Rakentajien vastuu läpinäkyväksi

Asukkaiden pinna on loppu. Rakentajia vaaditaan vastuuseen järeämmin keinoin. Jotain tarttis tehRä!

Helsingin Sanomat (28.6.2018) uutisoi tänään: ”Joukko uusien asunnon ostajia sai rakentamisen virheistä tarpeekseen ja marssi ministerin puheille.” Asukkaat esittävät rakennusvirheistä julkista tietoa, rakentamisen vakuuksien korottamista merkittävästi ja uhkasakon tapaista korvausta rakentajille.

Olen samaa mieltä vakuusasiasta ja uhkasakosta. Sen sijaan tuo julkinen jalkapuu arveluttaa. Asunto on hieman monimutkaisempi tuote kuin kahvinkeitin. Jääkö asunnolle julkinen rötösrekisteri, joka rasittaisi myyntiä loputtomiin? Syntyykö turhiakin uhkakuvia?

Olen myös itse kohdannut asunnon rakennusvirheitä. Se on saanut miettimään mikä on paras kiihoke rakennuttajalle välttää virheitä. Kyllä se on raha. 

Aikaisemmassa talonyhtiössäni oli siihen muuttaessani tomera naispuheenjohtaja. Hän ei antanut periksi rakennusvirheille ja talonyhtiö ei suostunut luovuttamaan vakuuksia ennenkuin mm. äänieristeongelma ja ”pihalämmitys” eli kaukolämpövuoto korjataan. Raha ratkaisi ja virheet korjattiin. Koville se kuitenkin otti.

Ensimmäinen hallitus väänsi monta vuotta asiassa ja hallitus ehti vaihtua ennenkuin rakennuttajat suostuivat virheet tutkimaan sekä korjaamaan. Olin itse neuvotteluissa mukana, aikamoista henkistä vääntöä!

Kun em. ongelmat saatiin tutkittua, putkahti uusia: putkisto -ongelmat. Niitä tuli useita ja vakuutusyhtiökään ei enää lopulta suostunut maksamaan. Jälleen todettiin rakennusvirhe. Itse pidin jo ensimmäistä rikkoa rakennusvirheenä, koska se aiheutui putkistovuodon korjaustilanteessa aiheuttaen alkuperäistä suuremman vahingon. Korjaaja myös totesi asunnoissa käytetyn kiellettyjä osia. 

Taloyhtiön isännöitsijä ei kuitenkaan suostunut reklamoimaan rakennuttajaa, vaan pani taloyhtiön vakuutukseen. Kuten myös kaksi seuraavaa vuotoa. Neljäs meni tästä syystä taloyhtiän piikkiin ja muutkin jouduttiin korjaamaan taloyhtiön kustannuksella. Sama tilanne on itse asiassa myös nykyisessä taloyhtiössäni, sama rakentaja, viereinen kortteli, vanhaa tavaraa putkistossa..ja me maksamme! Monet ongelmat juontuvat myös siitä, että rakennuslupaviranomaiset ovat antaneet rakennuttajan luistaa myös alkuperäisistä rakennussuunitelmista: mm. kaventaa seiniä ja muuttaa yläpohjia betonisista puisiksi. 

Rahallisten seuraamusten ohella rakennusvirheitä voidaan välttää, jos ryhmäkanneoikeus luotaisiin Suomeen. Se olisi erittäin tehokas väline varsinki uusilla alueilla. 

Myös ns. riippuvuussuhteiden vähentäminen rakennuslupaprosessissa, valvonnassa ja isännöintitoiminnassa toisi julkisen kontrollin kautta hyötyä. Kaverisuhde ei saa vaikuttaa näin isoissa asioissa prosesseihin!

Jotta esimerkiksi isännöitsijöiden riippuvuussuhdetta vähennettäisiin, tulisi ensimmäisen isännöitsijän kilpailutus ja valinta hoitaa viranomaisten toimesta. Näin varmistettaisiin, että toimistoilla ei ole käsi kahden intressipsapuolen taskuissa. Isännöitsijän on ajettava aidosti asunto -osakeyhtiön etua. Rakennuspiirustusten, lupien ja prosessien tulisi olla julkisesti saatavilla. Tämä toisi läpinäkyvyyttä. 

 

Kyllä julkisuutta, mutta oikeissa asioissa.

 

Säde Tahvanainen

-osaaja-

 

 

 

 

 

sadetahvanainen72
Sosialidemokraatit Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vantaalainen valtuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana ja perehtynyt erityisesti koulutuspolitiikkaan sekä sote -politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu