Yksikään pressaehdokas ei ole ymmärtänyt Venäjän aloittamaa sotaa – mitä Puolustuslaitos nyt tarvitsee.

Television suuresta vaalikeskustelusta 25.1. 2023

Tärkeimpänä juttuna pidän sitä, ettei yksikään näistä ole seurannut länsimaiden keskustelua droneista:

 • Sotilasasiantuntijat lännessä miettivät jo, kannattaako panssarivaunujen määrää nostaa, koska dronejen kehittyessä sota muuttuu koko ajan enemmän kauko-ohjatuksi taisteluksi ja tuhoamiseksi.
 • Ukraina käyttää droneja Venäjää vastaan hyvin kustannustehokkaasti, ilman että Ukrainan sotilaat olisivat vaarassa. Esimerkkeinä viime päivien iskut öljysatamiin. Tuskin iskujen kohteita saadaan uudelleen toimintakuntoon ennen kesää.
  Toinen esimerkki; pieni kaupallinen drone. Näitä tarvitaan keskimäärin kolme (eli noin 1.000 dollaria) tuhotakseen vihollisen parin miljoonan dollarin arvoisen panssaroidun ajoneuvon. Tarvitaan myös osaavia drone-lennättäjiä.
 • Ukraina ilmoittaa tarvitsevansa noin miljoona (pienempää) dronea tänä vuonna. Tästä saa kuvan minkälaisia määriä osaavia drone-lennättijä tarvitaan.
 • Ukrainalla on dronejen valmistus hajautettuna noin sataan eri ’pajaan’ pitkin maata.
 • Ukraina on julkistanut YouTubessa dronen rakentamiskurssin – löytyy myös englanniksi. Ovat julkaisset listat tarvikkeista jne. – eli kuka tahansa voi rakentaa heille droneja.Luonnollinen johtopäätös olisi se, että perustetaan drone-kerhoja pitkin Suomea, jolloin tieto-taito aiheesta lisääntyy Suomessa.
  Droneja voidaan näissä kerhoissa rakentaa sekä Ukrainalle, että myös omalle maanpuolustukselle.

Kun kysyttiin: ”Mitä maanpuolustus tarvitsee?” kerrottiin jo tehdystä tilauksista ja päätöksistä, eteenpäin ei nähty lainkaan.
Drone-sanaa ei edes mainittu.

 • Pressaksi ei sovi ihminen, joka ei osaa lausua pehmeää B:tä, vaikka on ammatiltaan opettaja. (PKT = BKT). Myöskin Essayah puhuu PKT:sta.  Mitenköhän ulkomaiset kielet sujuu ilman B-kirjainta?
 • Stubb ja juontaja puhuivat 25 tammikuuta aiheesta: ”…kun raja aukeaa 15 tammikuuta”.TV-väittelystä ymmärsin, että aiheita oli opiskeltu, muttei olla kerätty/mietitty viimeisten kahden vuoden tietoja – varsinkaan sodasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu