että suhteellisesti suurin päästövähennystavoite kohdistuu tulevalla kaudella liikenteeseen. Uskomme ja luotamme muidenkin puolueiden haluun siirtyä konkreettisiin tekoihin, vaikkei ilmasto muiden puolueiden neuvottelutavoitteissa korostunutkaan.

Ennaltaehkäisevät hyvinvointipalvelut säästävät

Vihreiden toisena suurena tavoitekokonaisuutena oli hyvinvoinnin edistäminen ja ennaltaehkäisevät palvelut. Saimme pormestariohjelmaan linjauksen terapiatakuun toteuttamsiesta. Terapiatakuu varmistaa kaikille nopean pääsyn hoidolliseen psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen kuukauden sisällä. Meidän on myös korjattava koronan aiheuttama hyvinvointivelka. Erityisesti nuorten pahoinvointiin on ehdottoman tärkeää puuttua. Varhainen apu ja ennaltaehkäisy on sekä inhimillisesti että taloudellisesti järkevää.

Pormestariohjelma panostaa kunnianhimoisesti opetukseen ja koulutukseen. Haluamme tarjota maan parasta koulutusta koko koulupolun ajan. Turku vahvistaa oppilaiden oppimisen tukea ja oppilashuoltoa, tasaa koulujen välisiä eroja ja purkaa alueiden välistä eriarvoisuutta.

Vihreille tärkeä nosto on myös uusi kulttuurin kärkihanke, joka edistää sekä kulttuurintekijöiden että kaupunkilaisten mahdollisuuksia luoda ja kuluttaa kulttuuria sekä nauttia sen hyvinvointia luovasta vaikutuksesta. Kulttuuri- ja tapahtuma-ala on ollut yksi koronan suurista kärsijöistä, ja kulttuurikaupunki Turun täytyy tehdä kaikkensa tukeakseen näitä aloja ja ollakseen maineensa arvoinen myös teoissa.

Kaikki mukaan ja yhdessä eteenpäin

Politiikassa ei ole pelkästään tärkeää, mitä tehdään. On myös tärkeää, miten tehdään. Siksi vihreät halusi pormestariohjelmaan myös askelmerkit parempaan osallisuuteen ja kestävään taloudenpitoon. Kun saamme jokaisen turkulaisen itselleen luontevalla tavalla mukaan päätöksentekoon, saamme bonuksena myös laadukkaampia ja parempia päätöksiä. Siksi otamme käyttöön ja vakiinnutamme asukkaiden osallisuutta parantavia toimintamalleja kuten kansalaispaneeleja ja satsaamme enemmän rahaa asukasbudjetointiin.

Politiikan tekemisen tapaan kuuluu myös sopimuksen osana oleva rasismin vastainen kirjaus, jonka myötä ryhmät sitoutuvat ulkomaalaisväestön ja vähemmistöjen aseman parantamiseen sekä tasa-arvon lisäämiseen. Turku on kansainvälinen kaupunki ja toivotamme kaikki uudet asukkaat tervetulleiksi. Samalla lupauksemme on, että parannamme kotoutumista.

Pormestarijärjestelmän tarkoitus on lisätä päätöksenteon demokraattisuutta, tuoda kuntapolitiikkaa lähemmäs turkulaisia, sujuvoittaa päätöksentekoa ja parantaa päätösten ja toivottavasti myös keskustelun laatua. Tänään hyväksyttävä pormestariohjelma antaa siihen hyvät lähtökohdat, mutta työ on vasta alussa. Meillä on kova urakka ja monen monta vääntöä edessä, kun ohjelmaa aletaan toteuttaa. Yhteinen tavoite on kuitenkin tässä ohjelmassa, ja on merkittävää, että kaikki ryhmät ovat mukana. Nyt toimeen.”

Share

The post Vihreiden ryhmäpuheeni valtuustossa: pormestariohjelma luo hyvät puitteet ilmastoteoille, hyvinvointipalveluille ja paremmalle osallisuudelle appeared first on Saara Ilvessalo.

saarailvessalo
Vihreät Turku

Ratkaisukeskeinen juristi ja realistinen optimisti.
Yliopisto-opettaja, Itämeri-tutkimuksen johtaja, Turun kaupunginvaltuutettu.
Vihreän valtuustoryhmän ja kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja.
Tykkään musiikista, kesästä ja pyöräilystä.

Lisää kotisivuillani: www.saarailvessalo.net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu