Pitäisikö poliittista järjestelmää radikaalisti muuttaa?
Nykyinen zydeemi:
1) Joku valtionvarain- tai muu ministeriö tekee paperin, jossa kertovat mitä muka kannattaisi tehdä.
2) Kansa valitsee sitten tyyppejä eduskuntaan, jotka puhuu mitä sylki suuhun tuo.
3) Valitut sitten muodostavat jonkinlaisen enemmistön, lukee niitä ministeriöiden papereita, eikä niiden vaikutuksia oikein ymmärrä, mutta sopivat sitten kuka saa minkäkin postin ja alkavat tekemään niin kuin papereissa lukee. (Kauniisti sanottuna: ”Kuulevat valiokunnissa asiantuntijalausuntoja, yadda, yadda…”)
Tällä tavoin:
a) €uro tuli Suomeen
b) Perustuslakia muutettiin
c) Kinattiin lautasista – yksi vai kaksi? (Niin kuin kakarat – varmaan oli virkamiehillä naurussa pitämistä, jotka olivat sopan pöydälle tuoneet ja sanoneet: ”Tätä pitää vatkata niin maan perusteellisesti!”)
d) Sähkötolpat ja -langat myyntiin! Ja myydään kaikki muukin valtion omaisuus…
e) Leikataan aikuiskoulutuksesta kaikki tuki ja sitten ihmetellään kun työnantajat eivät löydä koulutettua henkilökuntaa, vaikka (aikuis-)työttömiä on kuin meren mutaa!
f) Ja nyt käytännössä sanovat omaishoitajat irti ilmaistyöstään ja viskaavat näin omaiset laitoksiin – ja tämä maksaa maltaita! Eivätkä tiedä mistä saisivat koulutettuja hoitajia… Mutta tämä on virkamiespaperin mukaan pelkkää säästöä, yadda, yadda.
Ongelmaathan johtuvat siitä, että meidän valopääpolitikot menevät aina virkamiesten ja/tai puoluekurin taakse, paeten vastuutaan.
Uusi Zydeemi:
1) Valitaan virkamiehet vaaleilla.
2) Virkamiehet valitsisivat sitten eduskunnan tyypit. ”Sulle-Mulle!”-systeemihän on jo opittu äidinmaidossa. Valitsisivat vaikka omia sukulaisiaan, eihän sen väliä minkälaisia napinpainaja-kumileimasimia siellä istuisi. Lukisivat päivän lehteä salissa, pitäisivät eduskunnan täysistuntoa kahvilassa tai virkkaisivat vaikka sukkaa – ihan sama.
a) Näin saataisiin aikaan äkkiherääminen eri virkamieslahkoissa, kun pelkäisivät ettei jatkokautta ehkä tule jos eivät skarppaa.
b) Mikään ei muuttuisi enää milloinkaan pahempaan suuntaan – kunhan vain valitaan viisaita virkamiehiä.
P.S. Ette varmaan usko kuinka tyhmiä ja saamattomia virkamiehiä olen tavannut – virkamiestähän ei voida erottaa, jos eivät tee virhettä. Ja siksi eivät tee mitään.
Siksi virkamiesvaalit.
”Pitäisikö poliittista järjestelmää radikaalisti muuttaa?”
Pitäisi, järjestelmä jossa elämme ei ole oikeaa demokratiaa. Tarvitsemme suoran demokratian. Poliitikkojen tehtävä ei ole ajaa omia, ostettuja tai kiristettyjä agendojaan, vaan toteuttaa vain sitovien kansanäänestysten tulokset.
Ilmoita asiaton viesti
Onko kansalla tietoutta riittävästi asioiden ratkaisemiseen? Eikö kansa ole jopa helpomminkin manipuloitavissa?
Toki monissa asioissa varmasti on. Sellaisissa asioissa jotka liittyvät ihmisten arkipäivään tiiviisti voisi kansanäänestys olla paikallaan. Mutta edellyttäisi uudenlaista äänestämistä netin kautta koska ei kai kansaa voi marssittaa uurnille jatkuvalla syötöllä.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä näytä poliitikoillakaan olevan kuin virhearvioita ja mielestäni on kansan aliarvioimista, ettei se ymmärtäisi asioita.
Sveitsissä suora demokratia toimii loistavasti, kansantuote huomattavasti meitä korkeampi, kansalaisten varallisuus paljon meidän kansalaisten varallisuutta isompi ja kokonaisveroastekin 14% meitä pienempi.
Joten meillä ylläpidetään vanhanaikaista järjestelmää kansalaisten tappioksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka olisi suora kansanäänestys, niin paljon riippuu siitä, kuka ja miten jokin asia alustetaan/muotoillaan.
Jengihän on aina täysin vietävissä – muutenhan meillä olisi yli 90% fiksuja ja rehellisiä kansanedustajia eduskunnassa.
Yhden tai kolmen asemesta.
Ilmoita asiaton viesti
Valtiolla tulisi olla vapaa keskustelukanava, jossa kaikista päätettävistä asioista voisi keskustella avoimesti kansalaisten kesken ja jokainen voisi ottaa esille seikkoja joiden perusteella kansa voisi äänestää asioista.
Äänestäminen olisi nykytekniikalla hyvin helppoa, pankkitunnuksilla ja siten kaikki äänet olisi tarkastettavissa, eli äänestyksiä ei voitaisi manipuloida.
Nythän päätöksenteko on täysin naurettavaa, jossain A-studiossa toimittaja kyselee etukäteen valitut kysymykset, joihin poliitikot sitten antavat mielipiteensä joiden perusteella tekevät päätöksiään. Kaikki kriittiset äänet ja oikeat kysymykset jäävät näin esittämättä ja päätöksenteon rampuudesta johtuen poliitikoilla tapahtuu enemmän virhearvioita kuin oikeita arvioita päättäessään asioista.
Ilmoita asiaton viesti
mielestäni on kansan aliarvioimista, ettei se ymmärtäisi asioita.
———————————
Ei se ymmärrä eikä sillä ole edes aikaa perehtyä asioihin töidensä ohella. Ja mainitsemasi suora demokratia Sveitsissä koskee vain harvoja ja valittuja asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Makkonen, kuten me kaikki olemme nähneet tälläkin palstalla, ei ymmärrä asioita, niin hän ei voi ulottaa omaa ymmärtämättömyyttään kehenkään muuhun. Eli kun Makkonen puhuu, ettei kansa muka ymmärrä asioita, hän tosiasiassa kertoo ettei hän itse ymmärrä asioita.
Ja sitten tuolla ymmärtämättömyydellään Makkonen on täällä keskustelemassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Sveitsissä suora demokratia toimii loistavasti,…”
Sveitsissä pidetään 3-5 kertaa vuodessa kansanäänestys jostain asiasta. Suomessa hallitus antaa eduskunnalle noin 300 lakialoitetta vuodessa. Paljonko se muuttaisi Suomen demokratiaa, jos noista 300 laista yksi prosentti alistettaisiin kansanäänestykseen Sveitsin tavoin?
Ilmoita asiaton viesti
Isoista kansan laajalti haluamista asioista (kansanäänestysaloitteen taakse on saatava iso joukko nimiä), joita esitetään eduskunnalle. Ei mistään pikku viilaamisista, elleivät muuta ratkaisevasti lain luonnetta/sisältöä.
Ilmoita asiaton viesti
Sveitsissä kuka tahansa voi tehdä aloitteen kansanäänestyksestä ihan mistä asiasta tahansa ja kun aloite saa tarpeeksi kannatusta, asiasta järjestetään kansanäänestys jonka tulos on sitova. Poliitikot eivät voi kävellä kansalaisten tahdon yli.
Eli kansalaiset voivat itse myös päättää mistä asioista kansanäänestys järjestetään.
Ilmoita asiaton viesti
Kun puhutaan virkamiehestä (jota ei siis voi erottaa):
Wikipedia:
”Peterin periaate on Laurence J. Peterin keksimä periaate, jonka mukaan työntekijät ylennetään työpaikkansa hierarkiassa yhä korkeampiin asemiin aikaisemman työmenestyksensä perusteella, kunnes he saavuttavat ”epäpätevyytensä tason” eli aseman, johon he eivät enää ole päteviä. Sille tasolle he myös jäävät, koska eivät enää ole riittävän päteviä saadakseen ylennyksen. Lopulta organisaation kaikki paikat ovat täyttyneet työtehtäväänsä epäpätevistä työntekijöistä.
Kun työntekijä on vihdoin noussut epäpätevyytensä tasolle, Peterin periaatteen mukaan häntä aletaan arvioida eri kriteerein kuin aiemmin: ei pätevyytensä vaan muun toimintansa perusteella.
Kohtuullinen epäpätevyys ei siis johda työntekijän erottamiseen, vaan siihen vaaditaan vasta äärimmäinen epäpätevyys.”
_________________
Kun koko pyramidinomainen järjestelmä täyttyy pätemättömistä, niin on todennäköistä, että kuitenkin kaikkein alimmalla tasolta löytyy päteviä yksilöitä.
Tässä on se ikävä puoli, kaiken muun lisäksi, että kun alatasolle tulee uusi ihminen ja hän onkin tarpeeksi pätevä huomatakseen hänen yläpuolella olevien olevan epäpäteviä – hän jättää tämän järjestelmän mahdollisimman pian.
Kun järjestelmän alatasolle tulee ihminen, joka ei mitään huomaa – koko järjestelmä täyttyy pian hyvin samanlaisista pätemättömistä ihmisistä.
Ilmoita asiaton viesti
Jyrkkä ei kansanäänestyksille. No EU:sta se oli aikoinaan tarpeellista järjestää ja tulos hyvä.
Äänestysprosenttia pitäisi saada pikemminkin alaspäin. Jos ei kiinnosta seurata Suomen ja maailman tapahtumia niin ihan hyvä pysyä kotona.
Ilmoita asiaton viesti
Oli EUn äänestystulos hyvä tai ei, niin kyllä tiedot ennen EU-äänestystä olivat viimeiseen saakka viilattua manipulaatiota.
Ilmoita asiaton viesti
Kerran kysyin eräältä kaupunginvaltuutetulta: ”Miten on mahdollista, että kukaan ei huomannut mitään? …että tuollainen on mennyt läpi?”
Tämä vastasi: ”Ei meillä valtuutetuilla ole aikaa perehtyä kaikkeen!”
_______________
Kysymys:
Eli miksi tämä valittu kaupunginvaltuutettu yleensä oli ehdokkaana?
Tärkeämpi kysymys: Miten hän ei itse ymmärtänyt kuinka väärässä paikassa/luottamustehtävässä hän oli?
Tämä yksilö ja koko lautakunta oli täysin virkamiehen/esittelijän pyöritettävänä.
Eli meidän pitäisi saada valittua ja vaihdettavissa olevia järkeviä ja osaavia virkamiehiä ja -naisia manipuloivien tilalle. Valtuuston tyypit voivat sitten olla pubista tai ompelukerhosta valittuja – heistä niin väliä.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.youtube.com/watch?v=eWqO-V02IzQ
Ja lopulta ihmiset käyttäytyvät kuin lampaat karsinassa:
– Vaikka joku keksii, että karsinan portti avataankin saranapuolelta, niin siihen ei uskota, koska toisin on opetettu.
– Ja kun portti sitten avataan niitylle, jossa kasvaa tuoretta ruohoa, ei lammaslauma uskalla ulos, koska kukaan ”auktoriteetti” ei ole käskemässä lampaita portista ulos.
Ilmoita asiaton viesti
”1) Valitaan virkamiehet vaaleilla.”
Tämähän on vallitseva käytäntö Yhdysvalloissa, jossa monien virkamiesten elanto on kiinni äänestäjistä. Ei takaa missään määrin riippumattomuutta, koska äänestäjien suuntaan ollaan mielin kielin siinä missä poliitikot Suomessa.
”2) Virkamiehet valitsisivat sitten eduskunnan tyypit.”
Hallintomalli tunnetaan byrokratiana, mikä on sekin viety Suomessa yllättävän pitkälle. Suomen malli tunnetaan hyvävelijärjestelmänä.
Ilmoita asiaton viesti
En tunne jenkkien kaikkia hallintojuttuja, mutta tämä:
”Hallintomalli tunnetaan byrokratiana, mikä on sekin viety Suomessa yllättävän pitkälle. Suomen malli tunnetaan hyvävelijärjestelmänä.”
Vastaus: Siksi onkin ihan sama vaikka sinne laitettaisiin jotain pässejä sukulaisia. Kunhan osaavat painaa nappia tarvittaessa.
😉
Ilmoita asiaton viesti
Monien käsitys kansanedustajien toimesta on vajavainen ja tuollainen ”kunhan osaa nappia painaa käskettäessä” -asenne kuvastaa juuri tietämättömyyttä.
Kansanedustajista puolueet valitsevat eri valiokuntiin edustajansa ja puhemiehet. Valiokunnissa valmistellaan lakialoitteita ennen kuin ne tuodaan eduskunnan päätettäviksi. Niistä istunnoista ei suurelle yleisölle näytetä mitään, mutta asiat käsitellään huomattavasti seikkaperäisemmin ja asiantuntijoita kuunnellen.
Jos eduskunnassa ei olisi tarpeeksi valveutunutta porukkaa valiokuntatyöskentelyyn se johtaisi poskelleen menevien lakialoitteiden tuomiseen. Lisäksi on selvää, että myös eduskuntaryhmien sisällä käydään keskustelua eri lakialoitteista ennen kuin niistä äänestetään. Useinmiten niiden keskustelujen pohjalta on päädytty jonkinlaiseen ryhmälinjaan, mutta se linja on yhteinen päätös. Ei mikään ylhäältä tullut komento apinan tasolla olevalle napin painajalle.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä paikkaansa:
””Työttömän veroprosentti ihmetyttää jopa kansanedustajia – ”Jotain on pielessä, jos ihmiset eivät tiedä tätä”
Työttömän saaman päivärahan verotus on kireämpää kuin palkansaajan verotus, kun vuositulot ovat alle 38 000 euroa. Tämä yllättää valtiovarainministeriön finanssineuvoksen Elina Pylkkäsen mukaan monia, jopa kansanedustajia.
Esimerkiksi 12 000 euron vuosituloista työtön maksaa 21 prosenttia veroja ja palkansaaja 8,5 prosenttia (keskimääräisellä kunnallisveroprosentilla), valtiovarainministeriön taulukosta selviää.”
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/tyottoman-veroprosentti-ihmetyttaa-jopa-kansanedustajia-jotain-on-pielessa-jos-ihmiset-eivat-tieda-tata/97cfdb13-5cbb-32d1-9d77-350e7da4890c
—————————–
Paskalaki – sama juttu, ministeri (RKP) kertoi, että hänelle ei annettu oikeaa tietoa kun lakia esiteltiin. Hänelle selvisi totuus kun hän alkoi rakentamaan vessaa kesämökille – joka oli kalliosaari.
—————————–
Presidenttiehdokas (peruskoulunope) oli aivan pihalla telkkarissa kertoi mitä kokouksessa oli tapahtunut, kun Varoufakista ”grillattiin”.
—————————–
Toinen pressaehdokas (istui silloin perustuslakia käsittelevässä valiokunnassa) kertoi minulle s-postissa aivan höpöjä mitä tuli perustuslakiuudistukseen.
Muutoksista mediakaan ei huomannut/ei halunnu huomata.
Meni läpi, niin että soi.
_____________________
Sähkösiirtoverkon myynti – siinä olevat päättäjät eivät todellakaan tajunneet mitkä olisivat seuraukset.
_______________________
Soklin kaivoksen myynti Yaralle – myytiin muutamalla prosentilla sen oikeasta arvosta (tosin epäillään lahjuksia, koska Yara jäi myöhemmin kiinni lahjontayrityksestä toisen kaivoskaupan yhteydessä.)
__________________
Aloituksessa mainitsen myös joitakin muita, esim. €uron käyttöönoton hyväksyminen. Eduskunta oli huuli pyöreänä, aivan H. Moilasena kun ymmärsivät, ettei koko asiaa tuoda eduskuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Siis edelleen:
– Kirjoitukseni on tietenkin tehty hieman kieli poskessa, mutta varsinainen pointti on se, että kun virkamies saa palkkaa työstään ainakin 40 tuntia viikossa. Hän siis keskittyy yhteen asiakysymykseen. Ja virkamiehiä on yhdessä ministeriössä monta, niin ei ministeri tai edes valiokunta voi tarkistaa kaikkia aspekteja – eli ollaan virkamiesten armoilla.
Ollaan siis sellaisten ihmisten armoilla, joille ei voida antaa kenkää, vaikka mitä tekisivät niin kauan kun eivät riko lakia.
On tietenkin myös positiivisia esimerkkejä:
– Päätettiin tehdä laki siitä, ettei tupakkaa saa mainostaa.
– Virkamiehet pohjusti jne. lakitekstiä, se meni valiokuntaan. Todettiin että lakiluonnos on hyvä.
– Vasta isossa salissa joku vääräleuka huomasi kysyä mikä viranomainen mustaa tai leikkaa irti kaikki tupakkamainokset ulkomaalaisista lehdistä? 😉
Homma meni onneksi ajoissa uusiksi. Muutenhan poliisi olisi joutunut ratsaamaan mm. kaikki R-kioskit.
Näitä sattuu, mutta esim. Sokli ja eräiden muiden valtion toimien myynti – kuinka ne selitetään?
Onneksi asun massa, jossa on EUn edullisin sähkö.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisessä vaalijärjestelmässämme pitäisi tehdä yksi pieni muutos:
Ennakkoäänestyksessä jos huomaa tulleensa huijatuksi tai tulee petetyksi, niin pitäisi varsinaisessa vaalipäivänä pystyä kumoamaan edellisen äänensä vaihtaakseen toiseen. Näin estetään vilpillisiä täkyjä, joita on esitetty ennen ennakkoäänestyksiä, mitkä sitten mukamas väitetään jälkeenpäin, että tuli tietokatko, väärinymmärrys, yms.
Tätähän PS teki juuri ennakkoäänestyksen jälkeen, että ei niitä lakisääteisiä maksuja ollakaan siirtämässä työntekijöiltä työnantajille vaan ne pysyy edelleen työntekijöiden maksettaviksi. Tuo on vaalipetos.
Ilmoita asiaton viesti