Perheteesejä Antti Rinteen avaukseen
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ehdotti tänään valtakunnallista lapsiperhestrategiaa, lapsiperheköyhyyden kitkemistä ja ennaltaehkäisyyn panostamista. Hän myös ehdotti tavoitteeksi ettei yksikään lapsi joudu perheen pahoinvoinnin vuoksi sijoitetuksi.
Hyviä tavoitteita. Konkreettisten eväiden löytäminen ongelmien ratkaisuun vaatii kuitenkin paljon työtä. Vanhoilla resepteillä ei pärjätä. Strategioita on tehty Suomessa vuosikymmenten mittaan paljon. Niiden vaikuttavuus on kuitenkin jäänyt liian heikoksi.
Tarvitaan uusia toimintamalleja niin perheiden tukemiseksi, varhaiskasvatuksen ja peruskoululaisten kasvun sekä oppimisen tueksi, mielenterveyden haasteiden selättämiseksi.
Erityisopettajan työssä näen reaalitodellisuuden joka pöivä. Asiantuntijat hoitavat kukin omaa ”viipalettaan”. Perhe kiertää palvelusta toiseen eikä asia välttämättä etene. Tai vastaus vaikkapa nuorisopsykiatrisella on ”koulu ja sosiaalitoimisto hoitaa”. Moniammatillisuus ja välineet jäävät puuttumaan. Perheet ja lapset tarvitsevat tukea aiemmin ja ei -syyllistävää -toimintaotetta.
Kasasin kokemuksieni pohjalta muutaman ”lapsiperhestrategisen teesin”:
- Perheiden tuessa keskitytään ennaltaehkäisyyn, varhaiseen tukeen ja positiiviseen toimintaotteeseen. Säädetään subjektiivinen oikeus kotipalveluun, kun perheessä on todettu erityisen tuen haasteita. Lisäksi Hackneyn -mallin -tyyppinen sosiaalityön muutos viedään läpi kaikissa kunnissa. Panostetaan jokapäiväisen elämän tukemiseen ongelmiin jälkikäteen reagoivan toimintamallin sijaan.
- Lasten ja nuorten psykiatrisen tuen pääsy turvataan hoitotakuun avulla. Eli ”avataan piikki” palvelulle, myönnetään maksusitoumus tai palveluseteli ellei palvelua muutoin saa, kun on välitön tarve.
- Kouluille tuodaan sosiaalityö, nuorisotyö ja psykiatrinen tuki. Esiopetukseen ja alakouluun panostetaan lisäämällä diagnostiikkaa ja varhaista tukea, jotta oppimiseen sekä itsetuntoon vaikuttavat tekijät saadaan selville mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Lasten annetaan muutoinkin kypsyä alkuopetuksessa pidempään ennenkuin siirrytään ylemmille luokille.
- Pajatoiminta käynnistetään kuntatasolla lasten ja nuorten harrastetoimintana lähellä kotia. Näin ei niin liikunnalliset tai erikoisharrasteisiin sitoutuvat pääsevät vapaatavoitteisen toiminnan piiriin maksutta.
- Valtakunnallisesti käynnistetään liikunnan yleisseuratoimintaa tukeva hanke. Myönnetään rahoitusta ohjaajien palkkaamiseen ja toimintakustannuksiin. Edullinen liikuntaharrastus edesauttaa hyvinvointia.
- Annetaan vertaistukitoimintaa harjoittaville järjestöille erillisrahoitus perheiden maksuttomaan kummi/varamummi-/varapappatoimintaan. Monelta puuttuvat ihan tavalliset tukiverkostot, jotka olisivat erityisesti pikkulapsivaiheessa tärkeitä. Toimintaa koordinoidaan yhdessä neuvoloiden kanssa.
- Toteutetaan toisen asteen pakollisuus mikä auttaisi sekä nuoria tsemppaamaan itselleen tutkinnon että pakottaisi koulutusjärjestelmän etsimään syrjäytymisriskissä olevien oppimista tukevia toimintamuotoja.
- Nuorisotakuu alle 25 -vuotiaiden työllistämiseksi otetaan uudelleen käyttöön. Jokainen pakollisen toisen asteen läpikäynyt työllistetään valmistumisen jälkeen.
- Nuorten omien toimintaryhmien ja vertaisryhmien toimintaan annetaan erillisrahoitus. He saavat itse ideoida ja toteuttaa toimintaa.
- Kysytään perheiltä itseltään mitä tukea he tarvitsevat ja tarjotaan sitä heille.
Mistä rahoitus? -lastensuojelukulujen radikaalista vähenemisestä. Esimerkiksi Vantaalla reilu 400 miljoonan euron perustason sote -menoista yli 50 miljoonaa menee lastensuojeluun.
Säde Tahvanainen
-osaaja-
Tottakai köyhyyden poistaminen ylipäätään on tärkeä tavoite. Kaikki puolueet valmistautuvat vaaleihin.
Perheteema on yksi, joka vaatii keskustelua. Ei ole olemassa yksinkertaisia hokkus pokkus -temppuja tähän monimutkaiseen kokonaisuuteen. Siksi itse toivon asiantuntiapohjaisia puheenvuoroja myös aiheesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki puolueet valmistautuvat vaaleihin. Se on selvä. Onkin nyt hyvä olla valveilla ja kriittinen kaikista epäkohtiin puuttumisista. Ja nyt, erityisesti hallituspuolueiden omien tekojensa ’hypestä’!
Maassamme on tällä hetkellä erittäin vakava köyhyys- ja syrjäytymisongelma, joka ei todennu hyvää tuloa saavien päättäjien tietoisuudessa.
Lapsiperheköyhyys koskee enmmäkseen suurimmissa kaupungeissa asuvia. Syynä ylisuuret vuokrat, kallis, tasa-veroruoka.
Meillä on myös iso ongelma ikäihmisten toimeentulostaan selviytymisessä. Sipilän hallituksen leikkaukset ovat asettaneet pienituloiset eläkeläiset valitsemaan ruuan ja lääkkeiden välillä.
Yksinasuvia on maassamme ennätysmäärä. Heidän tuloistaan enin osa menee asumiseen.
Kalliit kulutusluotot pelastavat pahimmalta. Mutta, lähes puoli miljoonaa maksuhäiriöistä kamppailee selviytymisestään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tule lapsia jos kovasti panostetaan ennaltaehkäisyyn.
Ilmoita asiaton viesti
Lapsettomuutta pitää myös tukea ja vahinkoraskauksia vähentää. Se vähentäisi myös lastensuojelun kuluja.
Siihen sopisi steriloimislain ikärajan lasku 30 vuodesta 25 vuoteen, lapsiluvun lasku kolmesta alemmaksi ja terveyssyiden helpottaminen.
#steriloimislaki #oikeuslapsettomuuteen #itsemääräämisoikeus
Ilmoita asiaton viesti
Säde, tästä lastensuojeluteemasta voisi aloittaa uuden nk. me too -kampanjan.
”Kids too” voisi olla sen nimi, ks. alla:
http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257901-ja…
Ilmoita asiaton viesti
”boysToo. Kyllä tytöillä menee pääpiirteissään hyvin. Nyt pitäisi keskittyä nimenomaan poikiin ja heidän pärjäämiseensä. Epäilen kyllä että tälle ei nykyisessä kulttuuri-ilmastossa juurikaan löydy kannattajia.
Ilmoita asiaton viesti
Kirsi: idea ”Kids too” -kampanjasta on todella loistava 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Hmmm…
Ilmoita asiaton viesti
Säteen avauksessa on tärkeää juurikin se, että on muutettava nykyisen hallituksen poliittinen tapa lähestyä lainsäädäntötyötä: Lähtökohdaksi on asetettava päätösten vaikutus kansalaisiin ja kaikki päätökset tulee tehdä siten, että asiantuntijoita, kuten Säde, on kuunneltava ja myös kuultava.
Poliittiset lehmänkaupat Sipilän hallituksen aikana ovat vieneet maatamme vinoon suuntaan kun ensin päätetetään, sitten perutaan, sitten päätetään sitten perutaan, kaikki vain tietyn, kapean kansanosan kuviteltuja etuja myötäillen meille vieraan ideologian perusteella.
Tällaiseen ei maallamme ole varaa.
Tulevaisuutta on yhdessä järjellä ja sydämellä rakennettava.
Ilmoita asiaton viesti
Köyhyys johtuu työttömyydestä. Työttömyys pn puolestaan taas pulaa yksityisrahotteisista työpaikoista.
Mitä SDP on ay-johtajansa Antti Rinteen johdolla tekemässä yksityisrahoitteisten työpaikkojen lisäämiseksi – muutoin kuin jakaa Helsingin kantakaupungin kivijalkakauppojen yrittäjille suklaata ?
Mitä SDP:lla on tarjolla ongelmaan, joka on syntyvyyden romahtaminen ja filsujen ihmisten joukkopako ulkomaille ?
Verotuksen korotuksetko taas kerran ?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä sä demareita ja yleensä oppositiota höykkyytät, eihän ne ole vuosiin tätä maata johtaneet. Porvarithan ne on tätä maata hallinneet. Kysy Sipilält ja Kataiselta ja Orvolta ja muilta porvariministereillä.
Heillä on ollut vuosia aikaa tehdä jotaain senkin asian eteen. Ovatko tehneet? Jos mielestäsi eivät nii syytä asiasta mieluuten poirvareita eläkä demareita ja oppositioo.
Ilmoita asiaton viesti
V. 1991 eduskuntavaaleissa nyk. Vasemmistoliitto esitti lapsilisien kaksinkertaistamista. SDP pisti vieläpä paremmaksi luvaten kolminkertaistaa lapsilisät, vaikka maan talous oli konkurssin partaalla.
Todellisuudessa SDP on ollut tuon jälkeen monia kertoja hallitusvastuussa, mutta lapsilisien reaaliarvo on edelleen roimasti tuon v. 1991 tason alapuolella.
Tällaiset ulostulot demarin suusta ovat puhdasta populismia ja valehtelua.
Ilmoita asiaton viesti
Koita katsoa vielä kauempaa historiasta, löytyykö mitään kritisoitavaa. Jos ei muuta niin historiantuntemus lisääntyy: Vieläköhän kokoomus muuten vastustais peruskoulu-uudistusta?
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tämä ollut Tahvanaiselta jota kuinkin yhtä populistinen höläytys äänten kalasteluksi, kuin Erkki Liikaseltakin v. 1990, jolloin tämä vaalilupauksenaan kertoi kolminkertaistavansa lapsilisät, jos SDP pysyisi hallitusvastuussa.
Kai meistä vanhemmista jokainen muistaa, mitä SDP:n politiikka Mauno Koiviston johdolla sai aikaan ” hallittuine rakenneuudistuksineen ” 1980-luvun lopulla !
Ilmoita asiaton viesti
Lauri: Mitä populistista kirjoituksessani oli?
En ole siinä puhunut sanaakaan lapsilisien korotuksesta, josta puhut. Sen sijaan palvelujärjestelmän muutoksista.
Jos saamme ennaltaehkäisypuolen paremmin toimimaan, säästyy lastensuojelussa paitsi resursseja myös paljon henkistä kärsimystä. Kaikkea lastensuojelua ei voida saada mitenkään poistettua, kuten Rinne lausahtaa, eikä olisi järkevääkään, koska aina on tapauksia, joissa lapsen on parempi muuttaa kotoa pous.
Ilmoita asiaton viesti