Kuka kilpailutti ja ketä?

Toimittajat ovat ehtineet loihi lausumaan ”hyvin pelattu Petteri Orpo”. Eli kehumaan Kokoomuksen puheenjohtajan ulostuloa, jossa Orpo nimesi perussuomalaiset hallituskelpoiseksi ja hyvin mieluisaksi kumppaniksi. Minä en arvioisi seurauksia ihan samalla tavalla.

Miten Orpon linjaus vaikutti politiikan pelikentällä? Perussuomalaiset saivat puhtia purjeisiinsa jo kohonneen kannatuksen alle. Riikka Purra mielii jo seuraavaa steppiä, kokoomuksen itsestään selvältä näyttävän pääministeripuolueen aseman haastamista. Kokoomus nosti Purran kuningatartuoliin.

SDP:lle kokoomus tarjosi vadin, jossa ”demarit saavat tyytyä kisaamaan apupuolueen asemasta”. Ei kovin viisas veto. Orpo itse asiassa asemoi SDP:lle vahvemman neuvotteluaseman. SDP sulki pois hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa. Vaalikeskusteluissa on nyt kolme pääministerikandidaattia.

Kokoomuksen kannalta tämä asetelma on itse asiassa aika kiusallinen. Kokoomus nimittäin joutuu valitsemaan kumppaninsa vaalikeskusteluissa. Toimittajat tietävät jo ennakkoon SDP:n ja perussuomalaisten hallitusvaihtoehdot. Kokoomukselta sen sijaan tivataan valitseeko se oikeistolaisen pamppulinjan tai perinteisen sinipunan.

SDP:n näkökulmasta katsoen Orpo ei siis kilpailuta perussuomalaisia ja sosialidemokraatteja. Sähköjäniksen rooli tuli Orpolle itselleen. Uhkaako se viedä kokoomukselta sen itsestään selvältä näyttävän pääministerin paikan?

Säde Tahvanainen

Eduskuntavaaliehdokas, Uusimaa

 

 

sadetahvanainen72
Sosialidemokraatit Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vantaalainen valtuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana ja perehtynyt erityisesti koulutuspolitiikkaan sekä sote -politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu