Hallituskysymykset

Sipilä kaatoi hallituksensa ja kukkoilee nyt kuin metso koppeloiden edessä. Omansa hän ehkä saa aktivoitumaan. Vastuuta se ei hartioilta poista.

Sotesta tuli hallituskysymys. Tosin kepun oman sisäisen ryhmän keskuudessa. Yritysjohtaja Sipilä olisi riemumielin vienyt valinnanvapauden maaliin Berner aisaparinaan. Business as usual.

On siis aikamoinen silmänkääntötemppu uskotella, että Sipilä ”kantaa vastuuta” pääministerin tehtävästä erottuaan. Vastuuta hän olisi kantanut ihan oikeasti vasta siirryttyään sivuun myös kepun johdosta. Niin länsimaisissa demokratioissa toimitaan. Kun epäonnistutaan, johtoon astuvat kokonaan uudet kasvot.

Sote on vaalien kuumin peruna. Sen rinnalla yhä myös vanhusten hoito, kiky -sopimus, ikäihmisten eläkeleikkaukset, aktiivimalli, köyhien kuritus ja rikkaiden suosiminen ovat yhtä ajankohtaisia kuin aiemminkin. Ei näistä vastuista pääse eroon toimitusministerinä opposition riviin hyppäämällä. 

On suorastaan absurdia, että Sipilä naama hymyssä totetaa YLEn lähetyksessä kuinka ”eduskunnan toimintakykyä tulee arvioida” ja että hän aikoo kutsua puoluejohtajat neuvonpitoon sotesta, jos näin halutaan.

”OMG”, sanon nuorison kielellä. Teini -ikäinenkin tietää, yhteiskuntaopin tunnilla opittuaan, että hallitus nauttii eduskunnan luottamusta eikä päinvastoin. Lisäksi teini tietää, että eduskunta on ylin päätöksentekoelin, itsenäinen ja aina toimintakykyinen: se tekee päätökset määräenemmistöllä. – On tainnut Sipilällä jäädä yhteiskuntaopin tunnit väliin.

Vaaleissa äänestetään hallituksen kaatumisesta huolimatta Sipilän hallituksen luottamuksesta. Vaaleissa ratkaistaan hallitusohjelma ja Suomen suunta.

Hallituskysymyksiä tulee olla: sote, vanhuspalveluiden hoitajamitoitus, eläkkeensaajien toimeentulo ja erityisesti pienituloisten eläkkeiden reilu tasokorotus. Näistä ei tule tinkiä. 

Köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen ohjelma, osaamispanostukset sekä työttömien kurittamisesta luopuminen ovat myös keskeisiä hallitusohjelman vaatimuksia. Vapaamatkustajat, eli suurpääoma, joka kiertää veroja, on myös pantava vastuuseen hyvinvointivaltion menojen rahoittamisesta. Ei kaikkea voi vain keskituloisilla maksattaa.

Säde Tahvanainen
-osaaja-
 

sadetahvanainen72
Sosialidemokraatit Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vantaalainen valtuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana ja perehtynyt erityisesti koulutuspolitiikkaan sekä sote -politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu