Koronasovellusta voisi parantaa

Kohta on tulossa käyttöön valtakunnallinen koronasovellus, jonka avulla voidaan paljastaa altistumisia, ja saada näissä tilanteissa olleet henkilöt testattaviksi. Ennakkotietojen mukaan sovellus tallentaa kohtaamiset, joissa puhelimet ovat enintään kahden metrin päässä toisistaan vähintään 15 minuutin ajan.

Valittu 15 minuutin aikaraja on tarpeettoman pitkä. Se on kyllä käytössä perinteisenä rajapyykkinä, jonka jälkeen altistuksen katsotaan tapahtuneen. Se on kuitenkin luotu tilanteisiin, joissa ihmisen täytyy haastattelemalla selvittää altistumistilanteet ja sitten puhelimella soittaa kohteille. Tähän on haluttu yhtenäinen kriteeri, että keille lähdetään soittamaan tartuntojen jäljittämiseksi.

Sovelluksella sen sijaan lähellä olon havaitseminen ja yhteydenotto tapahtuvat automaattisesti, ja helposti suurellekin joukolle. Niinpä aikarajan olisi parempi olla esimerkiksi kolme minuuttia, koska siinäkin ajassa koronavirus voi hyvin tarttua. Jos on sitten pidempään lähellä, esimerkiksi 12 tai 18 minuuttia, on riski toki suurempi kuin kolmen minuutin tapauksessa

Paras vaihtoehto olisi, että sovellus lukee tämän aikarajan taustapalvelusta. Tällöin THL voisi säätää rajaa, kun tietoa alkaa karttua siitä, millaisista lähelläoloajoista on tartuntoja seurannut.

Sakari Kouti

Vihreät Yrittäjät pj, TalousVihreät hall. Espoonlahden Vihreät vara-pj Partiojohtaja, reservin yliluutnantti Diplomi-insinööri, Senior-konsultti (ICT)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu