Mariia Berlinska – Ukrainan dronejen äiti (ja isä) – kaikki kunnia hänelle!

”Joko sijoitamme kaikki resurssimme teknologiaan ja suojautumiseen vihollisen teknologiaa vastaan, tai sitten häviämme” – Mariia Berlinska

Vuonna 2014 etulinjalla hän huomasi, että valtio ei tarjonnut armeijalle asiantuntijoita eikä lennokkeja. Silloin Mariia löysi samanhenkisiä ihmisiä ja perusti Aerial Reconnaissance Support Center’in (Ilmavalvontatukikeskus).
____________________________

Serhii Hnezdilov, sotilas ja Hromadske-ohjelman juontaja, keskustelee Mariia Berlinskan eli ”ukrainalaisten droonejen äidin” kanssa yrityksistä tavoittaa poliittinen johto, hölmöt armeijassa, Victory Drones -projektista ja siitä, miten ja mihin jokaisen ukrainalaisen tulisi valmistautua.

Haastattelu tehty ennen joulua 2023.

Marina Berlinska:

Aerial Reconnaissance Support Center ja Victory Drones

”Vuonna 2014 liityin yhteen vapaaehtoisista pataljoonista ilmavalvontaan erikoistuneena asiantuntijana. Työskennellessäni rintamalla ymmärsin, että ilmavalvonnan ongelma Ukrainassa jakautuu kahteen osaan: asiantuntijoiden puute ja lennokkien puute. Kun vapaaehtoiset lähettävät lennokkeja, ne usein tekevät vain yksisuuntaisen lennon, koska ihmiset eivät osaa lentää niillä.

Seuraavat kolme vuotta elämäni jakautui rintaman ja Kiovan välillä: rintamalla toimin ilmavalvonnan upseerina, opettaen ihmisiä työskentelemään teknologian parissa ja tuoden lennokkeja, ja Kiovassa samanhenkiset ystäväni ja minä perustimme Ilmavalvonnan Tukikeskuksen loppuvuodesta 2014. Se oli ensimmäinen laitos Ukrainassa, joka koulutti ilmavalvonnan asiantuntijoita.

Kolmen työvuoden aikana olemme kouluttaneet yli 300 asiantuntijaa [jotka ovat kouluttaneet kymmeniä tuhansia drone-lennättäjää armeijalle].
Itse asiassa opetimme armeijaa lentämään ja annoimme alalle sysäyksen. Lisäksi vuodesta 2014 alusta vuoden 2018 alkuun asti harjoitimme edunvalvontatyötä. Tällöin menimme hallituksen virkamiesten luo ja selitimme, että maan tärkein henkilö on insinööri ja valmistaja, ja meidän on annettava valmistajille mahdollisuus luoda robotiikkajärjestelmiä. Tämä edellyttää kaikkien byrokraattisten esteiden poistamista: komponenttien tuonnista, koska tällä hetkellä 90 % niistä tuodaan maahan, ei saa aiheuttaa vaikeuksia tarkastusten kanssa, ei saa pakottaa maksamaan ylimitoitettuja veroja ja lahjuksia eikä saa aiheuttaa korruptioriskejä.

Ilmavalvonnan Tukikeskus on laitos, joka on pääosin käynnistänyt alan kehityksen. Puolsimme jokaista valmistajaa ja uskoimme, että valtio tarttuisi tähän ennemmin tai myöhemmin. Näin tapahtuikin, mutta ei tarpeeksi laajassa mittakaavassa haasteen vaatimusten täyttämiseksi. Vihollinen ei pysähdy, olemme aina vähintään yhden päivän myöhässä, mikä tarkoittaa, että yritämme jatkuvasti saavuttaa tilanteen. Venäläiset oppivat nopeasti, he osaavat pelata pitkää peliä ja heillä on paljon enemmän resursseja. Teknologiassa voimme tehdä eron.

Vuonna 2022 uudistimme työn ja nimesimme tämän projektin Victory Dronesiksi tehdäksemme sen yksinkertaisemmaksi ja selkeämmäksi, koska Ilmavalvonnan Tukikeskus on pitkä nimi. Ja nyt Victory Drones toimii osana Dignitas Army Technological Enhancement Fundia. Yli muutaman sadan vapaaehtoisen ja kouluttajan tiimin kyvykkyyksien avulla valmistelemme turvallisuus- ja puolustussektoria ja opetamme ihmisiä koulutusalueilla työskentelemään teknologian parissa. Luomme yhteisöä, jotta olisi kollektiivinen ajattelutapa ja ihmiset voisivat vaihtaa insinööritaitoja, ideoita ja sovellustaktiikoita.


Yksi yhteistyökumppaneista on Aerorozdivka. He käyttävät oktokoptereita.

Robotiikkapohjaisesta sodankäynnistä

Kuvittele lentävää järjestelmää, jota elektroninen sodankäynti ei millään tavoin pysty tukahduttamaan. Koska järjestelmä lentää automaattisesti määritettyä reittiä ja sillä on tietokonenäkö, se pystyy automaattisesti havaitsemaan kohteen visuaalisesti ja osallistumaan siihen, tehdäkseen päätöksiä tekoälyn perusteella – ”neuroni” voi tunnistaa kohteita.

Kuvittele parvia sellaisia lennokkeja, jotka lentävät sadoittain ja ylikuormittavat ilmapuolustusjärjestelmämme samanaikaisesti. Mahdollisuus ampua niitä alas vaikeutuu merkittävästi, koska meillä ei ole vielä rintamalle asennettua elektronisen sodankäynnin järjestelmää, joka toimisi, ja meidän olisi hyvin vaikea mekaanisesti ampua alas niin nopeasti lentäviä lennokkeja.
Meidän on etsittävä muita tapoja, toimittava laserjärjestelmien kanssa, yritettävä vaikuttaa suoraan niiden elektroniikkaan ja käytettävä kinetiikkaan perustuvia keinoja.

Olemme tämän prosessin kynnyksellä: Venäjä on juuri aloittamassa työskentelyn paljon kehittyneempien järjestelmien kanssa, jopa kuin Lancetit, jotka ovat osoittautuneet erinomaisiksi rintamalla ja valitettavasti tuhonneet paljon laitteistostamme.

Kuvittele sotaa, jossa maasto-robotteja käytetään miinojen raivaamiseen, jossa Boston Dynamicsin koiria varustetaan automaattiaseilla alueiden selvittämiseen ja jossa niitä voidaan käyttää ampumaan jalkaväkeä. Kuvittele parvia lennokkeja lentämässä juoksuhautoihin ja tuhoavan laitteistoa sekä taktisilla että operatiivisilla syvyyksillä.

Vuoden 2021 syksystä lähtien valtio on tehnyt paljon – niin monta tuotantolaitosta ja niin paljon lennokkihankintoja ei ole koskaan aiemmin tehty. Mutta onko tämä riittävä vastaus siihen haasteeseen, joka meillä nyt on, ottaen huomioon, että Venäjän sotilas-teollinen kompleksi toimii kolmessa vuorossa?

He tuottavat samoja FPV-lennokkeja moninkertaisesti enemmän kuin me; he tuottavat tuhansia operatiivisen tason iskujärjestelmiä kuukaudessa.

Yhä enemmän heidän kehittäjänsä ja ohjelmoijansa työskentelevät sodankäynnin robotisoimiseksi ja tekevät siitä meille mahdollisimman sietämättömän. Ja sitten poliitikot astuvat kuvaan ja alkavat tuoda meitä neuvottelupöytään. Joko sijoitamme kaikki maan resurssit omiin teknologioihimme ja suojautumiseen vihollisen teknologioita vastaan, tai sitten häviämme.

Edellisistä ja nykyisistä puolustusministereistä

Puolustusministeri Oleksii Reznikov loi kuvan komeasta, ystävällisestä, eurooppalaisesta ja seurallisesta kaverista, joka osasi juoda ”venäläisen sotalaivan” pohjaan asti ja kertoa hyviä vitsejä. Objektiivisesti hän oli melko koulutettu, sivistynyt mies, joka kykeni ylläpitämään uudistajan kuvaa. Mutta olla mukava kaveri ei ole ammatti.

Oleksii Yuriovych epäonnistui tiedostamaan, että hän oli samassa huoneessa kuin elefantti. Tämä elefantti oli teknologia.

Esimerkki hänen kyvyttömyydestään tajuta tämä ei ollut hänen lauseesta häälennokkeista. Tässä olen täysin hänen kanssaan samaa mieltä: lennokkeja voidaan todellakin kutsua hää-, turisti- tai lelulennokkeiksi, ja häpeäksemme käytämme juuri tällaisia lennokkeja vielä sodan kymmenellä vuodella.

Ongelmana on, että talven 2023 jälkeen, vuosi täyden mittakaavan hyökkäyksen jälkeen, hän sanoi haastattelussa Livyi Berehille, etteivät nämä lennokit vaikuta vakavasti sodan kulkuun.
Ja kun puolustusministeri ei tajua, että hänen armeijansa pitää puolustuslinjaa näillä kirotuilla häälennokeilla, ja jos ne poistetaan sieltä, tappiomme kasvavat ei kertaluokkaisesti, vaan moninkertaisesti… jos hän ei tajua tätä edes vuosi hyökkäyksen jälkeen…

Mitä sinun pitäisi tehdä, kun tulet maasi joutuu tilanteeseen, jossa hyökkäys voi tapahtua muutamassa kuukaudessa? Sinun pitää rynnätä kaikkiin mahdollisiin teollisuuden aloille, tehdä sopimuksia näiden kanssa ja etsiä lisää rahoitusta elektronisen sodankäynnin, tiedustelun ja hyökkäyslennokkien tuottamiseksi. Tämä, jos sinulla on visio ja ymmärrät, mistä tulevaisuuden sota tulee olemaan.
Jos sinulla ei ole tätä visiota, niin muutat sen kauniiksi buffet-pöydäksi, jossa ainoa roolisi on olla edustaja kansainvälisellä tasolla.

Onko hän toiminut huonosti, sitä en tiedä, en ole ammattidiplomaatti. Varmasti oli tiettyjä saavutuksia, joko hänen omiaan tai niiden vuoksi, että niin monet vuodet verta vuoti, ja koko maailma näki sanomalehdistä ja televisioruuduista, että Ukraina vuoti verta, että ukrainalaisia haudattiin joukkohautoihin. Antoiko tämä meille tietyn edun neuvotteluissa ja väitöksessä siitä, että meitä tapettiin? Kyllä, antoi. Oliko siinä tiimityötä mukana? Kyllä, oli. En halua millään tavoin nollata hänen saavutuksiaan neuvottelijana, mutta puolustusministerin työ ei ole pelkästään edustustehtävä eikä vain kansainvälinen neuvotteluasia.

Keskustelimme Rustem Umierovin kanssa kauan ennen kuin hänestä tuli ministeri: kerroin hänelle lennokeista, ja hän esitti kysymyksiä, joten näytti siltä, että hän halusi ymmärtää. Näen useita järkeviä ihmisiä hänen tiimissään. Valitettavasti kaikki eivät ole.

Oliko uuden tiimin mukautumisessa menetetty aikaa? Mielestäni kyllä, ja mielestäni edellinen ja seuraava tiimi eivät kommunikoineet asianmukaisesti siirtääkseen näitä tapauksia mahdollisimman nopeasti. Ja tämä löysäily Puolustusministeriön työssä vei mielestäni ainakin puolitoista kuukautta.

Nyt joitakin työprosesseja aletaan käynnistää, mutta paljon hitaammin kuin olisi tarpeen. Toivotanko heille menestystä? Ehdottomasti, samoin kuin edelliselle tiimille. Uskon, että heidän menestyksensä on meidän kaikkien menestys.

Kuinka voimme välttää häviämisen

Minulle oikea kysymys tällä hetkellä ei ole se, milloin voitamme ja rauha saapuu, vaan miten voimme ainakin olla häviämättä, pelastaa ihmisiä ja lisätä kykyä taistella robotiikkajärjestelmiä vastaan. Maan voi vapauttaa, ja voimme tehdä tämän vain, jos sanomme, että robotit tulevat ensin, ja sitten vasta ihmiset.

Et halua joutua hyökkäykseen ilman että juoksuhautaa on tiedusteltu ja puhdistettu. Toki haluat ensin katsella sitä ja saada tietää tilanteen, ja ihanteellisesti sinua ohjattaisiin lennokkien avulla, jotta voit kuulla, kun jotain tapahtuu. Toiseksi haluat tietää, onko siellä miinoitettu?

Tämä voidaan tehdä myös maassa toimivilla järjestelmillä, ei välttämättä ihmisten avulla. Kolmanneksi haluat tietää, että hyppäessäsi juoksuhautaan et joudu konekiväärin tulituksen kohteeksi, koska sinne on jo lentänyt 20-30 hyökkäyslennokkia ja kaikki on todella selvitetty.

Tietysti voi olla joitakin tappioita, jotkut tovereistasi voivat haavoittua. Et voi laskea kaikkea. Ei ole sotaa ilman uhreja, mutta on suuri ero vapauttaa kilometri tai kaksi aluettasi, menettää puoli prikaatia tai enemmän, ja menettää korkeintaan joukkue tai puolikas komppania.

Meillä ei tule olemaan erilaista armeijaa, erilaista todellisuutta tai erilaista sotilaallista ja poliittista johtajuutta, ainakaan lyhyellä aikavälillä. Olen sellainen henkilö, joka työskentelee olemassa olevan todellisuuden parissa. Teet mitä voit ja annat asioiden tapahtua.

Huoneen vanhin aikuinen

Tiedän, että armeijassa on monia idiootteja, valitettavasti joskus jopa komentotehtävissä. Samaan aikaan valtaosa armeijassa on älykkäitä, isänmaallisia, rehellisiä ihmisiä, jotka tulivat puolustamaan kotejaan ja lapsiaan.

Uskon, että ainoa ulospääsy tässä tapauksessa on työskennellä näiden lyhytnäköisten komentajien kanssa, selittää ystävällisesti, välttää konflikteja mahdollisimman paljon (usein tilanteet vain turhauttavat ihmisiä ja kaikki päättyy tyhjään), ja asettua järkevään asemaan ikään kuin huoneen vanhimpana aikuisena.

Olen matkustanut kymmeniin maihin ympäri maailmaa, ja näin, miten ihmiset Amerikassa alussa (olin siellä, kun sota alkoi), olivat hämmästyneitä rajattomasta sankaruudestamme. Ukraina maana ja me ihmisinä olemme tulleet maailman vanhimmiksi aikuisiksi. Nyt jokaisen meistä on tultava tämä vanhin aikuinen: ei seurattava kaikkia näitä vihan, katkeruuden ja kunnianhimon aaltoja, vaan löydettävä mahdollisuus vakuuttaa ja selittää.

Olemme samassa sukellusveneessä, olemme samassa pulassa. Kymmenet tuhannet ihmiset antoivat henkensä ja terveytensä, jotta me voisimme istua, työskennellä, puhua ja ennen kaikkea luoda kaiken varmistaaksemme, että rintamalinja saa tarvikkeensa. Siksi meidän suuri vastuumme on löytää yhteinen kieli kaikkien ukrainalaisten kanssa. Tässä yhtälössä aika on hyvin tärkeä yksikkö, joten sitä ei pidä tuhlata, koska vaihdamme aikaa ihmisiin.

Mitä kaikkien tulisi tehdä

Pyydän meitä kaikkia valmistautumaan. On ehdottoman tärkeää hankkia taktista ja lääketieteellistä koulutusta, koska sota jatkuu koko Ukrainassa, ja teidän on tiedettävä, miten auttaa itseänne ja rakkaitanne.
Toiseksi teidän on opittava työskentelemään robotiikan parissa.
Se ei ole vaikeaa: Asenna simulaattori tietokoneellesi, osta kauko-ohjain ja lennä FPV-lennokkeja.

Kolmanneksi opettele rakentamaan lennokkeja. Se on hyvin yksinkertaista: FPV-lennokki on kuin Lego-sarja, jonka lukio-opiskelijat ympäri maailmaa kokoavat. (tästä oma blogi myöhemmin).

Olemme perustaneet Kansan FPV -hankkeen, jossa opetamme ilmaiseksi, rekrytoimme ryhmiä joka toinen viikko, 8 luentoa mahdollisuudella kysyä kysymyksiä Zoomissa. Parhaillaan koulutamme toista ryhmää. Haluamme opettaa tähän 10 tuhatta ihmistä ja näyttää heille, miten se voidaan tehdä.

Vaikka jokainen näistä 10 000 ihmisestä rakentaisi yhden lennokin, se olisi jo 10 000 lennokkia. (Tästä erillinen blogi).

Marraskuuhun 2023 mennessä tarvitsemme vähintään 200 000 FPV-lennokkia kuukaudessa.

Olemme myös tallentaneet peruskurssin UAV-tekniikasta Prometheus-alustalle, joka on avoinna yleisölle ja mahdollistaa luentojen kuuntelun, opiskelun, tiedon hankinnan ilmaiseksi, testien suorittamisen ja todistuksen saamisen.

Lahjoita teknologiaan, koska kaikki sodassa, karkeasti ilmaistuna, voidaan jakaa kahteen osaan: työskentelyyn syiden tai seurausten kanssa. Kun venäläinen panssarivaunu menee asemaansa, se voi tuhota puolikkaan kylän, mikä voi tarkoittaa satoja kuolleita ja haavoittuneita, tai se voi tarkoittaa infrastruktuurin, teiden, koulujen ja talojen uudelleenrakentamista. Tarkoitan, että jos arvioimme sen puhtaasti taloudellisesti, vahingot ovat satoja ja satoja miljoonia hryvniaja, joskus dollareita.

Lääketiede, leikkaukset ja maksut orvoille ovat kaikki seurauksia. Syynä on venäläinen panssarivaunu, joka voidaan tuhota 500–600 dollarin FPV-lennokilla, jota on aiemmin tiedusteltu esimerkiksi Mavicilla tai jollain muulla yksinkertaisella dronella.

Siksi kannustan kaikkia motivoitumaan tehtävään tuhota venäläistä kalustoa. Jos tuotamme enemmän ja nopeammin lennokkeja kuin he tuottavat omia panssarivaunujaan, aseita, panssaroituja taisteluajoneuvoja ja kranaattejaan, voitamme.

_____________________________

Osittain tämän perusteella kirjoitettu artikkeli, joka on käännetty tässä yllä (ChatGTP-älyohjelmalla):

https://hromadske.ua/en/posts/either-we-invest-all-our-resources-in-technology-and-protection-against-enemy-technology-or-we-lose-mariia-berlinska

Haastatteluvideo (englanninkielinen tekstitys): https://www.youtube.com/watch?v=80UNXS5-4K4

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu