Mitä tapahtuu, kun hyvinvointiyhteiskuntamme murtuu

Media on viimepäivät mässäillyt Kuopiossa sattuneella ikävällä väkivalta tapauksella, jossa yksi nuori sai surmansa ja useita loukkaantui. TV -uutisissa haastatellut opiskelijat ovat huolissaan nuorten mielenterveysongelmista ja siitä miten vaikea Suomessa on saada apua akuuttiin ongelmaan. Toimittajien huulilla leijuu kysymys, miten tämä on mahdollista meillä Suomessa?

Vastaus on yksinkertainen, Suomessa on viime vuosikymmenet tehty hallituspolitiikkaa, jonka seurauksena työttömyys, syrjäytyminen, lapsiperheköyhyys, mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat lisääntyneet ennenkuulumattomalla ja häpeällisellä tavalla. Tällainen ihmisten kurjistamispolitiikka on kuin sytyttäisi hitaasti kytevän aikapommin. Miten meillä Suomessa on voinut päätöksenteko olla niin lyhytnäköistä jo kolmen vuosikymmenen ajan? Kuka ottaa vastuun Suomen alasajosta?

Meillä kaikilla on rajalliset voima varat, jos kaikki energia kuluu sen miettimiseen millä selviän laskuista, mistä lapsille vaatteet ja mistä ruokaa pöytään, on selvää, etteivät voimat välttämättä riitä lapsista huolehtimiseen riittävällä tavalla. Liian monelle lapsiperheelle arki on muodostunut aivan liian rankaksi selviytymiskamppailuksi. Jokainen äiti ja isä haluaa tarjota lapsilleen parhaan mahdollisen kasvu- ja elinympäristön ja juuri tähän yhteiskunnan apua tulee olla riittävästi/helposti saatavilla. Ihminen ei ole kone, johon voidaan ohjelmoida algoritmi tekemään kaiken tarvittavan vailla inhimillisiä tunteita ja tarpeita.

Nyt viimeistään on päättäjien, erityisesti hallituksen, aika herätä arjen todellisuuteen ja panostaa aidosti ja tehokkaasti perheiden hyvinvointiin, sillä perhe on yhteiskuntamme perusta. Ainoastaan hyvinvoivat aikuiset voivat kasvattaa hyvinvoivia lapsia ja nuoria.

Millaista kaksinaismoralismia meillä harjoitetaankaan. Samaan aikaan kun ollaan muka huolissaan suomalaisten vähäisestä syntyvyydestä, kohdistetaan säästötoimia juuri sinne mihin pitäisi panostaa, jotta syntyvyys saadaan kasvuun.

Rinteen hallituksen paljon puhumat parannukset suomalaisten toimeentuloon ovat kuin ”hyttysen pissa Itämeressä” niillä ei mitään todellista parannusta aikaan saada. Mutta esimerkiksi se viiden miljoonan euron lisäys, minkä hallitus on päättänyt sijoittaa ministereiden avustajien palkkaukseen, olisi voitu kohdentaa lapsiperheiden hyvinvointiin, mielenterveyspalveluihin ja kodeissa tarvittavaan tukeen. Hallitus olisi voinut päätöksenteossaan osoittaa sitä välittämistä ja kiinnostusta, jota väittää tuntevansa suomalaisten toimeentulosta.

 

Saija Granlund

Sairaanhoitaja AMK

Lahden PS

SaijaGranlund

Olen 38-v lahtelainen sairaanhoitaja ja kahden teini-ikäisen tyttären äiti. Politiikassa hyödynnän vahvaa osaamistani sosiaali- ja terveysalalta sekä järjestötyöstä. Olen mukana STTK:n Lahden aluetoimikunnassa ja maakunta- ja soteuudistuksen Integraatio ja asiakasohjaus-työryhmässä. Olen myös Päijät-Hämeen sairaanhoitajat ry:n hallituksen jäsen, Tehy Päijät-Hämeen yksityisalojen ao. varapj. sekä TSN:n alueluottamusmies. Yhteiskunnan oikeudenmukaisuutta mitataan sillä miten pidämme heikoimmassa asemassa olevista huolta ja tässä EU-Suomi on epäonnistunut pahasti. Hyvinvointiyhteiskuntamme onkin vakavan ja monitahoisen ideologisen hyökkäyksen ja kurjistamisen kohteena. Vakituisten työsuhteiden ja varmuuden ajasta meidät on viety vuokra- ja osa-aikatyön sekä nollatuntisopimusten turvattomuuden aikaan. Tavallisten ihmisten elämänlaatua on tässä merkittävästi heikennetty. Taloudellinen epävarmuus tekee yhä useamman suomalaisen kohdalla tulevaisuuden suunnittelusta mahdotonta, josta on seurannut mm. syntyvyyden romahtaminen. Ongelmiin etsitään virheellisesti ratkaisuja ihmisten työtaakan lisäämisellä sekä kokoajan jatkuvilla leikkauksilla. Maksumieheksi laitetaan tavalliset työtätekevät sekä jo muutenkin syvässä ahdingossa elävät eläkeläiset, vaikka todelliset ongelmat ovat rakenteellisia ja johtuvat poliitikkojen omista virheistä ja ideologisesta sokeudesta. Ideologisista syistä esim. yhteiskunnan sosiaali- ja terveyspalveluja pyritään yksityistämään, jotta harvat pääsisivät hyötymään ja rikastumaan monien ongelmista ja sairauksista. Politiikassa toimin oikeudenmukaisuuden puolesta. Ensijaisesti kannan huolta suomalaisten tarpeista, sillä hyvinvointivaltio on rakennettu suomalaisten työllä meitä suomalaisia varten. Puolustan suomalaisten oikeutta ennustettavaan ja turvalliseen elämään sekä ajan suomalaisen työn ja yrittäjyyden asiaa. Vastustan terveydenhuollon ja muiden julkisten palveluiden sekä valtionyhtiöiden yksityistämistä ja hyvinvointivaltion alasajoa. On palattava Suomeen, jossa talous palvelee ihmistä ja valtio on olemassa meitä kansalaisia varten.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu