Suomiko sivistysvaltio?

Nuoret kampanjoivat toisen asteen maksuttomuuden puolesta. Yle uutisoi tänään, että suurperheiden lapset käyvät töissä ansaitakseen rahat toisen asteen koulutukseen. Ei kuulosta hyvinvointivaltiolta.

Ihmisoikeussopimus edellyttää maksuttoman perusopetuksen takaamista kaikille. Maksutonta toisen asteen koulutusta taas pidetään sivistysvaltion merkkinä. Sivistysvaltio satsaa koulutukseen ja osaamiseen, pyrkii aktiivisesti nostamaan koulutustasoa, antaa kaikille mahdollisuuden.

Suomessa koulutustason on todettu laskeneen. Syy tähän on tilastollinen, mutta myös tosiasiallinen. Tilastollinen siten, että korkeakoulutettuja muuttaa yhä enemmän ulkomaille. Menetämme parhaita kykyjä. Toisaalta maahanmuuton vuoksi aikuisena tänne muuttaneiden tutkintoja ei ole tilastoitu systemaattisesti, joten se näkyy koulutustason laskuna tilastoissa.

Maahanmuuttajilta puuttuu usein toisen asteen tutkinto, kuten myös meidän yhä voimakkaammin syrjäytyviltä pojilta. Ammatillisen koulutuksen tai lukion suorittamismahdollisuuksia ei heidän osaltaan edistä toisen asteen korkeat oppikirjakustannukset ja materiaalimaksut.

SDP on esittänyt oppivelvollisuuden pidentämistä toiselle asteelle. Tämä vähentäisi koulutuksesta syrjäytymistä, koska koko ikäluokalle pitäisi luoda heidän edellytyksiään tukeva opetustapa ja tuki. Lisäksi se toteuttaisi toisen asteen maksuttomuuden.

Nuoret ovat fiksuja ja aistivat onko perheellä rahaa sellaisiin ”ylellisyyksiin” kuin koulutus. Aktiiviset kykenevät hankkimaan itse työllään rahaa siihen, mutta heikommat vain vetäytyvät taka –alalle.

Olen itse hyvin pienituloisesta nelilapsisesta perheestä. Vaikka meillä oli hyvin tiukkaa, ei sentään koulut jääneet maksujen vuoksi käymättä. Kävin töissä, ostin osalla rahoista lukion oppikirjoja, mutta enimmäkseen sain käyttää rahani esimerkiksi hankkiakseni uuden polkupyörän rikkoutuneen tilalle tai ostaakseni joitakin nuorisokulttuuriin kuuluvia vaatteita. Muuten olisivat jääneet saamatta. Miten nyt paljon rikkaammassa valtiossa tilanne on näin paljon heikentynyt?

Uutiset siitä, että nuori käy työssä toisen asteen oppikirjahankintojen vuoksi, ovat todella surullista luettavaa. Syksyllä tulossa oleva oppimateriaalilisä korjaa hiukan tilannetta. Se ei kuitenkaan poista koko ongelmaa. Oppivelvollisuuden pidennyksellä voimme korjata tämän epäkohdan!

Säde Tahvanainen

-osaaja-

sadetahvanainen72
Sosialidemokraatit Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vantaalainen valtuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana ja perehtynyt erityisesti koulutuspolitiikkaan sekä sote -politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu