Keskustelu eläkeindeksistä pamahti taas päälle

Eläkkeensaajat saavat ennätyskorkean indeksikorotuksen (6,8%) tammikuussa 2022. Superkorotuksen laukaisi ennätyskorkea inflaatio. Väkeä on valunut ennätystahtia eläkekirjoja hakemaan. Indeksi turvaa myös jo voimassa olevien eläkkeiden ostovoiman säilymisen.

Helsingin Sanomien toimittaja Tuomas Muhonen laukaisi artikkelissaan (HS 11.12.2022) päälle indeksikeskustelun todeten ettei eläkejärjestelemämme kestä tällaisia korotuksia ja niihin on puututtava. Otin Twitterissä (11.12.2022) asiaan kantaa ja moitin kirjoituksen asiantuntemattomaksi. Luonnollisestikin toimittaja kyseli arvosteluni syytä. Sain myös ”viheroikeistolaiseksi” itsensä nimenneen Riku Rantasen kimppuuni.

Arvostelin artikkelin asiantuntemattomaksi, koska samoilla argumenteilla ”eläkejärjestelmämme ei kestä” on tyrmätty kaksi vuosikymmentä eläkejärjestöjen esittämä taitettu indeksi. Taitettu indeksi tarkoittaa, että palkat ja hinnat vaikuttaisivat samalla painolla (50%/50%) indeksin suuruuteen.

Argumentti on ollut, että nykyinen indeksi, jossa hintojen nousu eli inflaatio vaikuttaa 80% ja palkat 20%, on riittävä eläkkeiden ostovoiman ylläpitämiseksi. Fine. Tätä on siis pidetty myös poliittisena realiteettina ja hintapainotteista indeksiä reiluna kriisioloissa. Nyt sellainen on.

On hyvin epäreilu asetelma, että kovapalkkaiset toimittajat ja asiantuntijat kiirehtivät vaatimaan ettei tammikuun indeksikorotusta nyt pitäisikään toteuttaa. Rantanen totesi ”TyEl ei mielestäni ole hyvä väline tähän ongelmaan. Nostetaan takuueläkettä ja leikataan jostain muusta.”

Toimittaja Muhonen taas toteaa keskustelussa ”Minusta olisi loogisinta sitoa indeksikorotukset lähtökohtaisesti vain kuluttajahintoihin. Mutta joko pysyvällä mekanismilla tai yksittäispäätöksillä näin poikkeuksellisen suuret kertakorotukset pitäisi estää, koska järjestelmän rahoituksessa vallitsee yhä epätasapaino”.

Näyttää nyt vahvasti siltä, että hyvin toimeentuleva kansanosa on täysin irtaantunut pienimmällä tulokymmenyksellä elävien todellisuudesta. Heillä ei ole käsitystä millaista sinnittelyä on noin 1000-1500 euron eläkkeellä elävien elämä ja kuinka hintojen nousu on nyt kurittanut. Jos nostaisimme vain takuueläkettä, valtaosa pienistä työeläkkeensaajista jäisi korotusten ulkopuolelle.

Vastasin Muhoselle, että hänen ehdotuksensa ”indeksin nousuprosentin rajoittamisesta” tarkoittaisi isompien eläkkeiden korotuksiin puuttumista progressiolla. Emme kai me voi ajatella, että yli 8 % inflaatiosta ei korvata pieneläkeläiselle kuin murto -osa?

Jos vain takuueläkettä korotettaisiin, niin reilu satatuhatta eläkkeensaajaa saisi reilun korotuksen. Tänä vuonna takuueläke on 855 euroa ja ensi vuonna indeksin (7,8%) jälkeen 922 euroa eli 67 euroa enemmän. Muut jäisivät nuolemaan näppejään.

Suomessa on 1,6 miljoonaa työeläkkeen saajaa. Keskimääräinen työeläke on kuluvana vuonna ollut 1784 euroa. Työeläkeindeksi tulee olemaan takuueläkeindeksiä pienempi, eli jo aiemmin mainitsemani 6,3%, toki ennätyksellisen suuri niin kuin on inflaatiokin ollut.

No niin. Eläkejärjestelmässä on jatkuvasti huolehdittava sen kantokyvystä ja reiluudesta sukupolvien välisessä tulonjaossa. On myös huolehdittava, että eläkkeelle jäänyt voi elää ihmisarvoista elämää ja tulla toimeen eläkkeellä ollessaan ilman lopun elämää kestävää jokapäiväistä sinnittelyä nälän sekä kurjuuden kanssa.

Tästä on haluttu huolehtia indeksijärjestelmän avulla. Reilua on siis pitää lupaus ja kompensoida kriisiaikana kriisin aikaansaama tulonmenetys. Koko järjestelmään tehtävät muutokset on tehtävä rauhassa harkiten ja oikeudenmukaisesti, ei kriisiajan hätäreagointina.

 

sadetahvanainen72
Sosialidemokraatit Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vantaalainen valtuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana ja perehtynyt erityisesti koulutuspolitiikkaan sekä sote -politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu