HEPPOISIN KONSTEIN HELPOTUSTA SÄHKÖN KALLISTUMISEEN

Suomalaisten ostovoima on heikentynyt merkittävästi inflaation kasvun seurauksena. Polttoaineen, elintarvikkeiden ja energian hinnat ovat nousseet tasaiseen tahtiin. Yhä useammassa kodissa joudutaan miettimään riittäkö raha välttämättömiin elinkustannuksiin.  

Valtiovarinministeri Annika Saarikko on keksinyt ratkaisun ongelmaan, hän esittää kaikille suomalaisille lapsiperheille, joulukuussa maksettavaa kertaluontoista tuplalapsilisää.  Huomionarvoista tässä on se, että tuplalapsilisän saa myös Saarikko itse ja kaikki muut hyvätuloiset lapsiperheet,  joilla ei varsinaista tarvetta tälle lisäsuoritukselle tai lapsilisälle ylipäätään ole. 

Lapsilisä on tullut Suomen lainsäädäntöön vuonna 1948 se olikin ensimmäinen laaja toimeentuloturvan muoto Suomessa. Se on suomalaisten verovaroista maksettava etuus, jota ei pitäisi maksaa kaikille lapsiperheille automaattisesti. Lapsilisän maksuperusteita tulisikin muuttaa niin, että se kohdistuisi ainoastaan keski- ja pienituloisille perheille, niille joiden toimeentulon kannalta sillä on merkitystä. On tullut aika muuttaa lainsäädäntöä niin ettei sosiaalitukea makseta lapsilisän muodossa hyvätuloisille perheille.  

Suomalaisista lapsiperheistä yli 80 prosenttia on yksi- tai kaksilapsisia, jolloin suurin osa lapsiperheistä tulisi, Saarikon esityksen toteutuessa, saamaan joko 94,88 euron tai 199,72 euron suuruisen  korotuksen lapsilisään joulukuussa. Valtiovarainministeri Saarikon esitys ei tuo mitään todellista helpotusta kotitalouksien ostovoimaan tai tulevan talven jättimäisiksi  kasvavista sähkölaskuista selviytymiseen. 

Elinkeinoministeri Mika Lintilän ratkaisu sähkölaskuista selviämiseen on asumistukien korotus. Lapsilisät, asumistuki ja muut sosiaalituet maksetaan verovaroista eikö meillä ministerit ymmärrä tätä. Sosiaalietuuksia kasvattamalla ei tästä tilanteesta selvitä. Tarvitaan sähkön hintakatto, kaikki Suomessa olevat voimalaitokset toimintaan ja tuottamaan sähköä suomalaisille kotitalouksille, yrityksille ja teollisuudelle, suunniteltu dieselveron korotus tulisi perua ja poistaa dieselautojen käyttövoimavero perusteettomana. Myös tuloverotuksen kevennys pieni- ja keskituloisille olisi paikallaan.  

Samaan aikaan kun Suomessa elinkustannukset karkaavat käsistä ja kotitalouksien ostovoima heikkenee, hallitus jakaa miljardeja euroja kehitysapuun, EU:n tukipaketteihin ja ilmastonmuutos toimiin, koska “oma maa ensin ajattelu on vaarallista.” Tämä kertoo hallituksen arvoista enemmän kuin tuhat sanaa.  

Tämä Suomen ja suomalaisten etua halveksiva hallitus aloittaa pian budjettiriihen, oikein hirvittää millaisia esityksiä sieltä tulee. 

Saija Granlund 

Sairaanhoitaja amk 

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu