Ennaltaehkäisy on tuottavaa

Lastensuojelun määrällinen räjähtäminen puhuttaa. HS toteaa pääkirjoituksessaan tänään (17.9.2018): ”Huostaan otettujen lasten ja nuorten määrä kertoo, että perheitä ei ole onnistuttu auttamaan ajoissa.” Myös sote -uudistuksessa yritetään asiaan pureutua, ongelma mm. perustason lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saavuttamisessa on tunnistettu.

Samanlaista lastensuojelun ongelmia koskevaa keskustelua kävimme jo vuosi sitten Vantaan valtuustossa. Toin omassa puheenvuorossani esille huolen ennaltaehkäisystä ja asian myös kustannuskysymyksenä: pelkästään Vantaalla lastensuojelu maksaa 70 miljoonaa euroa vuodessa, noin kolmasosan perustason sote -menoista kunnassamme. Inhimillinen hinta on korvaamaton, liian myöhäinen avun saanti johtaa hädän lisääntymiseen traagisiin ihmiskohtaloihin. Ennaltaehkäisy on sekä inhimillisesti että taloudellisesti tuottavaa.

Valtuuston puheenvuoroja on virkaportaassa kuunneltu. Kiitos siitä! Vantaa on selvittänyt 1.6.2018 alkaen lastensuojelun asiakkaiden taustasyitä ja käynnistämässä hanketta yhdessä Sitran kanssa ennaltaehkäisyn parantamiseksi. Tuloksellisen ennaltaehkäisyn säästöpotentiaaliksi on laskettu 7,5 -10,8 miljoonaa euroa seuraavalla 12 -vuotiskaudella.

Mielenkiintoista on havaita, että se mitä itse erityisopettajana olen kiireisimmäksi tarpeeksi havainnut, on myös laajan asiantuntijakartoituksen johtopäätös. Yhteiseksi nimittäjäksi nousevat lasten hoitamattomat neuropsykologiset ongelmat. Siis mm. ADHD, lievä tarkkaamattomuus eli ADD, asperger -tyyppiset oireet, tic -oireet, pakko -oireiset häiriöt ja yleiset oppimisen häiriöt. Varsin yleisiä ongelmia, joihin voitaisiin varhaisella tuella tehokkaasti vaikuttaa. Nykymalli kuitenkin toimii käänteisesti, systeemi ottaa sisään vasta ”riittävän vakavien ongelmien ilmetessä”. Lievempioireiset siis jäävät väliinputoajiksi.  -Tämän olen valitettavan konkreettisesti nähnyt myös omassa työssäni.

Kun oireileva lapsi tai nuori ei saa tukea, hän ahdistuu, käytöshäiriöoireet alkavat yleistyä ja negatiivisen palautteen kierre syntyy niin kotona, varhaiskasvatuksessa kuin koulussa. Koulumotivaatio laskee ja vapaa -aikaa aletaan viettää sosiaalisesti riskialttiissa ympäristöissä, osa eksyy jo peruskoulussa rikospolulle. Toki monissa perheissä se suurin oireilija on jompikumpi huoltajista tai molemmat, joka heijastuu lapsiin. Kun perheet eivät jaksa arjen paineissa liiallista kuormitusta ja pakka hajoaa käsiin. Viimeistään tässä vaiheessa alkaa lastensuojeluasiakkuus.

Tarvitaan kokonaisvaltaista perheen tukea ja nopeampaa reagointia. Esimerkiksi lasten tai nuorten psykiatriaan pitäisi olla mahdollisuus päästä parissa viikossa, kun nyt jopa puoli vuotta joutuu odottamaan ensikonsultaatiotakin. Sama pätee erilaisia tutkimuksiin ja terapioihin. Näissä varhainen ns. piikki auki -periaate on aivan varmasti tuottavampaa kuin suuria vaurioita korjaava lastensuojelutyö.

 

Säde Tahvanainen

– osaaja

sadetahvanainen72
Sosialidemokraatit Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vantaalainen valtuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana ja perehtynyt erityisesti koulutuspolitiikkaan sekä sote -politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu