Kuka kilpailutti ja ketä?
Toimittajat ovat ehtineet loihi lausumaan ”hyvin pelattu Petteri Orpo”. Eli kehumaan Kokoomuksen puheenjohtajan ulostuloa, jossa Orpo nimesi perussuomalaiset hallituskelpoiseksi ja hyvin mieluisaksi kumppaniksi. Minä en arvioisi seurauksia ihan samalla tavalla.
Miten Orpon linjaus vaikutti politiikan pelikentällä? Perussuomalaiset saivat puhtia purjeisiinsa jo kohonneen kannatuksen alle. Riikka Purra mielii jo seuraavaa steppiä, kokoomuksen itsestään selvältä näyttävän pääministeripuolueen aseman haastamista. Kokoomus nosti Purran kuningatartuoliin.
SDP:lle kokoomus tarjosi vadin, jossa ”demarit saavat tyytyä kisaamaan apupuolueen asemasta”. Ei kovin viisas veto. Orpo itse asiassa asemoi SDP:lle vahvemman neuvotteluaseman. SDP sulki pois hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa. Vaalikeskusteluissa on nyt kolme pääministerikandidaattia.
Kokoomuksen kannalta tämä asetelma on itse asiassa aika kiusallinen. Kokoomus nimittäin joutuu valitsemaan kumppaninsa vaalikeskusteluissa. Toimittajat tietävät jo ennakkoon SDP:n ja perussuomalaisten hallitusvaihtoehdot. Kokoomukselta sen sijaan tivataan valitseeko se oikeistolaisen pamppulinjan tai perinteisen sinipunan.
SDP:n näkökulmasta katsoen Orpo ei siis kilpailuta perussuomalaisia ja sosialidemokraatteja. Sähköjäniksen rooli tuli Orpolle itselleen. Uhkaako se viedä kokoomukselta sen itsestään selvältä näyttävän pääministerin paikan?
Säde Tahvanainen
Eduskuntavaaliehdokas, Uusimaa
Ehkä olisi kuitenkinTahvanaisenkin oleellisempaa pelkän ideologisen arpomisen sijaan puhua maan talouden syöksyn oikaisemisesta ja velkaantumisen hallinnasta seuraavasta vaalikaudesta lähtien.
Marinin suulla on jo lausuttu, ettei SDP usko sopeuttamiseen ja lähde toteuttamaan menojen hallinnan kautta velkaloukuun ratkaisua. Varmaankin sitten menojen lisäysten kautta demareille niin tuttuun malliin.
Mitä sitten jää jäljelle demareiden ja muiden vasemmistopuolueiden uskottavuudesta ? Ei ainakaan puolueella ole mitään tilausta seuraavaan hallitukseen uudistumisen neliraajajarruttajaksi taas kerran.
Muuten… Maanantaina julkaistussa mielipidetiedustelussa 64 % vastaajista halusi velkaantumisen hillintää menojen leikkausten kautta kun vain 16 % otti kannakseen demareiden tapaan verojen korotusten ja lisävelkaantumisen tien.
Kaikkein vähiten tarvitaan nyt demareilta turhia valheellisia lupauksia, kuten mitä Rinteen vappusatanen oli keväällä 2019 niljakkeisesti kannatuksen kasvattamiseksi. Vaalikauden 2019 – 2023 aikana pienituloisten ja köyhimpien ostovoima on pienentynyt ennestään ja varakkaimman desiilin tulot ovat kasvaneet ennätyksellisen paljon tänä aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa lukea muitakin kirjoittamiani blogeja täältä US alustalta, jossa puhun myös talouden sopeuttamisesta.
Olen ollut tekemässä voimakkaampia säästöjä kansanedustajan tehtävässä 1995 -2007 kuin Orpon nykyjoukkue konsanaan.
Valitettavasti Kokoomus on kaivanut naftaliinista vain vanhat 1990- koipussipaperit. Kaikki samat virheet pitäisi tehdä kuin aiemmin, mm. asumistuen omavastuun sisällyttäminen toimeentulotukeen.
Tuo päätös oli voimassa ”kannustinloukkujen purkamiseksi” vuoteen 2007, kunnes VATT totesi sen tehottomaksi ja aiheuttaneen vain köyhtymistä.
Kokoomuksen veroehdotukset: nostetaan tupakkaveroa, alkoholivero ja ”sokeriveroa”..nekään eivät riitä yhtään mihinkään, VM arvioi etteivät tuotot kasva Kokoomuksen esittämällä tavalla.
Uudistuksia pitää tehdä, mutta eivät ne voi olla vain köyhän ja pieituloisen kyykytystä ja etujen jakamista hyväosaisille.
Ilmoita asiaton viesti
Hetkinen nyt. Miten SDP hoitaisi sopeutuksen, joka on aloitettava väistämättä seuraavan vaalikauden aikana Rinne-Marinin hallitusten tyrittyä nyt neljä vuotta lisää ja 50 miljardin euron verran lisää velkavastuita.
Teillä demareilla on näköjään poikkeuksetta lapsellinen ikävä piirre vastata – en minä, mutta kun muut aimmin – debatteihin kysyttäessä mitä hyvänsä.
Joka tapauksessa puoluejohtajasi ja pääministeri Sanna Marin on jo ilmoittanut, ettei sopeuttaminen sovi demareiden arvoihin seuraavallakaan vaalikaudella.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Orpo hukkaa ykköspaikan, niin luulen, että hallituksen muodostavat demukat, keskusta ja persut ja ehkä pari pikkupuouetta. Eli ollaan aika lähellä vanhaa punamultaa.
Se mitä kukin nyt sanoo kenenkin kanssa leikkimisestä, voidaan vielä moneen kertaan muuttaa. Niinhän tapahtuu lasten hiekkalaatikkoleikeissäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa, että vaalit ja sen jälkeinen aika voi muuttaa hyvinkin paljon tilannetta. Asetelmat juoksuhautoihin on nyt otettu ja se vaikuttaa myös osaltaan voimakkaasti käytävään keskusteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Tahvanainen, Orpoa on tietenkin helppo syyllistää, mutta eikö vielä helpompi olisi syyllistää puolueenne puheenjohtaja Marinia, joka lähes kolme kuukautta ennen vaaleja ilmoittaa kylmän viileästi yhden puolueen sopimattomaksi hallitukseen. Eikö demarien demokratiaan enää kuulu kunnioittaa kansalaisten vaaleissa antamaa tulosta.
Muistaakseni Orpo sanoi useamman kerran sen, että vaalit ratkaisevat mikä puolue on suurin ja vasta sen jälkeen käydään hallitusneuvottelut, joihin osallistuvat kaikki puolueet.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä ihme teitä siellä oikeistossa oikein vaivaa? (kepulaisen Tammelan lasken persujen oikean laidan hyökkääjäksi!) Tehän korostatte sitä, että porvarillinen maa tarbitsee porvarillisen hallinnon.
Nyt kun sitten teille tarjotaan selkeää vaihtoehtoa, itkette sen olevan demokratian vastaista?
Koettakaa nyt päättää, mitä haluatte. Mennäänkö vaaleja kohti selkeillä vaihtoehdoilla (= ei leikitä persujen kanssa) vai haluatteko sittenkin ajella pimeillä valoilla?
Ilmoita asiaton viesti
Oikeistolainen maa tarvitsee oikeistolaisen hallituksen. Kauppias-säätyyn kuuluu max 15 %, sillä ei osuudella ei hallitusta perusteta.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeisto toimii demokratia kunnioittaen. Vasemmisto sen sijaan pyyhkii demokratialla takapuoltaan.
Ilmoita asiaton viesti