Kansaneläkkeen poisto – ”…EU-lainsäädäntö menee Suomen lainsäädännön ylitse…”

Tämä kannattaa lukea ja jakaa!

Akin lakiapu kirjoittaa:

”(pistäkää jakoon): Hallitus on päättänyt, että kansaneläkkeen maksaminen toiseen maahan lopetetaan (ml. esim. EU-maat). Tämän seurauksena lukuisat ihmiset joutuvat harkitsemaan muuttoa takaisin Suomeen, etteivät menetä keskeistä tulonlähdettään.

Kansaneläkelaissa on säädetty, että kansaneläkettä maksetaan vain Suomessa asuville. Suomi on kuitenkin jopa perustuslain mukaan EU:n jäsenvaltio ja EU-lainsäädäntö menee Suomen lainsäädännön ylitse. EU-lainsäädännön keskeinen ydin on, että kansalaisten vapaata liikkuvuutta ei saa estää.
Tähän liittyen on myös oikeuskäytäntöä. Entinen vasemmiston kansanedustaja Pirkko Turpeinen-Saari valitti EU-tuomioistuimeen (pyysi ennakkoratkaisua) seuraavasta asiasta ja voitti:

Ennakkoratkaisumenettely koskee sen arvioimista, onko kansallinen verolainsäädäntö, jonka nojalla eläkettä, jonka jäsenvaltio maksaa verovelvolliselle, joka asuu jossain toisessa jäsenvaltiossa, verotetaan tietyissä tapauksissa ankarammin kuin sitä verotettaisiin, jos verovelvollinen asuisi eläkkeen maksavassa valtiossa, sopusoinnussa yhteisön oikeuden kanssa (Asia C-520/04).

Tässä tapauksessa Korkein hallinto-oikeus oli pyytänyt EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua eli tietoa siitä, miten asiaa tulisi käsitellä EU-lainsäädännön puitteissa.

Eli Turpeisen tapauksessa hänen eläkettään verotettiin ankarammin jossain toisessa EU-maassa kuin Suomessa ja EU-tuomioistuin katsoi, että tämä oli esteenä kansalaisten vapaalle liikkuvuudelle.

 

Kansaneläkeasiassa on kyse täsmälleen samasta asiasta ja nähdäkseni paljon kovemmin perustein: kansaneläkettä ei makseta enää kansalaiselle, joka joutuu muuttamaan tämän vuoksi takaisin Suomeen.
Mielestäni asiassa on kyse nimenomaan EU-lainsäädännön vastaisesta toimesta, mistä jonkun/joidenkuiden tulisi nostaa oikeusjuttu.”
____________________________________________
Täällä voit seurata Facebook-keskustelua (monesta muustakin asiasta):

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu