Leikkauslistoja odotellessa

Petteri Orpon johtama Kokoomus aikoo julkaista leikkauslistan marraskuussa. Viikonvaihteen Iltalehdessä Orpo nimeää kuitenkin jo tulevia kohteita; asumistuki, tuottavuuden parantaminen, julkisten kilpailutusten ”tehostaminen”, sosiaaliturva. Samalla hän lupaa ”nostaa perusopetuksen koulutuspolitiikan ytimeen” ja pienempiä luokkakokoja.

Hohhoijaa, sanoisin. Ei mitenkään uutta ja innovatiivista. Kokoomus on kaivanut vain 1990 -luvun leikkauslistansa naftaliinista. Erityisesti ”asumistuen omavastuun palauttaminen” ja ”työhön kannustavuus” tarkoittavat vain samojen virheiden toistamista. Pienituloisten kyykyttämistä.

Suomi tarvitsee talouden sopeutustoimia. Suomi ei kuitenkaan tarvitse uutta luokkajakoa ja sukupolvisen köyhyyden uusintamista. Niin valitettavasti kävi 90 -luvun laman sopeutumistoimissa. Se on yksi iso syy syrjäytyvien määrän lisääntymiseen.

Asumistuen räjähdysmäinen kasvu johtuu markkinaehtoisen vuokra -asuntokannan osuuden hurjasta lisääntymisestä. Samalla ARA -asuntotuotanto on jälkeenjäänyt. Vuokrien hinnat ovat jatkuvasti vain kasvaneet. Vaikka valtakunnallisesti ARA -tuotantoon on haluttu kannustaa, kuntatasolla porvarillisia ryhmiä ei voisi vähempää kiinnostaa ARA -tuotannon lisääminen. Olemme vääntäneet kättä asiasta mm. Vantaalla.

Kokoomuksen ehdottaa asumista koskevan omavastuun palauttaminen toimeentulotukeen tarkoittaisi köyhyyden lisääntymistä. Valtionvarainministeri Niinistön johdolla 1990 -luvulla läpi ajettu 7% omavastuu ei toiminut varsinaisen tavoitteensa mukaisesti työhön kannustavana, vaan yhä suurempia toimeentulovaikeuksia aiheuttavana giljotiinina pienituloisimmille. Leikkaus purettiin tästä syystä vuonna 2006. STM tiedotteessa (6.10.2005) nimenomaan korostetaan lainmuutoksen tavoitteeksi ”parantaa kaikkein vähävaraisimpien kotitalouksien taloudellista asemaa”.  Tunnen asian hyvin, sillä toimin kansanedustajana 1995 -2007.

Lääke asumistuen kysynnän vähentämiseen eli asumisen kalleuteen on Kokoomuksen mielestä siis asumistuen leikkaaminen köyhimmiltä. Ei niinkään asuntopolitiikan uudistaminen ja kohtuuhintaiseen asuntokantaan pyrkiminen. Pahasti pelkään, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tämä politiikka tulee kolahtamaan myös keskiluokan nilkkaan.

Meillä on pian sama tilanne kuin Lontoossa, jossa keskustojen lähellä asuvat vain todella rikkaat tai perintöjä saaneet. Noin tunnin matkan päässä asuu se entinen keskiluokka, sairaanhoitajat ja opettajat perheineen, esimerkiksi omat englantilaiset ystäväni taittavat tämän vuoksi tunnin junamatkan suuntaansa joka päivä Oxfordin maakunnasta.

Asumista koskevat poliittiset valinnat ovat pitkävaikutteisia. Meidän tulee perata koko järjestelmä tukineen läpi. Tavoitteena on oltava positiivisesti kannustava ja varsinkin nuorille perheille myös omistusasumiseen mahdollisuuksia antava järjestelmä. Asumistuen omavastuu toimeentulotuessa on epäoikeudenmukainen keino kannustaa työn vastaanottamiseen. Keppiä antamalla ei saada ihmisiä aktiivisiksi.

 

sadetahvanainen72
Sosialidemokraatit Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vantaalainen valtuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana ja perehtynyt erityisesti koulutuspolitiikkaan sekä sote -politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu