Täti punainen ja setä sininen
Trump ja Putin kotiutuivat huippukokouksesta. Trump sai omiltaan selkäsaunan, Putin aplodit. Isäntä Niinistö sai ylistyssanoja järjestelyistä, mutta pyyhkeitä kansalaisjärjestökentältä. Presidentti Halosta taas arvostettiin kansalaisjärjestökentällä, elinkeinoelämä haukkui ”huonoista suhteista” Yhdysvaltoihin, joka tosin ei aivan niinkään ollut.
Tarja Halonen ja Sauli Niinistö ovat Suomen täti punainen ja setä sininen. Suosittuja presidenttejä, kuitenkin varsin erilaisia poliitikkoja aatteensa mukaisesti.
Halosella oli hyvät suhteet Venäjään ja asialliset myös Yhdysvaltoihin sekä EU -maiden johtaviin poliitikkoihin. Presidenttinä hän pyrki välttämään poliittisia konflikteja, kuten nyt myös istuva tasavallan presidentti Niinistö. Arvojohtajuuden agendalla Halonen ei sen sijaan sanan säilää välttänyt, vaan otti rohkeasti kantaa.
Halosta sekä kunnioitetiin että arvosteltiinkin voimakkaasti vahvoista kannanotoista ihmisoikeuksien, vähemmistöjen oikeuksien, kestävän kehityksen ja demokratian puolesta. Halonen puhui em. teemoista sekä naisten, lasten oikeuksista YK:n yleiskokouksessa, YK:n lasten huippukokouksessa ja YK:n kestävän kehityksen huippukokouksessa. Hän matkusti näiden kysymysten puitteissa niin Lähi -idässä kehitysmaissa normaalin kahdenvälisten länsimaiden johtajien tapaamisten lisäksi. Halonen on jatkanut pitkän linjan työtään myös tasavallan presidenttikausien jälkeen. Hänet muistetaan vahvan tasa -arvotyön puolestapuhujana.
Mistä presidentti Niinistö tullaan muistamaan? Istuva tasavallan presidentti Niinistöä on luonnehdittu pragmaattisen politiikan tekijänä. Niinistö sukkuloi taitavasti maailman johtajien parissa luoden hyvää ilmapiiriä eli harjoittaen normaalia diplomatiaa. Siihen kuuluu arvoituksellinen puhetapa, luoviminen ja suorien kannanottojen välttely. Näin pysyy kaikkien kanssa välit. Tämä toimii, jos tavoitteena on pelkkä suhdetoiminta. Helsingin huippukokous on onnistunut esimerkki diplomatiapelistä.
Kovasti kuitenkin kaipaisin myös arvolähtöisiä kannanottoja Niinistöltä. Kuten Helsingin Sanomien toimittaja Marko Junkkari totesi (HS 16.7.2018) myös ”äänen korottamista” ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta.
On Suomen etu, että olemme väleissä suurvaltojen kanssa. On myöskin Suomen etu, että pidämme huolen demokratian ja kansalaisoikeuksien toteutumisesta. Maamme itsenäisyys ja eheys ovat rakentuneet niiden varaan. Näin vuoden 1918 sisällissodan satavuotisjuhlavuoden kunniaksi myös muistuttaakseni. Lisäksi Trumpin sekä Putinin kyseenalaisista toimintamenetelmistä muistuttaakseni. Ei siitä niin kauaa ole, kun puoli maailmaa oli diktaattoreiden hallussa.
Säde Tahvanainen
-osaaja-
Ihmisoikeuksista on syytä puhua varoen, jos ei ole varmaa tietoa siitä miten ja missä niitä on rikottu. Niitä kun rikotaan Suomessakin. Joten ensin oma pesä kuntoon ja vasta sitten muita neuvomaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä kokousta ei olisi koskaan järjestetty jos presidenttinä olisi ollut halonen ja ulkoministerinä tuomioja.
Onneksi meillä on lopultakin korkeantason osaajat näillä positioilla. Kun tuomioja oli ulkoministerinä USA ei tulisi koskaan missään olosuhteissa luottamaan suomen linjaan.
Heille Israelin oikeus puolustaa olemassaoloaan on pyhä ja tuomioja viisastelee yksipuolisesti terroristien puolesta. Halosesta sen verran että oli kaikkien aikojen surkein presidentti ja jos puhuu jossain jonninjoutavissa yk:n tilaisuuksissa ei tee hänestä yhtään painoarvoltaan suurempaa johtajaa.
Pahin skenaario mitä suomessa voisi nyt tapahtua on demareiden vaalivoitto ja tuomiojan paluu ulkoministeriksi. Hän tuhoisi täysin niinistön ja soinin loistavasti ja AMMATTIMAISESTI hoidetun ulkopolitiikan.
Ilmoita asiaton viesti
”Halosella oli hyvät suhteet Venäjään ja asialliset myös Yhdysvaltoihin…”
Hyvät suhteet Putinin Venäjään, kyllä, mutta koskaan ei 12 vuoden aikana saanut kutsua Valkoiseen taloon.
Revi siitä,
Ilmoita asiaton viesti