Naisministereitä saatava yhtä monta kuin miehiä

Naisten päivänä ruoditaan naisten asemaa Suomessa. Minä arvioin naisen asemaa päättäjänä. Naisten suhteellinen osuus on kasvanut. Ministerin määrä romahtanut. 

On ollut kunnia kuulua niiden naispäättäjien joukkoon, joka on päässyt vuodesta 1906 alkaen askeltamaan graniittiportaita Arkadianmäelle. Nyt toimin erityisluokanopettajana ja Vantaan kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajana. Olen ehdolla eduskuntavaaleissa ja tahdon palata puolustamaan naisen aseman turvannutta hyvinvointivaltiota.

Naisten määrä päättäjinä on kasvanut itsenäisyyden ajan saatossa. Ensimmäiseen eduskuntaan valittiin 19 naisedustajaa, Miina Sillanpää heistä tunnetuimpana. Nykyisessä eduskunnassa on 83 naisedustajaa 39,4%.

Vuonna 1995, kun tulin ensi kertaa valituksi, naisedustajia pääsi eduskuntaan 67. Nuoria naisia valittiin hyvin paljon. Naisten määrä vain kasvoi 12 edustajavuoteni aikana. Viime vuosina vakiintunut määrä on ollut noin 40 prosenttia. Toivottavasti myös uudessa tulevassa eduskunnassa on vielä enemmän naisia.

Naisministereitä Suomessa on ollut 88. Ensimmäinen naisministeri oli Miina Sillanpää. Hän toimi myös kansanedustajana ennätykselliset 38 vuotta. Lipposen hallitusten aikaan siirryttiin tasa -arvon aikakauteen ja nimettiin nais -ja miesministereitä yhtä paljon. Vanhasen II -hallituksen aikana tuli naisenemmistö hallitukseen. Nykyistä hallitusta valittaessa tasa -arvosta ei välitetty, suhdeluku on 11 -6 miesten hyväksi. On aika palata tähän arvokkaaseen periaatteeseen. Ministereitä pitää nimittää yhtä monta naista ja miestä!

Olin ensi kertaa valittaessa kaikkien aikojen nuorin naisedustaja 22 -vuotiaana. Ennätystä ei ole rikottu tuon jälkeen. Harmi kyllä Erkki Liikanen ehti tulla valituksi jo 21 -vuotiaana. Hän siis on kautta aikain nuorin edustaja. 

Tämän päivän nuoriin päättäväisiin naisedustajiin lukeutuu 33 -vuotias Sanna Marin. Hän toimii kansanedustajana vasta ensimmäistä vaalikautta, tuli SDP:n varapuheenjohtajaksi vuonna 2014. Hän on kuitenkin luotsannut SDP:tä erinomaisesti eteenpäin puheenjohtaja Rinteen ollessa poissa. Sanna kuuluu niiden edustajien joukkoon, josta veikkaan ministeriä vaalien jälkeen.

Suomalaiset naiset ovat aktiivisia ja osallistuvia. Emme halua jäädä sivuun meitä koskettavista asioista. Haluamme vaikuttaa palveluihimme, kunnanvaltuustoissakin on lähes 40 % naisia. Uskon, että naisten määrä myös vielä tästä kohoaa, sillä nykyinen poliittinen ilmasto suosii asioihin paneutumista, avointa keskustelua ja neuvottelukykyä. Niitä ominaisuuksia on useimmiten naispäättäjillä. Olemme sitkeitä puurtajia!

Ja naisia tulee paljon eduskuntaan, jos naiset äänestävät naista. Sitä kautta saamme naisille tärkeitä asioita eteenpäin ja tasa -arvon palaamaan politiikkaan.

Säde Tahvanainen
-osaaja-
 

sadetahvanainen72
Sosialidemokraatit Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vantaalainen valtuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana ja perehtynyt erityisesti koulutuspolitiikkaan sekä sote -politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu