Suomiko sivistysvaltio?
Nuoret kampanjoivat toisen asteen maksuttomuuden puolesta. Yle uutisoi tänään, että suurperheiden lapset käyvät töissä ansaitakseen rahat toisen asteen koulutukseen. Ei kuulosta hyvinvointivaltiolta.
Ihmisoikeussopimus edellyttää maksuttoman perusopetuksen takaamista kaikille. Maksutonta toisen asteen koulutusta taas pidetään sivistysvaltion merkkinä. Sivistysvaltio satsaa koulutukseen ja osaamiseen, pyrkii aktiivisesti nostamaan koulutustasoa, antaa kaikille mahdollisuuden.
Suomessa koulutustason on todettu laskeneen. Syy tähän on tilastollinen, mutta myös tosiasiallinen. Tilastollinen siten, että korkeakoulutettuja muuttaa yhä enemmän ulkomaille. Menetämme parhaita kykyjä. Toisaalta maahanmuuton vuoksi aikuisena tänne muuttaneiden tutkintoja ei ole tilastoitu systemaattisesti, joten se näkyy koulutustason laskuna tilastoissa.
Maahanmuuttajilta puuttuu usein toisen asteen tutkinto, kuten myös meidän yhä voimakkaammin syrjäytyviltä pojilta. Ammatillisen koulutuksen tai lukion suorittamismahdollisuuksia ei heidän osaltaan edistä toisen asteen korkeat oppikirjakustannukset ja materiaalimaksut.
SDP on esittänyt oppivelvollisuuden pidentämistä toiselle asteelle. Tämä vähentäisi koulutuksesta syrjäytymistä, koska koko ikäluokalle pitäisi luoda heidän edellytyksiään tukeva opetustapa ja tuki. Lisäksi se toteuttaisi toisen asteen maksuttomuuden.
Nuoret ovat fiksuja ja aistivat onko perheellä rahaa sellaisiin ”ylellisyyksiin” kuin koulutus. Aktiiviset kykenevät hankkimaan itse työllään rahaa siihen, mutta heikommat vain vetäytyvät taka –alalle.
Olen itse hyvin pienituloisesta nelilapsisesta perheestä. Vaikka meillä oli hyvin tiukkaa, ei sentään koulut jääneet maksujen vuoksi käymättä. Kävin töissä, ostin osalla rahoista lukion oppikirjoja, mutta enimmäkseen sain käyttää rahani esimerkiksi hankkiakseni uuden polkupyörän rikkoutuneen tilalle tai ostaakseni joitakin nuorisokulttuuriin kuuluvia vaatteita. Muuten olisivat jääneet saamatta. Miten nyt paljon rikkaammassa valtiossa tilanne on näin paljon heikentynyt?
Uutiset siitä, että nuori käy työssä toisen asteen oppikirjahankintojen vuoksi, ovat todella surullista luettavaa. Syksyllä tulossa oleva oppimateriaalilisä korjaa hiukan tilannetta. Se ei kuitenkaan poista koko ongelmaa. Oppivelvollisuuden pidennyksellä voimme korjata tämän epäkohdan!
Säde Tahvanainen
-osaaja-
”SDP on esittänyt oppivelvollisuuden pidentämistä toiselle asteelle.”
Aivan helvetin typerä idea.
Peruskoulunsa päättävä nuori joutuisi siis päättämään joko lukion tai ammatin väliltä.
Kaikista ei kuitenkaan voi tulla kosmetologeja tai mediaosaajia, joten suuri joukko pakotettaisiin kouluttautumaan ammattiin, josta ei kuitenkaan koskaan tulisi ammattia.
Yhteiskuntaa ei palvele myöskään se, että oppihaluton lintsaa ammattikoulun tunneilta mielummin kuin opiskelee alaa, joka ei kiinnosta ns. ”paskan vertaa.”
Laista ei myöskään ole hyötyä, jos lain rikkomisesta ei seuraa sanktiota.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ylikouluttaa väkeä kortistoon. Ei ole ”osaajapulaa” eikä työvoimapulaa tule koskaan. Sosialistit ovat luoneet järjestelmän, jossa suomalaiset ovat taantuneet kapalovaiheeseen. Sama vaihe on vallannut yritykset: valtiota huudetaan apuun kaikessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Perustoimeentulotuki opiskelijalle” (Kela):
https://www.kela.fi/toimeentulotuki-opiskelijat
—
Huomaa kuitenkin edellisestä:
”Opintolaina on haettava ennen perustoimeentulotuen hakemista
Opintolainan hakemista edellytetään kaikilta 18 vuotta täyttäneiltä opiskelijoilta.”
https://www.kela.fi/toimeentulotuki-opiskelijat
Ilmoita asiaton viesti
Tulipa tässä vähäänaikaa sitten kuultua, miten osalla 16-17v opiskelijoilla on vaikeuksia ottaa opintopaikkaa vastaa tai joutuvat keskeyttämään sen takia ettei vanhemmat suostu ”luovuttamaan” lapsilisää nuoren ruoka- ja asumiskuluihin opintojen ajaksi. Opiskelupaikkojen keskittämisen vuoksi nuoret joutuvat miuttamaan jo peruskoulun jälkeen pois kotoa omilleen. Siksi järjestelmä jossa opintotukea ja lainaa saa vasta 18 -vuotiaana ei ole toimiva sillä järjestelmä on suunniteltu tukemaan korkeanasteen opintoja kuten yliopistossa tai ammattikorkeassa opiskelua eikä suinkaan toisenasteen opintoja. Mikäli perustulo tulee olemaan tähän ongelmaan tulevaisuudessa ratkaisu, se täytyy suunnitella ja harkita huolella. Huonosti suunniteltu perustulo nimittäin saattaisi saada nuoret lykkäämään toisenasteen opintoja peruskoulun jälkeen parilla vuodella: http://danielmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2690…
Ilmoita asiaton viesti
Lisäisin vielä sellaosen seikan jota ei yleensä vastaavissa keskusteluissa huomioida ja se monesti sivuteetaan tyystin. Jotkut ammatilliset linjat voivat olla jopa tulla kalliimmaksi kuin lukio opinnot. Lukio on taas parempi paikka niille joille itsenäinen etäopiskelu kotoakäsin verkkoaineissa ei ole se vahvin lajin. Halvin tutkinto on silti edelleen merkonomin oerustutkinto. Opinnon suorittaminen vaatii noin viiden pakollisen kirjan hankkimisen sekä nykyään myös tietokoneen ja laskimen. Mutta kuten monesti asian tiimoilta on todettu, oppivelvollisuuden pidentäminen sillä vuodella tai kahdella ei todellisuudessa auta asiaa vaikka voi ajatuksena kuulostaa kivalta. En ainakaan ole kuullut sellaista argumettia sen puolesta joka tukisi ideaa ja perustelisi sen toimintaa käytännössä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Daniel asiallisista ja perustelluista komenteista.
Se, miksi tuota opoivevollisuuden pidennystä on esitetty, perustuu ajatukseen ettei Suomessa enää juurikaan työllisty ilman ammatillista koulutusta. Lisäksi drop out -ilmiö ajaa osan ulos ja nuoret eivät saa riittävästi tukea. Erityisluokanopettajana (nyt 9.luokka) näen tämän omin silmin käytännössä, osa nuorista toteaa jo periskoulussa ”en kyllä jatka enää yhtään missään”.
Tuo ”pakollisuus” itse asiassa pakottaisi enemmänkin koulutusjärjestelmää muuntautumaan nuorten tarpeet patemmin huomioivaksi. Olisi annettava erityisopetusta ja tukea. Lisäksi räätälöidymmät tutkinnot kehittyisivät.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on sivistysvaltio ? Maailman paras hyväntekijä kokoonsa nähden ja
oikein tunnustettu sellainen. Ja samalla koko maailman sosiaalitoimisto.
Pelkästään Afganistanin rauhanturvaprojektiin on upotettu jo yli 1000
miljoonaa plus jatkuva kehitysapu ja pakolaishärdelli rapioina päälle
ja vain tämä yksi maa Afganistan esimerkkinä ! Miljoona, kymmenen tai
sata miljoonaa sinne sun tänne – ei tunnu missään ? Eikö todellakaan ?
Poliitikot ovat tehneet vuosikymmenet arvovalintoja, joissa todella usein
oma kansa ja äänestäjänsä ovat pakosta aina ”rahapulasta” joutuneet maksu-
miehiksi ja sijaiskärsijöiksi, jotta poliitikkojen arvovalinnat saisivat
loistaa. Suomalainen äänestäjä voi jättää äänestämättä puhtaasti tästä
syystä – siis se 2. luokan kansalainen. Demarit ovat maailman parantamisen
kärkikaartia, koska meillä on ikuinen vastuu ja solidaarisuuden taakka
kannettavaksi annettu ja olemme velkaa muulle maailmalle kovalla työllä
saamamme elintasomme johdosta jne. Tämä perusagenda jatkuu taas vaalien
jälkeen, kunhan nämä viime kuukausien kiusalliset raiskausrinki, maahanmuutto,
vanhustenhoito ym. ja nyt koulutusongelmat ovat kiusallisina kärkinä jääneet
taustalle Suomen ulkopuolisen maailman ”haasteiden” rahoittamisen varjoon.
Ilmoita asiaton viesti