Kokoomus ajaa ARA -asumista alas: pienipalkkaiset ja jopa keskituloiset ahdinkoon!

Kokoomus julkisti vaaliohjelmansa: ”Uudistamme Suomen asuntopolitiikan. Poistamme asunnottomuutta kohdentamalla yhteiskunnan tukemat vuokra-asunnot niitä eniten tarvitseville. Hillitsemme asumisen hintakehitystä lisäämällä tontti- ja asuntotarjontaa. Uudistamme asumistukijärjestelmän sekä maankäytön ja rakentamisen sääntelyn. Tiivistämme valtion ja kaupunkien välistä kumppanuutta.”

Mitä tuo merkitsee? –käytännössä tulonsiirtoa asuntosijoittajille ja vuokranantajille.

Kokoomus tavoittelee ARA-asuntokannan alasajoa ja luo asukkaille epävarmuuden tulevaisuudesta. Taustalla on ajatus siitä, että ARA-kantaan olisivat oikeutettu vain kaikkien hädänalaisimmat (so. asunnottomat), hekin määräajaksi. Tämä tavoite todennäköisesti toteutettaisiin määräaikaistamalla nykyisten vuokralaisten asumisoikeus, jolloin ei uutta ARA-kantaa tarvitsisi rakentaa.

Nykyiset ARA-vuokralaiset ajettaisiin siis vapaiden markkinoiden vuokranantajien saaliiksi. Kasvaneet kustannukset maksettaisiin asumistuesta tai jos ei, niin pieni -ja keskituloiset ihmiset ajautuisivat asumisen vuoksi yhä suurempaan ahdinkoon.

Ajatus ARA-kannasta vain kaikkein hädänalaisimpien asumismuotona on väärä. ARA-vuokra-asunnot on tarkoitettu myös keski- ja pienituloisille. Kohtuuhintainen vuokrataso mahdollistaa sen, että he voivat omalla palkkatulollaan maksaa vuokrat ilman asumistuen osuutta.

Sekoittuneen kaupunkirakenteen tavoite merkitsee sitä, että myös ARA-talojen rapuissa on monipuolinen kirjo asukkaita, ei vain kaikkein hädänalaisimpia. Palveluvaltaisella Helsingin seudulla on tärkeätä, että seudulla on tarjota näitä kohtuuhintaisia ARA-asuntoja pieni- ja keskituloisille asukkaille. Tästä syystä mm. Helsingin kauppakamari on määrätietoisesti tukenut kohtuuhintaisten ARA-asuntojen rakentamista osana seudun MAL-sopimusta.

Pysyvä vuokrasuhde ARA-asuntoon luo turvallisuutta. Useassa tutkimuksessa on todettu, että pysyvä vuokrasuhde ei vääristä ARA-asuntokannan asukasjakaumaa, vaan ne ovat pysyvästi pieni- ja keskituloisten asuntoja. ARA-asunnoista siirtymistä muihin asumismuotoihin edistää mm. asumisoikeusasuntojen tuotanto.

Kokoomuksen muutkin heitot, mm. varjobudjetin esitys tyhjentää Valtion asuntorahasto infra investointeihin, kielivät siitä, että heidän asuntopoliittinen ”uudistus” tarkoittaa ARA-kannan alasajoa. Halutaanko siis ihmiset ajaa kadulle erityisesti pääkaupunkiseudulla?

Kyse on tavallisista työtä tekevistä siivoojista, sairaanhoitajista tai kaupan kassatyöntekijöistä. Heillekö näytätte ulko -ovea?

 

sadetahvanainen72
Sosialidemokraatit Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vantaalainen valtuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana ja perehtynyt erityisesti koulutuspolitiikkaan sekä sote -politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu