Kiristikö Saksa Uniperin osakkeet lähes ilmaiseksi?

Fortumin ja Uniperin perusongelma ei ole Putinin sota, Venäjä tai energiakriisi. Ongelma on se, että on olemassa mekanismi ja ilmeisesti sopimukset, että ulos täytyy edelleen myydä vanhaan kiinteään hintaan, vaikka oma sisäänostohinta on 7-10-kertaistunut.

Missään liiketoiminnassa tuollaisen ei pitäisi olla mahdollista, kuin korkeintaan tilapäisesti ja erittäin lyhyen aikaa. Muu ei missään nimessä ole kestävää tai välittäjällekään oikeudenmukaista.

Se mitä asiassa olisi pitänyt tapahtua on, että ostohinnan noustua liikaa Uniper olisi vedonnut force majeure -tilanteeseen. Joko sellainen pykälä olisi toimitussopimuksissa, tai jos ei ole, niin tilanteeseen olisi kuitenkin vedottu. Sitten olisi ehkä tullut vuosia kestävä oikeusjuttu, jonka seurauksena Uniperin olisi ehkä pitänyt korvata jotain. Nyt on sen sijaan tehty miljardin tappio joka kuukausi, mikä jatkuu lokakuulle.

Force majeure -vetoaminen tarkoittaa, että Uniper olisi toimittanut kaasua vain niille, jotka maksavat korotetun hinnan. Jos kerran kaasu on ratkaisevasti kallistunut ja saatavuus huonontunut, tämä kustannus kuuluu Saksan valtion ja kansalaisten kontolle, ei Fortumin tai Uniperin.

Mediassa ei ole kovin tarkasti kerrottu, miksi Uniper ei toiminut yllä kuvatusti. Viitteitä on ollut siihen suuntaan, että Saksan valtio olisi pakottanut myymään kaasua vanhaan lähes ilmaiseen hintaan.

Tämä pakottaminen puolestaan tarkoittaisi, että sen ansiosta Saksan valtio sai ison osan Uniperin osakkeista lähes ilmaiseksi. Fortum on hankkinut Uniper-osakkeensa noin kymmenen kertaa kalliimmalla hinnalla, kuin mitä Saksan valtio nyt maksaa.

Se, että Saksan valtio lisäksi tukee kaasun hintoja, ei ole mikään peruste saada halpoja osakkeita. Tuo tukirooli heillä muutenkin olisi, jos he eivät halua laittaa kaikkea kaasuasiakkaiden maksettavaksi.

+5
Sakari Kouti
Vihreät Espoo

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtokunta
Vihreät Yrittäjät pj, TalousVihreät
Vihreiden puoluehallitus vj.
HSL:n tarkastusltk, Espoonl. srk-neuvosto
Veneilyopas, partiojohtaja, res. yliluutnantti, dipl.ins., senior-konsultti (ICT)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu