Hoivabusineksen voitoille katto

Esperi Caren toiminta on järkyttänyt suomalaisia. Ahneudella ei näytä olevan rajaa. Vanhukset kuolevat hoidon puutteiden ja osaamattomuuden vuoksi. Omistaja vaatii 15 % voittotavoitetta sijoitetulle pääomalle. Tähän on saatava muutos.

Hallitus ajaa kuin käärmettä pyssyyn sote -lakeja läpi. Valinnanvapaus pakottaisi kilpailuttamaan ja ulkoistamaan hyvin laajasti terveys -ja sosiaalipalvelut. Siis vielä nykyistä kuntien omaa harkintaa laajemmin. Sote -business kukoistaisi ennätyksellisesti.

Vanhusten hoito on jo pitkään ollut kilpailun heittopussi. Kokoomus ei aikanaan hyväksynyt SDP:n esittämää sitovaa hoitajamitoitusta, vaan se jäi suositukseksi. Nyt päätöksen seurauksista maksetaan kallista hintaa. 

Kokoomus ja yritykset ovat vuosikausia ajaneet kilpailua sekä yksityistä businesta kuntapalveluihin. Yleensä vaatimus on ollut prosentuaalinen suhde palveluista, ei niinkään kokonaistarkastelu onko valinta veronmaksajalle ja asiakkaalle edullinen. Nyt on tultu ääripäähän. Kun perälautaa ei ole, on ns. laillinen ryöstäminen tullut liian houkuttelevaksi. 

On aika määritellä lailla rajat hoivabusineksen voitoille. Ryöstöhinnoittelu, eli 10-15 % voittotaso on röyhkeää toimintaa, jolle ei ole mitään perusteluja. Tiedämme, että sijoitustuotto liikkuu 7-12 prosentin tuntumassa tuotannollisilla aloilla, joka on ymmärrettävää tuotannon arvonnousun ansiosta. Mutta kuinka ihmeessä vanhushoiva voi vaatia 15 % tasoa, kun toimitaan samoilla tuotannontekijöillä kuin julkinen sektori eikä kovin suuria tuottavuuden eroja voi syntyä?! 

Hoiva-alan osinkotuotot omistajille on rajattava selvästi alle yleisen sijoitustuottotason. Lainsäädännöllä tulee antaa kuntapäättäjille tähän selkänoja sekä säätää sitova vanhuspalvelumitoitus. On häpeä, että vahusten hädällä rikastutaan!

Säde Tahvanainen

-osaaja-

 

 

 

sadetahvanainen72
Sosialidemokraatit Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vantaalainen valtuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana ja perehtynyt erityisesti koulutuspolitiikkaan sekä sote -politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu