Kesämökin säästäväisyys kotiin

Kävitkö mökillä juhannussaunassa? Saitko pestyä itsesi yhdellä-kahdella soikollisella vettä? Minä sain. Sain myös pestyä joka kerta astiat samalla määrällä vettä. Niin teemme aina, kun Rääkkylän kalamajalle mennään. Niukkuudella pärjää hyvin lomalla. Miksi ei arkena? 

Kun kaasuliedellä ei kannata keitellä määrättömästi vettä, pakottaa mökkiympäristö säästäväiseksi. Saunan kiuaskin lämpiää parilla pesällisellä puita eikä sitä tule koko iltaa pidettyä päällä, kuten sähkökiuasta, joka aina välillä unohtuu muussa touhussa tuntikausiksi lämpenemään.Miksi veden säästämistä ei voi tuoda osaksi kaupunkilaiskotien arkea? On liian kätevää lotrata hana auki pesten astioita tai olla kymmenen minuuttia suihkussa jopa satoja litroja alas valuttaen. Ihan vaan mukavuussyistä. Minua ainakin palelee, jos panen hanan kesken hiustenpesun kiinni. 

Olenkin alkanut pohtia ratkaisuja ongelmaan, saisiko esimerkiksi höyrysuihkukaapin avulla säästettyä vettä ja energiaystävällisen ratkaisun? Näin saisi mökkisaunan miellyttävän lämmön ja pieni vesimäärä riittäisi.

Ihmiset tarvitsevat uusien ratkaisujen ja toimintamallien aloittamiseen yleensä pakotteen tai kannusteen. Suomen hallitus voisi kannustaa kodin asumisratkaisujen pienhankinnoissa ekologisiin ja energiataloudellisiin ratkaisuihin vaikkapa verotuella. Veden säästäminen on konkreettinen asia. Tehokkaasti vettä säästäviä laitteita ja järjestelmiä pitäisi tukea.

Paljon olisi muutoinkin tehtävää. Ilmasto lämpenee yhä kiihtyvämpää vauhtia. Juhannuksen kunniaksi tutkija James Hansen haukkui maailman johtajat kyvyttömyydestä tehdä ratkaisuja. Merkel, Obama ja monet muut huippujohtajat eivät hänen mielestään ole saaneet riittävän tehokkaita päätöksiä ilmaston lämpenemisen jarruttamiseksi. Saatikka nuorempi Bush ja Trump, jotka ovat kieltäneet koko ilmiön olemassaolon.

Kiire tehdä päätöksiä on valtava. Isoja harppauksia tarvitaan pienen piiperryksen sijaan. Silti voimme osaltamme pelastaa pala palalta maailmaa kesämökin säästökulttuurin kotiin tuomalla. Haastankin sinut säästämään vettä!

 

Säde Tahvanainen

-osaaja-

sadetahvanainen72
Sosialidemokraatit Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vantaalainen valtuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana ja perehtynyt erityisesti koulutuspolitiikkaan sekä sote -politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu