Itämeri täytyy puhdistaa ammuksista ja kemiallisista aseista

Olin juuri Berliinissä Itämeri-parlamenttikomitean kokouksessa Suomen puheenjohtajana, jossa keskustelimme erityisesti meressä olevista ammuksista.

Siinä piilee melkoinen aikapommi, sillä Itämeren pohjaan on saatettu dumpata jopa päälle 300 000 tonnia vanhoja ammuksia, sekä tavanomaisia räjähteitä että kemiallisia aseita. Korroosio vaurioittaa ammusten kuoria ja vaarallisia aineita voi vapautua mereen suuri määrä tulevina vuosikymmeninä. Näin käy myös, mikäli vanhat ammukset räjäytetään, joten ammukset pitäisi poimia varovasti pois, mutta se on nykyään hankalaa ja vaarallista.

Tarvitaan siis uutta käyttökelpoista teknologiaa, tunnistusmenetelmiä joilla ammukset ensin havaitaan ja sitten automatisoitua robotiikkaa, jolla ammukset poimitaan pois!

Tällaisessa toiminnassa muutamilla kymmenillä saati sitten sadoilla miljoonilla euroilla pääsee jo aimo askeleen eteenpäin.

Nyt saman verran ja paljon enemmän rahaa hassataan siihen, että esimerkiksi moderneja tuotantolaitoksia suljetaan vuoden pari etuajassa estääkseen ilmastonmuutosta, toimilla joilla ei ole huomattavaa merkitystä isossa kuvassa. Kun vielä ilmastopolitiikan ohjausjärjestelmät ovat niin pielessä, osa ilmastotoimista jopa suorastaan subventoi saastuttavissa maissa tapahtuvaa tuotantoa, eli niistä on pelkkää haittaa kustannusten lisäksi.

Ideologisen ilmastoposeerauksen, nokittelun ja kansalaisten syyllistämisen sijaan olisi syytä harkita tarkasti toimien todellista vaikuttavuutta. Samoin on syytä havahtua siihen, että meillä on lähellä ympäristöongelma, johon ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota ja jossa samalla rahalla olisi akuuttia käyttöä.

sakaripuisto

Kansanedustaja Pirkanmaalta, filosofian tohtori. Tampereen kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu