Prosentti leikkauksia ja prosentti veronkorotusta

Eduskuntavaalien jälkeen uutta hallitusohjelmaa rakennettaessa puolueiden edessä on kova mutapaini säästöistä. Mihin niitä kohdennetaan, kuka voittaa ja kuka häviää?

Sosiaaliturvan kimpussa on oltu kiivaimmin viimeisimmissä väittelyissä. Eduskunnan oikea laita jatkanee samalla hyökkäyskentällä vaaleihin saakka vaatien samalla veroalea omille edunsaajilleen.

Vasen laita hyökkää pääoman saajien ja yritystukien kimppuun. Heikompiosaisia puolustetaan.

Menoja halutaan lisätä soteen ja koulutukseen vaalien alla, todellinen sopeutustaso paljastuu kuitenkin vaalien jälkeen.

Uuden hallituksen ja eduskunnan on löydettävä kauhun tasapaino. Koska se on vaikeaa, esitän, että valtion 80, 5 miljardin euron budjettiin tehdään 1 prosentin leikkaus kaikkiin menokohtiin (veteraanien tuet ja eläkkeet pois lukien). Näin saadaan matemaattisesti laskien yli 800 miljoonan euron säästö.

Jos 64,5 miljardin euron verotuloihin tehdään vastaavasti 1 prosentin nosto, valtio saa lisätuloa 645 miljoonaa euroa vuodessa. Leikkaukset ja lisätulot huomioiden taloutta on sopeutettu reilu 1,4 miljardia euroa vuodessa ja 5,6 miljardia vaalikaudessa.

Ehdotukseni on toki teoreettinen ja kuitenkin mitä todennäköisimmin ammutaan alas, sillä juustohöylän sijaan porvariblokki ajaa ”kipeää tekeviä” sosiaaliturvaan kohdennettavia säästöjä. Sen mielestä näin ”kannustetaan” aktiiviseksi. Onhan kokoomus jo esittänyt 500 miljoonan leikkauksia sosiaaliturvaan.

Vasemmistosta tulevat pääomiin kohdentuvat verot ja yritystukien leikkaukset ovat myös pommin varma kohde. Niissä voitaisiinkin noudattaa valtionvarainministeriön 2017 tekemän selvityksen suositusten pohjalta. Yritystukien kokonaismäärä on noin 4 miljardia. Jos tukiin tehtäisiin yhtä lailla ”kannustava”, vaikkapa 10% leikkaus, saataisiin kasaan 400 miljoonan euron suuruinen säästö. Lisäksi pääomien verotuksen kiristämisellä saataisiin kohtuullinen potti lisätuloa.

Eduskunnalla on vaikeita päätöksiä edessään. Toivottavasti vaalien jälkeen oikeudenmukaisuus voittaa. Säästöjä ei tule kohdentaa siten, että syöstään ihmisiä ahdinkoon ja kurjuuteen. On oikein sälyttää taakkaa niille, jotka taakkaa paremmin pystyvät kantamaan. Siksi edessä on arvovalintoja ja voi kysyä eikö olisi oikeudenmukaisinta, että kaikki kantavat sitä taakkaa yhdessä

sadetahvanainen72
Sosialidemokraatit Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vantaalainen valtuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana ja perehtynyt erityisesti koulutuspolitiikkaan sekä sote -politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu