Hoivabusineksen voitoille katto
Esperi Caren toiminta on järkyttänyt suomalaisia. Ahneudella ei näytä olevan rajaa. Vanhukset kuolevat hoidon puutteiden ja osaamattomuuden vuoksi. Omistaja vaatii 15 % voittotavoitetta sijoitetulle pääomalle. Tähän on saatava muutos.
Hallitus ajaa kuin käärmettä pyssyyn sote -lakeja läpi. Valinnanvapaus pakottaisi kilpailuttamaan ja ulkoistamaan hyvin laajasti terveys -ja sosiaalipalvelut. Siis vielä nykyistä kuntien omaa harkintaa laajemmin. Sote -business kukoistaisi ennätyksellisesti.
Vanhusten hoito on jo pitkään ollut kilpailun heittopussi. Kokoomus ei aikanaan hyväksynyt SDP:n esittämää sitovaa hoitajamitoitusta, vaan se jäi suositukseksi. Nyt päätöksen seurauksista maksetaan kallista hintaa.
Kokoomus ja yritykset ovat vuosikausia ajaneet kilpailua sekä yksityistä businesta kuntapalveluihin. Yleensä vaatimus on ollut prosentuaalinen suhde palveluista, ei niinkään kokonaistarkastelu onko valinta veronmaksajalle ja asiakkaalle edullinen. Nyt on tultu ääripäähän. Kun perälautaa ei ole, on ns. laillinen ryöstäminen tullut liian houkuttelevaksi.
On aika määritellä lailla rajat hoivabusineksen voitoille. Ryöstöhinnoittelu, eli 10-15 % voittotaso on röyhkeää toimintaa, jolle ei ole mitään perusteluja. Tiedämme, että sijoitustuotto liikkuu 7-12 prosentin tuntumassa tuotannollisilla aloilla, joka on ymmärrettävää tuotannon arvonnousun ansiosta. Mutta kuinka ihmeessä vanhushoiva voi vaatia 15 % tasoa, kun toimitaan samoilla tuotannontekijöillä kuin julkinen sektori eikä kovin suuria tuottavuuden eroja voi syntyä?!
Hoiva-alan osinkotuotot omistajille on rajattava selvästi alle yleisen sijoitustuottotason. Lainsäädännöllä tulee antaa kuntapäättäjille tähän selkänoja sekä säätää sitova vanhuspalvelumitoitus. On häpeä, että vahusten hädällä rikastutaan!
Säde Tahvanainen
-osaaja-
Ei tuolla ole merkitystä kun pääosa voitoista otetaan maan ulkopuolelta konsernilainojen koroilla, Esperillä nämä olivat jopa 15%.
Ilmoita asiaton viesti
Kunnat ostavat hoiva palveluists jo 50 % yksityisiltä palvelun tarjoajilta ja ongelmana on että päätöksiä tekee 295 kunnanan kuntapomot.
Juuri tähän tarvitsemme muutoksen jossa päätökset siirtyvät 18 maakunnan päättämälle.
Nyt onkin toivottavaa että SDP tekee todella välikysymyksen jossa tämä tulee selvitetyksi.
Ilmoita asiaton viesti
Simonen, vielä halvemmaksi tulisi kun olisi yksi päättäjä ja yksi tekijä.
Ilmoita asiaton viesti
Voittokatto ei ole oikea tapa lähestyä ratkaisua. Kunnat ostavat palveluita tietyllä laatuvaatimuksella ja sisltövelvoitteella ja ostetun palvelun tulee täyttää nämä kriteerit. Jos tästä huolehditaan ja hinta on sopimuksen mukainen, niin voitto voi olla mitä tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa oivallista että tämä tuli esiin nyt kun tulee muutoinkin kuuma poliittinen kevät.
On aivan selvää ettei kolmiportainen valvota ole toiminut. Ensiksi tulee omavalvonta onko tähän selkeät ohjeet, toiseksi tulee tilaajan valvonta (kunta) onko tähän selkeät säännöt, ylimpänä on Valvira jolla on laillisuusvalvonta.
Työelämässä mynnetään sertifikaatit jonka saadakseen on tarkat auditoinnit jossa kuvataan onko toiminta sertifikaatin mukaista siis onko hoivakoteihin sertifikaatti ja onko ne auditointi.
Siis on aivan välttämätöntä saada tämä uusi sote ja maakuntamallin toimimaan käytännössä.
Josko Säde Tahvanainen myös olisi valmis parempaan sote palveluun sote/maakuntamallin myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kattoa vaan kaikille lainankoronvähennyksen maksimi.
-parempi osaaja-
Ilmoita asiaton viesti