Sukupolvien vastuuketju

Näin vaalien alla keskustellaan vilkkaasti eläkkeensaajien asemasta. Lähinnä keskitytään tulonjakoon ja väitellään onko varaa korottaa eläkkeitä ja korotetaanko niitä nuorten ikäluokkien kustannuksella? Keskustelussa eläkkeensaajat nähdään passiivisena kulueränä yhteiskunnalle. Tämä johtaa vain vastakkainasetteluun ja väärinymmärryksiin, mikä on väärin.

Eläkkeelle jäänyt ikäpolvi on pääasiassa hyvinvoivia ja yhteiskunnassa aktiivisia kansalaisia. Eläkkeensaajat harrastavat, matkustavat, tekevät töitä, auttavat lähimmäisiä, toimivat järjestöissä, rakastavat ja rakastuvat. He haluavat hyvää tulevalle polvelle ja ovat huolissaan maailman tulevaisuudesta, kuten nuoret ilmastomarssijatkin.   

Omat vanhempani täyttävät pian seitsemänkymmentä vuotta. Äiti puuhailee järjestöissä, on aktiivinen elohiiri vähän siellä ja täällä. Isä punnertaa joka päivä uimahallille vesijuoksemaan, vaikka sydän on jo saanut monta kumausta. Isä on myös yhä kova maailmanparantaja, keskustelemme todella paljon politiikasta ja epäkohdista yhteiskunnassa.

Myös muut tuntemani eläkkeensaajat ovat niin kovia menemään, että vapaa –aika näyttää jopa olevan kortilla. Jos on kasvanut aktiiviseen elämäntapaan, tahtoo sitä jatkaa myös eläkkeelle jäätyään. Harva haluaa jäävä vain passiivisena katselemaan maailmanmenoa, mutta sekin suotakoon.

Eläkkeensaajat myös ovat taloudellista toimeliaisuutta aikaansaavia kuluttajia. Palvelut, matkailu ja kulttuurilaitokset hyötyvät erityisesti heidän aktiivisuudestaan. Kun materiaalisen kulutuksen tarve vähenee, tulee tilaa myös hankkia muuta virkistystä elämään. Lapsenlasten kaitseminen on myös arvokas tuki perheille ja kulttuuriperinnön siirtoa.

Aktiivisuuden perusta on toki riittävä toimeentulo ja toimivat palvelut. Eläkeköyhyys on yhteiskunnallinen häpeä, johon tulee puuttua. Siksi on tärkeää nostaa reilusti pieniä eläkkeitä, huojentaa eläkkeensaajien verotusta ja lopettaa indeksileikkaukset. Eläkkeensaajien Keskusliiton tavoitteen mukaisesti tulee selvittää vaihtoehto pieni –ja keskituloisten eläkkeitä parantavasta indeksistä. Tässä ns. sekamallissa osa korotuksesta annettaisiin euromääränä kaikille ja osa indeksinä.   

Eläkkeensaajat ovat rakentaneet maan. Sukupolvien vastuuketjussa kukin huolehtii toisistaan vuorollaan. Kiitos teille, jotka hoivasitte meitä. Olette ansainneet aktiivisen ja hyvinvoivan eläkeikävaiheen. Perästä tullaan!

Säde Tahvanainen

-osaaja-

sadetahvanainen72
Sosialidemokraatit Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vantaalainen valtuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana ja perehtynyt erityisesti koulutuspolitiikkaan sekä sote -politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu