Miten valtio voisi tukea esim. ravintoloita, palvelualoja yleensä?

Sanon heti, etten tunne ravintola-alaa muuta kuin asiakkaana ja joskus tehtyäni muutaman ravintolan markkinointisuunnitelman. En edes tiedä miten valtio tukee esim. palvelualaa muuten kuin, että voi anoa rahaa tms.

Eli nämä on nyt kalsareista vedettyjä juttuja:
– Kun ravintolat (parturit jne.) eivät saa olla auki, on heidä suurin yksittäinen rasite vuokrat.
– Nämä, niin kuin muutkin palvelualat työllistävät paljon ihmisiä. (En tässä kirjoita siitä, kuinka näitä tulisi tukea.)

  • Oletetaan, että nämä tulee olla kiinni 6 kk. Arvelen, ettei palvelualan yrittäjillä riitä rahat tähän.
    Valtio voisi ensinnäkin taata vuokrarahat niiltä osin kuin ravintolat ovat kiinni yhteiskunnan käskystä. Tämä voitaisiin yhdistää siten, että valtio maksaa kuukausittain xx% vuokrasta ja muista pakollisista kuluista.
  • Yrittäjä sitoutuisi maksamaan näistä tukisummista (osan?) takaisin kun toiminta on taas normaalia. Hän sitoutuisi myös maksamaan jäljelle jäänneistä vuokrarästeistä (ym. pakolliset kulut) 24 osassa, eli kuukausittain kahden seuraavan vuoden aikana – kun pandemia on ohi. Korko voisi olla 0-1%, ei kuitenkaan enempää.Jäljelle jää kysymys: Kuinka suuren osan kuluista yhteiskunta ottaa kannettavakseen? Ottaako mitään? Tarvitseeko myös vuokranantajan joustaa?

Ehdotukseni ei ole ehkä kovin hyvin muotoiltu ja varmasti olen unohtanut jotain.
Pyrkimyksenä olisi kuitenkin tilanne, jossa palvelualan yrittäjä tietäisi, että aina kun yritystoiminta pysähtyy, niin ei tarvitse pelätä konkurssia heti kun ovet taas avautuvat ja ovella ovat ensimmäisinä velkojat, vaan on olemassa pelisäännöt, joiden mukaan pelataan.
Siis olisi päinvastainen tilanne: Kun ovet jälleen avataan, on asiakkaita jonoksi saakka. Tämä on asia, josta olen aivan varma. Suomen janoiseen kansaan voi aina luottaa, ja tukakin on kasvanut. 😉

Pyrin tällä ehdotuksella siihen, että yrittäjät, mahdollisimman monella alalla voisivat heti jatkaa siihen mihin viimeeksi jäivät. Minun nähdäkseni tämä hyödyttäisi yrittäjää, hänen työntekijöitään, valtiota, vuokranantajaa ja jopa asiakkaita.

Pyydän asiallista keskustelua aiheesta: Millainen yhteiskuntasopimus olisi tehtävä näinä aikoina?
Jos olen kovin metsässä, niin kirjoittakaa uusiksi.

 

Henry

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu