Yksinyrittäjän lastenhoitoon ja jaksamiseen viimein parannuksia
Kesällä 2005 STT julkaisi uutisen otsikolla ”Yrittäjien sosiaaliturva paranee – Ministeriö lupaa esitykselle ripeän käsittelyn”. Nyt 14 vuotta myöhemmin on edelleen tekemättä uutisessa listattuja parannuksia, kuten toiminimiyrittäjän sairaan lapsen hoitajan palkan verovähennys.
Toiminimiyrittäjä voi vähentää verotuksessa työntekijänsä sairaan lapsen hoitajan palkan, mutta ei, jos hänen oma lapsensa sairastuu. Lisäksi verovähennys onnistuu, jos kyseessä on osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö tai avoin yhtiö. Vähennyksen salliminen myös toiminimiyrittäjän lapsen tapauksessa helpottaisi varsinkin naisyrittäjien ja yksinyrittäjien työn ja perheen yhteensovittamista.
STT:n vanhan uutisen taustalla oli sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettaman työryhmän raportti ehdotuksineen. Puheenjohtajana toimi silloinen ylijohtaja Tarmo Pukkila ja raportin otti vastaan Suomen pitkäaikaisin naisministeri Sinikka Mönkäre. Työryhmän tehtävänä oli selvittää yrittäjien sosiaaliturvan kehittämistä, millä voitaisiin alentaa yrittäjäksi ryhtymisen kynnystä. Pontimena oli tuolloisen Matti Vanhasen ykköshallituksen hallitusohjelma otsikolla ”Työllä, yrittämisellä ja yhteisvastuulla uuteen nousuun”. Pääministerin isoveli Rauno Vanhanen oli myös mukana Suomen Yrittäjien edustajana.
Vuonna 2009 Vanhasen kakkoshallituksen aikana oli uusi STM:n työryhmä, puheenjohtajana jälleen Tarmo Pukkila ja mukana Rauno Vanhanen. Tämä uusi työryhmä uudisti ehdotuksen sairaan lapsen verovähennysoikeudesta. Verottaja vastusti muutosta sekä 2005 että 2009, mm. koska ”siihen liittyisi huomattavia rajanveto- ja valvontaongelmia”.
Nyt 14 vuotta myöhemmin tuo muutos on vielä tekemättä, ja se on Suomen Yrittäjien tuoreella toivelistalla https://www.yrittajat.fi/tiedotteet/603530-yksinyrittajien-avuksi-tarvittavat-muutokset
Vuoden 2009 työryhmä esitti uutena asiana, että liikunta- ja kulttuurisetelien verovähennysoikeus tulisi laajentaa koskemaan toiminimiyrittäjiä, koska työntekijöillekin se tarjotaan. Tämäkin muutos on Suomen Yrittäjien toivelistalla, ja se auttaisi mm. yksinyrittäjien jaksamista ja hyvinvointia.
Toivottavasti alkavalla hallituskaudella ainakin nämä kaksi asiaa saadaan viimein toteutettua.
Paljonko nostetaan yrittäjien tuloveroja?
Ilmoita asiaton viesti
Rahan jakaminen on kivaa.
Ilmoita asiaton viesti