Miten minimoimme Suomen ensi vuoden kriisin?

Minun ennusteeni:
– EKP painattaa painokoneiden laakerit punaisena ja jakaa rahaa niin kauan kuin pandemia on päällä.

– Suomi ottaa myös lisää lainoja sinä aikana. Ja on syytä ottaakin ja pitää PK-yritykset hengissä kunnes helpottaa.

– Kun pandemia helpottaa, Suomen hallitus, oli mikä hallituskokoonpano tahansa, ei uskalla ottaa lisää velkaa.

Lopputulos: Valtava PK-sektorin konkurssi- ja työttömyysaalto pyyhkäisee yli Suomen. Tulemme olemaan pahemmassa tilanteessa kuin 90-luvulla, koska koko Euroopassa on sama tilanne, eli markkinat ei vedä, kuten 90-luvulla teki. Tässä linkki vanhaan blogiin, jossa paljon lähteitä, josta nämä asiat voi tarkistaa:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/saaristo/ala-osta-joululahjoja-kohta-on-tuuletin-taas-taynna/

Ainoa näkemäni ratkaisu on:
1) Suomi ottaa velkaa pandemian ajan – ja paljon, vaikka tuntuisi, että olemme maitoseparaattorin ulkolaidalla. PK-yritykset on pelastettava.
– Pörssiyritykset pärjää ilman lisärahoitusta. Heiltä voi leikata nykyisiä tukia muutaman miljardin verran ja laittaa ne PK-sektorin tueksi, joka todellisuudessa työllistää parhaiten per sijoitettu rahayksikkö. Pörssiyhtiöillä on aivan eri lähtökohdat.
– Myös etelään lähetettävät Korona- (siis Italian) rahat on valjastettava suomalaisille pien- ja keskisuurille yrityksille.
– Kuntien virkamiehet tulee valjastaa auttamaan yrityksiään raha-anomus-härdellin/byrokratian kanssa. Jos eivät sitä tee, jos ei valtuusto tällaista määrää, niin on turha itkeä, että veroäyriä on nostettava, koska niin monen yrityksen toiminta loppui.

2) Velkaa otetaan edelleen kun pandemia on ohi, jottei yrityksille tulisi betoniseinä vastaa 100km/tunti heti kun avustukset loppuu. Siis pehmeä lasku. Tähän kuitenkin kova valvonta ja kovat rangaistukset huijareille. (Eduskunnalla on hyvää aikaa tehdä tästä laki).

Olen kyllä tietoinen, ettei eduskunta uskalla kakkoskohtaa toteuttaa, vaan tulemme olemaan nesteessä, jossa ui ainoastaan kikkaroita.

Ja koska kansa ei saa edes maskeista konsensusta niin miten nämä populistinapinpainajat siihen pystyisi?

Tietenkin jotkut itkee, ettei lapsille saa jättää niin paljon velkaa. Suomi-laiva on kuitenkin nyt Skyllan ja Kharybdiksen väissä.
Vaihtoehto lapsille on tämä:

Joo, saa mielellään olla eri mieltä. Mä kyllä vastaan.

Henry

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu