Aluevaalit: sisältö vai seinät?

Hyvinvointialueet starttaavat 2023 ja ensi tammikuussa valitaan aluevaltuustot. Keskusta virittää vaalikeskustelua teemalla ”joka kuntaan vähintään yksi sosiaali -ja terveysasema”.

Saarikko julistaa, että tämä on linjavaali keskittämisen ja lähipalvelujen välillä. Varmaan niinkin. Minusta kuitenkin nyt valitaan pikemminkin ”palvelujen parantamisen ja nykymalliin jämähtämisen välillä”. On olemassa vaara, että jos mitään ei uskalleta tehdä ei myöskään hyvinvointiuudistuksen tavoite toteudu.

Ei riitä, että joka kunnassa on terveyskeskuksen seinät, nehän siellä ovat jo entuudestaan. Terveyskeskuksissa on ennen kaikkea oltava nykyaikaiset palvelut, joihin myös pääsee. Nyt ei pidä antaa valheellista mielikuvaa, että kunnan oman terveysaseman kyltin vaihduttua ”hyvinvointiterveysasemaksi” kepulaisten johtamissa maakunnissa syntyy syrjäseutujen terveysasemien yhtäkkinen renessanssi 1.1.2023. Reppulääkärit matkustavat edelleen.

Parannuksia syntyy, kun saamme sellaisia toiminnallisia uudistuksia aikaan, jossa rakenteet eivät ole asiakkaan palvelun este tai hidaste. Parannuksia syntyy, kun palvelut saadaan koottua yhdelle luukulle ja ihmisten pompottelu vähenee. Uudistuksilla on jo kiire. Korona on kurittanut ihmisiä ja palveluita. Peruspalveluissa on jo muutoinkin ollut paljon aukkoja. Hyvinvointialueen tärkein tehtävä on saada nämä ongelmat kuntoon.

Tarvitsemme uudella tavalla toimivia sosiaali- ja terveyskeskuksia. Meillä Vantaa -Kerava -alueella puhutaan hyvinvointikeskuksista. Lasten ja nuorten auttamiseksi perustettavat perhekeskukset taas tukevat perheitä heidän hyvinvoinnissaan sekä kasvatustyössään.

Myös ikääntyneiden palveluita tulee koota yhteen. Siinä auttaa vanhusten omien toimintakeskusten rakentaminen ja ikääntyneiden toimintakyvyn ylläpitoon ja ennaltaehkäisevään työhön panostaminen. Riittävä määrä käsipareja on edellytys laadukkaalle hoivalle ja hoidolle, mutta myös elämän virikkeellisyyteen, vapaa-ajantoimintaan ja mahdollisuuteen tavata muita ihmisiä on panostettava. Vapaaehtoisten ja järjestöjen mahdollisuutta toimia vanhustyön parissa on parannettava.

Hyvinvointivaaleissa ei ole kyse siitä missä seinät sijaitsevat, vaan mitä niiden sisällä on. Palveluita voidaan tuoda nykyistä enemmän ihmisten luo nykyaikaisilla toimintamalleilla, etäyhteyksillä ja kumipyörillä. Jokapäiväisiä palveluja on tärkeää saada lähellä kotia, mutta erityisosaamista vaativat palvelut on voitava myös keskittää.

Säde Tahvanainen, ehdolla aluevaaleissa 2022

  • politiikan monitoimiosaaja
  • HUS hallituksen jäsen 2009-2017
  • erityisen tuen ammattilainen

Vantaalla 12.11.2021

sadetahvanainen72
Sosialidemokraatit Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vantaalainen valtuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana ja perehtynyt erityisesti koulutuspolitiikkaan sekä sote -politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu