Koronan moninaiset ongelmat opiskelijalle

Opiskelija ei yleensä valita vaikeuksistaan julkisesti. Huolista ja ongelmista puhutaan kaverille, opiskelijaryhmälle ja kumppanille. Se näkyy nyt, kun yhteiskunta käsittelee koronaepidemiaa.

Yrittäjien vaikeudet ovat aitoja ja niistä puhutaan paljon. Lomautukset huolettavat työssäolevia, koulujen sulkeminen perheitä ja tuleva raskas työtaakka sote-alalla työskenteleviä. Kirkollisten toimitusten peruuntuminen on ollut ajankohtainen uutinen tänään. Kaikki huolet ovat aitoja ja perusteltuja. Opiskelijoiden moninaiset ongelmat ovat vielä pinnan alla.

Opiskelijoiden ongelmat ovat oman työtehtäväni olemassaolon syy. Viikon ajan työ on vienyt mukanaan ja vaatinut jopa enemmän kuin yksi mies pystyy antamaan. Siltä ainakin on tuntunut.Opiskelijan huolet ovat tällä hetkellä suuria:

1. Viivästyvätkö opinnot? Kaikkea opetusta ei voi järjestää etäopiskeluna. Esimerkiksi ammattikorkeakouluopinnoissa yleinen laboratorio-opetus on sellaista.

2. Saanko opintotukea? Jos opintojen suorittaminen vaikeutuu, ei opintopisterajoja välttämättä pysty saavuttamaan. Kela on onneksi jo antanut alustavaa ja kannustavaa tietoa tulkinnastaan.

3. Peruuntuuko harjoitteluni? Kun työpaikat siirtyvät etätyöskentelyyn, supistavat toimintaansa tai joutuvat keskeyttämään harjoittelun muista syistä, opiskelijalla ei ole usein muuta mahdollisuutta kuin istua kotonaan.

4. Menetänkö opintolainahyvityksen? Jos määräajassa valmistuminen ei onnistu syystä tai toisesta, opiskelija menettää oikeutensa opintolainahyvitykseen. Menetys voi olla suuruudeltaan tuhansia euroja. Vielä ei tiedetä, onko joustoon mahdollisuutta.

5. Miten opiskelen, jos ei ole tietokonetta tai ohjelmia? Monella opiskelijalla ei ole varaa opiskeluun kelpaavaan tietokoneeseen tai ohjelmiin.

6. Miten tulen toimeen? Suuri joukko opiskelijoita menettää kesätyöpaikkansa tai joutuu vähentämään osa-aikaista työtään. Ansiosidonnainen ei koske useimpia eikä kesäajalta makseta opintotukea. Laina on ehkä ainut vaihtoehto opiskelijalle, jonka talous on muutenkin usein hyvin tiukka.

7. Saanko opiskelijalounaan? Kun kampukset sulkeutuvat, sulkeutuu myös suuri osa opiskelijaruokaloista. Monille se on ollut ainut lämmin ruoka, johon on varaa.

8. Toteutuuko vaihtojaksoni koskaan? Kaikki vaihto-opiskelijat on nyt kutsuttu kotiin ja tulevat jaksot peruttu. Usein vaihtojakso on mahdollista siirtää myöhemmäksi, mutta valmistuminen saattaa koittaa ennen sitä.

9. Miten jaksan? Opiskelijat kärsivät eniten mielenterveyden häiriöistä kaikista yhteiskunnan ryhmistä. Stressi ja ahdistus ovat lisääntyneet koko 2000-luvun ajan. Nyt yksinäisyys, huolet ja ahdistus ovat erityinen huolen aihe.

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA on laatinut korona-tietopaketin opiskelijoille. Siellä on joitain vastauksia huoliin, mutta suuri osa on vailla ratkaisuja. Se turhauttaa. Me välitämme opiskelijoistamme ja tahdomme ratkaisuja ongelmiin nopeasti.

Toivon, että mikään ryhmä ei jää oman onnensa nojaan eivätkä huolet jää sivuutetuksi. Korkeakouluopiskelijoita on yli 200 000. Monien oloa helpottaisi jo se, että huolet tunnustetaan ja niistä puhutaan. Se on myös askel kohti niiden selvittämistä ja lopulta ratkaisujen määrittelemistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu