Älä osta joululahjoja – kohta on tuuletin taas täynnä!

Nythän kaikilla EU-mailla on vapaat kädet eli EU ei rajaa alijäämiä, ei rajaa velanottoa jne.
– Ja näin EU-maat ottavat kilpaa velkaa ja rahaa painetaan laakerit punaisina ja varmaan eniten luodaan rahaa tietokoneiden kautta.
– USAssa on myös painettu rahaa: 9 trillioona dollaria tänä vuonna. Eli runsas viidennes kaikista kierrossa olevista dollareista on painettu tänä vuonna. (Linkki lopussa.)
– Suomelle lainat ovat ”ilmaisia” korkojen suhteen. Eihän valtiot tule maksamaan velkojaan koskaan missään tappotahdissa. Kunhan maksavat lähes olemattomat korot ja vähän lyhentävät velkaa silloin kun on rahaa.

Loppupelissä häviäjä on se valtio, joka ei nyt kahmi lisää velkaa.
Mihin tämä päättyy, sitä en tiedä, kun jo yleisesti veikkaavat, että jo 2021 vuoden alku voi räjähtää käsiin. Tosin en näe, että pandemia olisi millään tavalla ohi, joten rahanpainatuskrapula siirtynee kuukausilla – ja odotettavissa yhä kovempi krapula, jonka kansa maksaa – kukas muu.

Eri mediatietojen ja Euroopan Keskuspankin mukaan vuoden alussa on jo uusi pankki- tai/ja EU/Euro-kriisi tai viimeistään silloin kun tukitoimista (rahanpainamisesta yms.) luovutaan.

Alempana olevissa linkeissä povataan talouteen karmeata skeidaa.

US:
“EKP varoittaa tikittävästä pankkipommista: Ensi vuoden alku kriittistä aikaa Euroopassa
EKP:ssä kannetaan huolta siitä, että pankit eivät ole tuntuvien riskivarausten lisäksi analysoineet yksityiskohtaisesti asiakkaidensa maksuvalmiuksia ja jos analyysejä on tehty, valtioiden tukitoimien loppumista ei ole otettu riittävästi huomioon.”

“Näitä holtittomia rahoituslaitoksia löytyy koko Euroopasta, ei pelkästään Välimeren rannoilta.”

“EKP maalasi jo lokakuussa synkän kuvan tilanteesta, jossa koronan toinen ­ aalto on repinyt EU-maiden talouksia, ­ yrityksille myönnettyjä tukitoimia on pakko ajaa alas ja yritysten omat riskipuskurit on käytetty loppuun.”

“Ranskalaisen talousyliopisto IESEG:n tekemän selvityksen mukaan Italiassa, Ranskassa, Espanjassa, Kyproksella ja Kreikassa erityisesti keskisuuret pankit ovat vaikeuksissa koronakriisissä kamppailevien yritysasiakkaiden kanssa.”

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/ekp-varoittaa-tikittavasta-pankkipommista

____________________________________

YLE:
”EKP yllyttää valtioita velkaantumaan entisestään – talouden herättelyyn varataan 500 miljardia euroa entistä enemmän
Koronakriisin hoitamista varaudutaan jatkamaan ainakin vuoden 2022 kevääseen. Korot EKP pitää ennallaan.
Euroopan keskuspankki EKP kasvattaa entisestään rahan tarjoamista markkinoille. Koronaepidemian takia aloitettua EKP:n hätärahoitusohjelmaa kasvatetaan 500 miljardia euroa nykyisen 1350 miljardin lisäksi.
EKP:n toimet vastaavat melko tarkkaan markkinoiden odotuksia.
Pääjohtaja  Christine Lagarde  perusteli osto-ohjelman jatkamista ainakin vuoden 2022 maaliskuun loppuun sillä, että EKP:n ennusteen mukan talous alkaa toipua vasta vuoden 2022 aikana, siis kaksi vuotta koronakriisin alkamisen jälkeen. Aiemmin osto-ohjelman oli määrä päättyä jo ensi vuoden kesäkuussa.”

https://yle.fi/uutiset/3-11690292

____________________________________

YLE:
“Suomella kuluu nyt velanhoitoon ennätyksellisen vähän rahaa – eikä muutosta ole näköpiirissä
Suomi maksaa korkokuluja vähemmän kuin 30 vuoteen. Miten se on mahdollista, vaikka velkaa otetaan yhä enemmän?
Valtionvelka on taas kuuma aihe julkisuudessa, koska Suomi ottaa muiden länsimaiden tavoin reippaasti lisää velkaa koronakriisistä toipumiseen. Selviämmekö veloista, kuka velat maksaa tai pitääkö valtioiden ylipäätään perinteisessä mielessä maksaa velkaa ikinä pois, kysellään.
Harvemmin huomataan, että Suomi maksaa tätä nykyä velan korkoja vähemmän kuin 30 vuoteen – sekä euromääräisesti että bruttokansantuotteeseen suhteutettuna. Velka rasittaa suomalaisten veronmaksajien kukkaroa vähemmän kuin vuosikymmeniin.”

https://yle.fi/uutiset/3-11424333

____________________________________

HS:
Euroopan keskuspankki kasvattaa koronaviruspandemian takia aloittamansa hätärahoituksen 1  850 miljardiin euroon
Hätärahoitus aloitettiin maaliskuussa, jolloin sen määrä oli 750 miljardia euroa. Kesäkuussa se kasvatettiin 1 350 miljardiin euroon ja torstaina 1 850 miljardiin euroon.

https://www.hs.fi/talous/art-2000007674022

Uskon, että sitä kasvatetaan pian lisää, koska ei Covid-19 ole vielä taipumassa, mutta pankit on.
____________________________________

HS:
Euroopan keskus­ pankin osinkopäätös kertoo suuren pankki­kriisin pelosta
“ONGELMA  ovat erityisesti joidenkin suurten euromaiden, kuten Italian ja Espanjan pankit. Niiden suuria järjestämättömien luottojen määriä on saatu siivottua erilaisilla pankkivalvojan ohjeistamilla ja osin valtion tukemilla operaatioilla kahdeksan viime vuoden aikana.
Silti niillä oli jo ennen koronaviruskriisiä yhä aivan liikaa roskaluottoja.

Epidemia on moukaroinut Italian ja Espanjan talouksia ja yrityksiä rajusti, ja keskuspankissa pelätään, minkälainen konkurssiaalto ja luottotappioiden vuori niistä paljastuu, kun lyhennysmoratoriot ja muu poikkeuslainsäädäntö loppuvat.”

https://www.hs.fi/talous/art-2000007688341

____________________________________

Kyllä USAssakin osataan painaa rahaa.
Viidennes kaikista US dollareista on painettu tänä vuonna:

$ 9 Trillion Story: 22% of the Circulating USD Printed in 2020

____________________________________

Tämän tulevan konkurssiaallon & pankkikriisin & taantuman ero verrattuna 1990-luvun lamaan on lähinnä se, että silloin Euroopalla oli asiat kunnossa ja ostokykyä ja -haluja riitti.
Nyt kaikki ovat samassa veneessä, USA:ta myöten.
En usko, että lama sinänsä on rakenteeltaan niin syvä kuin silloin, mutta ajan myötä, jos ostajia ei ole, niin syvään päähän joudutaan väkisinkin.

Jos sinulla on rahaa, osta punainen mökki jossa pottumaa. Peruna on aina hyvä valuutta.

 

Henry

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu