Myös maahanmuuttajan lapsella oikeus menestyä!

Peruskoulun oppimistulokset kuohuttivat tällä viikolla eduskuntaa. Erityinen huoli on epätasa-arvon lisääntyminen.  Maahanmuuttajien lapset pärjäävät muita heikommin.

Vieraskielisyys ennustaa tänä päivänä useammin heikompia oppimistuloksia kuin keskimäärin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvilla.  Tilanne on kuin kuva menneisyydestä 1950 -60 -luvulta. Silloin työläisten lapset olivat vastaavassa asemassa. Rako menestyviin oli suuri. Vaikutus näkyi perheissä ja kaduilla.

Tuon jälkeen loimme maailman tasa-arvoisimman peruskoulun. Menestyimme PISA -tuloksissa. Oppimiserot olivat maailman pienimpiä. Minä kuulun tuohon sukupolveen, joka hyötyi eniten peruskoulun tasa-arvoisuudesta. Työläisperheen kasvattina sain kaiken tuen yhteiskunnalta ponnistaa aina yliopistoon asti.

Nyt erot kasvavat taas hurjaa vauhtia. Tilanteeseen on puututtava nopeasti. Emme voi hyväksyä, että maahanmuuttajan lapsi alisuoriutuu tai jää muista jälkeen, koska kotona ei pystytä tukemaan oppimisessa. On tunnettu tosiasia, että koulutetut vanhemmat pystyvät paremmin tukemaan lapsiaan opinnoissa.

Maahanmuttajaperheiden lapsille on annettava samat mahdollisuudet kuin muillekin. Heillä on myös oikeus menestyä ja nousta koulutuksen portaita ylöspäin. Seuraavan hallituksen on otettava koulutuksen tasa-arvon palauttaminen ohjelmaansa.

On lisättävä tukea ja opetusta kaikille niille ryhmille, jotka uhkaavat pudota perusopetuksessa. Kouluille, joissa on paljon maahanmuuttajataustaisia lapsia, on annettava entistä suurempi tuki sekä pienemmät ryhmät.

On myös muutettava asenteita. Kaikkia maahanmuuttajia ei voi kehottaa opiskelemaan hoiva -avustajiksi vain yhteiskunnan tarpeiden vuoksi. Maahanmuuttajanuorella on yhtäläinen oikeus valita itseään kiinnostava koulutusala.

Palautetaan koulutuksen tasa-arvo. Jokaisella on oikeus ponnistaa kykyjensä mukaan eteenpäin!

Säde Tahvanainen

Erityisopettaja, aikuiskouluttaja

Eduskuntavaaliehdokas

sadetahvanainen72
Sosialidemokraatit Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vantaalainen valtuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana ja perehtynyt erityisesti koulutuspolitiikkaan sekä sote -politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu