Eroon pitkistä velkavankeuksista — ulosotossa pääoma ennen korkoja

Nykyinen ulosottolaki voi johtaa pitkiin velkavankeuksiin ja kohtuuttomiin kohtaloihin. Ongelmissa ollaan silloin, kun kuukausittain ulosmitattava summa ei riitä edes korkoihin, tai on vain hieman korkoja suurempi. Ulosmittauksesta huolimatta velka vain kasvaa, tai pienenee äärimmäisen hitaasti.

Tilanne voi koskea esimerkiksi yrittäjiä tai perheen kuolemantapauksen vuoksi pikavippikierteeseen joutuvia.

Asia on ajankohtainen kahdesta syystä. Koronan aiheuttamat talousvaikeudet alkavat kaatua syliin, jolloin entistä useampi joutuu edellä kuvattuun tilanteeseen, ja lopputuloksena voi olla kymmenien vuosien velkavankeus. Lisäksi Marinin hallitus on selvittämässä ulosottolain muutostarpeita. Tämä on kirjattu jo alkuperäiseen hallitusohjelmaan, aikana ennen koronaa.

Nykyistä ongelmaa voidaan helpottaa hyvin yksinkertaisesti. Ulosottolakia (ulosottokaari 15.6.2007/705) tulee muuttaa niin, että jatkossa ulosottoviranomaisen on kohdennettava kertyneet varat ensin kunkin saatavan pääomalle ja vasta sen jälkeen korolle. Lisäksi tulee säätää, että kyseisille koroille ei kerry korkoa. Nykyjärjestelmässä maksetaan ensin korot, ja vasta jos niistä jää rahaa yli, lyhennetään pääomaa (lain 6 luku, 4 §).

Mielenkiintoista on, että jo nykylain mukaan tämä etu koskee pientä osaa velallisia. Nimittäin jos 50.000 euron velka on aikanaan sovittu erääntymään 10.000 euron paloina, ja menee myöhemmin ulosottoon, niin ulosotto kerää sen pala kerrallaan pois. Tällä on lähes sama keventävä vaikutus korkoihin ja sen myötä velkavankeuteen, kuin ehdotetulla lakimuutoksella. Kun etu on jo sattumalta osalla velallisia, niin miksipä ei lakimuutoksen kautta kaikilla.

Lakimuutos ei loukkaa velkojan omaisuudensuojaa eikä rapauta maksumoraalia, koska muutoksen jälkeenkin velallinen joutuu maksamaan koko velan pois, ja päälle velkojan kannalta ihan hyvän koron. Muutos on vain se, että ulosmitattava raha pienentää heti pääomaa, jolloin velkakin alenee kohti nollaa.

Muutoksen puolesta tekemäni kansalaisaloite on linkissä https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7248 ja siellä on myös kattavat perustelut. Esimerkkilaskelmat ovat linkissä https://bit.ly/paaoma-korko2

Kuulen mielellään kommentteja tässä Uuden Suomen palvelussa. Aloitteen kannatus tapahtuu sitten erikseen Kansalaisaloite-palvelussa.

Sakari Kouti

Vihreät Yrittäjät pj, TalousVihreät hall. Espoonlahden Vihreät vara-pj Partiojohtaja, reservin yliluutnantti Diplomi-insinööri, Senior-konsultti (ICT)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu