Miten valtio voisi tukea esim. ravintoloita, palvelualoja yleensä?
Sanon heti, etten tunne ravintola-alaa muuta kuin asiakkaana ja joskus tehtyäni muutaman ravintolan markkinointisuunnitelman. En edes tiedä miten valtio tukee esim. palvelualaa muuten kuin, että voi anoa rahaa tms.
Eli nämä on nyt kalsareista vedettyjä juttuja:
– Kun ravintolat (parturit jne.) eivät saa olla auki, on heidä suurin yksittäinen rasite vuokrat.
– Nämä, niin kuin muutkin palvelualat työllistävät paljon ihmisiä. (En tässä kirjoita siitä, kuinka näitä tulisi tukea.)
- Oletetaan, että nämä tulee olla kiinni 6 kk. Arvelen, ettei palvelualan yrittäjillä riitä rahat tähän.
Valtio voisi ensinnäkin taata vuokrarahat niiltä osin kuin ravintolat ovat kiinni yhteiskunnan käskystä. Tämä voitaisiin yhdistää siten, että valtio maksaa kuukausittain xx% vuokrasta ja muista pakollisista kuluista. - Yrittäjä sitoutuisi maksamaan näistä tukisummista (osan?) takaisin kun toiminta on taas normaalia. Hän sitoutuisi myös maksamaan jäljelle jäänneistä vuokrarästeistä (ym. pakolliset kulut) 24 osassa, eli kuukausittain kahden seuraavan vuoden aikana – kun pandemia on ohi. Korko voisi olla 0-1%, ei kuitenkaan enempää.Jäljelle jää kysymys: Kuinka suuren osan kuluista yhteiskunta ottaa kannettavakseen? Ottaako mitään? Tarvitseeko myös vuokranantajan joustaa?
Ehdotukseni ei ole ehkä kovin hyvin muotoiltu ja varmasti olen unohtanut jotain.
Pyrkimyksenä olisi kuitenkin tilanne, jossa palvelualan yrittäjä tietäisi, että aina kun yritystoiminta pysähtyy, niin ei tarvitse pelätä konkurssia heti kun ovet taas avautuvat ja ovella ovat ensimmäisinä velkojat, vaan on olemassa pelisäännöt, joiden mukaan pelataan.
Siis olisi päinvastainen tilanne: Kun ovet jälleen avataan, on asiakkaita jonoksi saakka. Tämä on asia, josta olen aivan varma. Suomen janoiseen kansaan voi aina luottaa, ja tukakin on kasvanut. 😉
Pyrin tällä ehdotuksella siihen, että yrittäjät, mahdollisimman monella alalla voisivat heti jatkaa siihen mihin viimeeksi jäivät. Minun nähdäkseni tämä hyödyttäisi yrittäjää, hänen työntekijöitään, valtiota, vuokranantajaa ja jopa asiakkaita.
Pyydän asiallista keskustelua aiheesta: Millainen yhteiskuntasopimus olisi tehtävä näinä aikoina?
Jos olen kovin metsässä, niin kirjoittakaa uusiksi.
Henry
”Yrittäjä sitoutuisi maksamaan näistä tukisummista (osan?) takaisin kun toiminta on taas normaalia”
Kommentoin näin mikroyrittäjänä: Keväällä yrittäjillä oli mm. YEL-maksujen kanssa mahdollisuus saada lykkäystä. En ”huolinut” koska mikä tahansa lykkäys on housuihin pissimistä pakkasella. Harva yrity snormaaliaikana pystyy maksamaan määräänsä enempää vuokria, YEL:iä tai mitään muutakaan maskuja ja väliaikainen tukeminen johtaa vain siihen, että ne firmat ovat kusessa myös sen jälkeen kun asiat normalisoituvat.
JOS yrityksiä halutaan tukea ja pitää pystyssä, suora ja vastikkeeton tuki on ainoa mahdollisuus. Tämän selvittämiseksi pitää verrata vuodentakaiseen, jolloin ei niin helposti tekohengitetä muutenkin epäterveitä yrityksiä.
Joulukuussa päätetty uusi tuki on ensimmäinen, joka tätä noudattaa koska siinä verrataan kesän ja syksyn liikevaihtoa vuoden 2019 vastaavaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo housuihin pissiminen on juuri noin. Kyseessä olisi itsepetos. Kuinka jonkun yrityksen kannattavuus paranisi pandemian jälkeen niin paljon että nämä ”tukena” annetut rahat voisi maksaa takaisin?
JOS yrityksiä halutaan tukea niin sen tuen täytyy tulla niiltä jotka yrityksistä hyötyvät. Esim. ravintoloiden ym. pitäisi saada toiminnan supistumista vastaava vuokranalennus jossa huomioidaan vuokranantajan kiinteät kulut kuten yhtiövastike ym.
Valtio voisi jättää, mikä on myös mahdollista jo nyt, ennakkoverot perimättä. Nythän ennakkoverot voidaan sovittaa jos tulot alenevat huomattavasti. Tässä voitaisiin olla ”avokätisempiä”.
Esim. tilitoimistojen tulisi tulla vastaan ja alentaa maksujaan sen mukaan minkä verran on tekemistä.
Tällaisilla toimilla tasattaisiin tappioita kaikkien niiden kesken jotka osallistuvat yrityksen toimintaan myös välillisesti.
Sen lisäksi yrittäjät pitäisi saattaa työttömyyskorvausten piiriin, taitaa ollakin niin jo?
Mitään varsinaista tukea ei käytännössä pitäisi jakaa ollenkaan.
Kaatuuko ravintola siihen jos ovet laitetaan kiinni eikä kuluja käytännössä ole?
Työntekijät on lomautettu ja omistaja saisi työttmyyskorvausta.
Monet yrittäjät kuuluvat myös Yrittäjien työttömyyskassaan joten sekään ei sellaisenaan ole ongelma. Tulot alenisivat kuten työntekijöilläkin.
Ilmoita asiaton viesti
No ne tiitoimistot ovat juuri niitä samoja yleensä yhden ihmisen toimistoja jotka ovat yhtä laila kusessa, ei heiltä voi edellyttää maksualennuksia.
Saadakseen yrittäjien työttömyyskassasta tukea, pitää firma lopettaa. Koronapulaan joutuneen yrittäjän työttömyystuki kelalta on 530 euroa kuussa verojen jälkeen.
Ennakkoveroista saa vapautuksen yhdellä viestillä tai puhelinsoitolla.
Ilmoita asiaton viesti
Monet tilitoimistot ovat yhden miehen (naisen) toimistoja, se on totta.
Ei kai heidänkään kuulu laskuttaa tekemättömästä työstä. Työttömäksihän se jää lomautettukin.
Niin, en tiedä kuinka tuon kassan kanssa on, mutta juuri tällaiseen lopettamisvaatimukseen voisi tehdä tilapäisiä muutoksia.
Niin, ennakkoveroja voi muuttaa puhelinsoitolla jos tilanne on sellainen.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaatuuko ravintola siihen jos ovet laitetaan kiinni eikä kuluja käytännössä ole?”
Onhan vuokrat, sähköt jne. ja jos eivät lämmityskulut kuulu vuokraan…
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta mainitsin. Vuokra pitäisi alentaa vastikkeen suuruiseksi.
Toki tästä on monenlaisia tpauksia.
Tuolla kirjoittamallani tarkoitin ”yleisesti ottaen”. Koko ravintolan toimittajaketjun kuulusi omalta osaltaan osallistua.
Sähköt menevät kulutuksen mukaan joten lasku on aika pieni jos toimintaa ei ole. Tässäkin voisi sähkön toimttaja osallistua.
Ilmoita asiaton viesti
Itse pelkään, että tämä pandemia jatkuu todella pitkään. Ehkä jonkin verran nukkuvana ja se herää heti kun mennään takaisin edes vähänkin ’normaaliin’.
Siksi mielestäni pitää olla selkeät sopimukset, jottei ihmisten tarvitse olla jatkuvasti huolissaan siitä, jatkuuko joku juttu vai ei. Huolet eivät hyödytä ketään.
Tosin asun Bulgariassa, joten tunnen Suomen asiat hieman heikosti. Täällä valtio maksaa 60% tai 80% kuluista, yrityksestä riippuen.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy olla rikas valtio.
Ilmoita asiaton viesti
Tehän niitä rahoja tänne lähetätte. Maa on EUn köyhin.
EUn eteläisten valtioiden mielestä EU on paras keksintö sitten pyörän.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Näin se valitettavasti on. Täällä kun tietty sosialistiporukka päättää asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Ketkä vastusti? Voit aloittaa vaikka Kreikka- ja Portugali-paketeista. 😉
Varsinkin Kok tykkää lähetellä rahaa ulkomaille. Edistää myös rahan lähettämistä veroparatiiseihin.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Taisit ymmärtää väärin.
Tietty sosialistiporukka haluaa lähettää rahaa Etelän maihin.
SDP, Vas, Virh. ja Kepu siinä panttivankina.
Ainahan kapitalisti on halunnut valtion rahat yksityisille.
Ilmoita asiaton viesti
KOK & Kepu lähetti rahaa Kreikkaan. Vas vastusti. (Myös Kreikan vasemmisto vastusti, suomalaiset eivät varmaan tiedä tänä päivänäkään, miksi siellä mellakoitiin?).
Kok & SDP lähetti rahaa Kreikkaan. VAS vastusti. (Myös Kreikan vasemmisto vastusti).
Kok & SDP jne. lähetti rahaa Portugaliin. VAS vastusti.
Kreikan kolmannessa paketissa taisi olla PSkin mukana. (Myös Kreikan vasemmisto vastusti).
jne.
Nyt halutaan taas lähettää rahaa etelään. VASsista ainoastaan Yrttiaho ja Mustajärvi vastusti. Koko hallitus puolesta. PS ja Kok varmaan vastusti, koska ovat oppositiossa.
Ja tuo paketti on aivan järjetöntä touhua.
Ei kuitenkaan voida sanoa, että ”sosialistit halusi lähettää rahaa…”
Nyt ovat kylläkin selkärangattomia ja taipuneet porvareiden (Saksa, Ranska jne.) vaatimuksiin.
Henry
Ilmoita asiaton viesti