Yksikään pressaehdokas ei ole ymmärtänyt Venäjän aloittamaa sotaa – mitä Puolustuslaitos nyt tarvitsee.
Television suuresta vaalikeskustelusta 25.1. 2023
Tärkeimpänä juttuna pidän sitä, ettei yksikään näistä ole seurannut länsimaiden keskustelua droneista:
- Sotilasasiantuntijat lännessä miettivät jo, kannattaako panssarivaunujen määrää nostaa, koska dronejen kehittyessä sota muuttuu koko ajan enemmän kauko-ohjatuksi taisteluksi ja tuhoamiseksi.
- Ukraina käyttää droneja Venäjää vastaan hyvin kustannustehokkaasti, ilman että Ukrainan sotilaat olisivat vaarassa. Esimerkkeinä viime päivien iskut öljysatamiin. Tuskin iskujen kohteita saadaan uudelleen toimintakuntoon ennen kesää.
Toinen esimerkki; pieni kaupallinen drone. Näitä tarvitaan keskimäärin kolme (eli noin 1.000 dollaria) tuhotakseen vihollisen parin miljoonan dollarin arvoisen panssaroidun ajoneuvon. Tarvitaan myös osaavia drone-lennättäjiä. - Ukraina ilmoittaa tarvitsevansa noin miljoona (pienempää) dronea tänä vuonna. Tästä saa kuvan minkälaisia määriä osaavia drone-lennättijä tarvitaan.
- Ukrainalla on dronejen valmistus hajautettuna noin sataan eri ’pajaan’ pitkin maata.
- Ukraina on julkistanut YouTubessa dronen rakentamiskurssin – löytyy myös englanniksi. Ovat julkaisset listat tarvikkeista jne. – eli kuka tahansa voi rakentaa heille droneja.Luonnollinen johtopäätös olisi se, että perustetaan drone-kerhoja pitkin Suomea, jolloin tieto-taito aiheesta lisääntyy Suomessa.
Droneja voidaan näissä kerhoissa rakentaa sekä Ukrainalle, että myös omalle maanpuolustukselle.
Kun kysyttiin: ”Mitä maanpuolustus tarvitsee?” kerrottiin jo tehdystä tilauksista ja päätöksistä, eteenpäin ei nähty lainkaan.
Drone-sanaa ei edes mainittu.
- Pressaksi ei sovi ihminen, joka ei osaa lausua pehmeää B:tä, vaikka on ammatiltaan opettaja. (PKT = BKT). Myöskin Essayah puhuu PKT:sta. Mitenköhän ulkomaiset kielet sujuu ilman B-kirjainta?
- Stubb ja juontaja puhuivat 25 tammikuuta aiheesta: ”…kun raja aukeaa 15 tammikuuta”.TV-väittelystä ymmärsin, että aiheita oli opiskeltu, muttei olla kerätty/mietitty viimeisten kahden vuoden tietoja – varsinkaan sodasta.
Häirintätekniikan häirintätekniikkaa kehitellään jo.
”Politiikkojen ei tarvitse ymmärtää asetekniikasta hevon humppaa, kunhan ymmärtävät antaa sotilaiden tehdä hankintapäätökset ja itse tekevät vain järkevät budjettipäätökset.”
Sotilaat eivät välttämättä kerro miten siviilipuolella pitäisi tehdä. Siksi on tärkeää, että politikot ymmärtävät missä mennään.
Toisaalta Harkimo oli oikeassa kun hän halusi jonkinlaisen suunnitelman kriisien varalle. Muut olivat sitten että ”sitä tehdään jo”.
Joo, jotain varmaan tehdään jossakin, mutta miten olisi kansalaiskeskustelu aiheesta?
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Viikko sitten Hesarissa oli hyvä kirjoitus:
”Sodankäynnissä on tapahtumassa suuri mullistus – Insinöörieversti: Vain harvat tajuavat, kuinka suuri muutos on käynnissä.
Insinöörieverstin mukaan vaanivat aseet ovat kehittymässä ”pirullisiksi”.”
———————
”SUOMEN asevoimilta puuttuu järjestelmä, joka saattaa muuttaa tulevaisuuden sodankäyntiä ratkaisevasti. Kyse on niin sanotuista vaanivista aseista (loitering munition), joiden läpimurto on tapahtunut Ukrainassa käytävässä sodassa.
”Tässä on kysymys hyvin isosta jutusta”, sanoo Puolustusvoimien tutkimusjohtaja, insinöörieversti Jyri Kosola.”
——————–
”PUOLUSTUSVOIMILLA ei ole varta vasten rakennettuja vaanivia aseita. HS ei saanut Pääesikunnasta vastausta kysymykseen, onko niiden hankkimiseksi käynnissä hanketta.
Sen sijaan esimerkiksi Viron asevoimat on jo panostanut näyttävästi vaaniviin aseisiin.”
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010132173.html
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin.
Ja ajatellaan kuinka moni nuori liittyisi drone-kerhoihin, jos niitä olisi.
Eikä tällainen drone-koulutus maksasi yhteiskunnalle paljoakaan.
Nyt ollaan huolissaan jengiytymisestä – emmekö tiedä omasta nuoruudestamme, että haluamme kuulua johonkin yhteisöön missä on yhteiset intressit.
Haloo, missä mättää?
Henry
Ilmoita asiaton viesti