Trumpin alaiset säästökuurilla

Donald Trumpin joululahja alaisilleen valtionhallinnossa on ollut palkkojen jäädytys. Ei tämä työntekijöille ole ensi kerta, mutta syy miksi tällä kertaa palkanmaksu viivästyy on pöyristyttävän omahyväinen: presidentin oma vaalilupaus muurista Meksikon rajalle. Trump on yrittänyt kiristää myönteistä päätöstä kuin pikkupoika kaupankassalla tikkaria itkupotkuraivarilla. Demokraatit äänestivät määrärahaesityksen nurin ja ollaan yhä pattitilanteessa.

Suomessa tällainen tilanne voisi olla vain hypoteettisesti mahdollinen, jos eduskunta syystä tai toisesta jättäisi hyväksymättä joulun alla seuraavan vuoden budjetin. Siinä tosin jäisivät hyväksymättä myös kaikki muut kansalaisten välttämättömät menot, kuten sosiaaliturva. Tällainen tilanne vaatisi poikkeusolosuhteet, kuten sodan tai sellaisen poikkeuksellisen valtion kassakriisin ettei valtio saa lisää velkaa. 

Onneksemme meillä ei ole kriisiä, eikä enää presidentillä valtaa käyttää mielivaltaa, eikä yksittäisillä puolueillakaan sellaista yksinvaltaa, että kiukuttelu, kiristys ja uhkailu olisi mahdollista. Suomessa virkamies saa palkkansa ajallaan silloin kun pitää. 

Aika isoa joukkoa tuo mielivalta Suomessakin koskisi, esimerkiksi ihan tavallista verosihteeriä, rajavartijaa, vanhempaa konstaapelia, opistoupseeria, tutkijaa, asiantuntijaa, ylitarkastajaa, jonka tyypillinrn palkka valtion tehtävätason töissä on noin 2400 eurosta 3200 euroon. 

Valtionhallinnossa vain johtaja saa kovatasoista palkkaa, noin 6400 euroa, erityisasiantuntija 4100 euroa, sotilas 4200 euroa.

Vuonna 2017 valtionhallinnossa työskenteli 73 000 henkilöä, noin 3 % työllisestä työvoimasta. Enimmillään henkilöstöä on ollut 215 000 henkeä vuonna 1988. Poistumasta lähes satatuhatta henkeä tosin selittyy yhtiöittämisillä, liikelaitostamisella ja säätiöittämisellä. Palkkasumma on noin 3,5 miljardia euroa. 

Eli kannattaa muistaa, että ihan tavallisia työtä tekeviä ihmisiä on valtionhallinnossa töissä, kun puhutaan ”byrokratiasta tai byrokraateista”. Virkamiehiä tarvitaan teknologistumisesta huolimatta, heille on maksettava palkkaa ja työn on oltava tuottavaa. 

Suomen valtion virkamies on yhtä usein nainen kuin mies (naisia 49 % ja miehiä 51%). Toisaalta turvallisuusala ja sosiaali -ja terveysala ovat yhä vahvasti sukupuolittuneita. 

Valtiolla palkkaustasa -arvo on edennyt hyvin, samanpalkkaisuusindeksi on 98,5. Sen sijaan johtamisen tason työ on sukupuolisesti vino (65 % miehiä) ja esimies -ja työnjohtotyössä jakauma on vielä vinompi (72 % miehiä). Valtion on ryhdyttävä aktiivisesti korjaamaan tätä vinoumaa. On turha moittia yrityksiä, jos omaa organisaatiota johtavat lähes aina miehet. 

Valtiolla työskentelevä henkilöstö on tyytyväisintä työn sisältöön, vaikuttamismahdollisuuksiin, toimintakulttuuriin työyhteisössä, työnantajakuvaan ja arvoihin sekä osaamiseen ja uudistamiseen. Sen sijaan palkkauksessa, johtamisessa ja vuorovaikutuksessa sekä viestinnässä on henkilöstön mielestä kehitettävää. 

Eli tavallisia ihmisiä valtiolla on töissä, jotkat eivät voi odotella palkkaansa miten sattuu määräämättömiä aikoja Suomessa, kuin ei Yhdysvalloissakaan. Siellä alkaa jo ensimmäisillä pienituloisimmilla olla Trumpin päähänpiston takia tukalaa. 

Toivotaan, että presidentti taipuu ja lopulta ymmärtää tekojensa seuraukset. Kiristämällä ei päätöksiä pidä yrittää aikaansaada. Suomessa onneksemme kyetään ratkaisevasti parempaan yhteistyöhön!

 

Säde Tahvanainen

-osaaja-

 

 

sadetahvanainen72
Sosialidemokraatit Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vantaalainen valtuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana ja perehtynyt erityisesti koulutuspolitiikkaan sekä sote -politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu