Miksi työväenpuolue aloittaa halpatyövoiman haalimisen Suomeen?

Työministeri Tuula Haatainen kertoi juuri, että hallitus vauhdittaa mm. siivoojien,kokkien,ravintolatyöntekijöiden ja rakennustyöntekijöiden työntekijöiden maahanpääsyä. Mutta onko todella, niin että täällä jo olevista työttömistä löydy noihin tekijää?

Siivousalla ei niillä firmoilla näytä olevan työvoimapulaa, jotka maksavat työntekijöilleen kunnollista palkkaa. Työttömiä kokkejakin meillä olisi, mutta he eivät suostu ottamaan osa-aika työtä vastaan, koska se ei kannata taloudellisesti. Rakennusalallakin on edelleen tuhansi ihmisiä työttöminä.

Suomen Perustan tutkimuksesta selviää hyvin, miksi täällä jo olevat työttömät kannattaa työllistää mielummin, kuin hakea työntekijöitä rajojen ulkopuolelta. Työttömästä suomalaisesti koituu yhteiskunnalle 9200 vuotuinen kustannus, kun taas työllistyneestäkin somalista koituu yhteiskunnalle lähes 1000 euron tappio, koska somalit työskentelevät usein matalapalkka-aloilla. Jos tuollaiseen työpaikkaan tekijä tulee rajojen ulkopuolelta, yhteiskunta häviää siinä 1000 euroa vuosittain. Jos taas joku jo täällä oleva työtön alkaa tekemään samaa hommaa, yhteiskunta hyötyy siitä 8200 euroa. Suomen Perusta on myös tutkinut, että matala palkka-alalle tulevien maahanmuuttajien työllisyysaste laskee muutamassa vuodessa kantaväestön alapuolelle.

Juuri julkaistun tutkimuksenkin mukaan työnantajatkin palkkaisivat mielummin suomalaisia kuin ulkomaalaisia työnhakijoita. Tietysti huonon palkan ja työehtojen takia suomalaiset karttavat jotain hommia. Kuten jo tuli mainittua suomalaisetkin saadaan siivoomaan jos palkkaus on kohdillaan. Suomalaisetkin kokit saataisiin varmasti töihin, jos sosiaaliturvajärjestelmää muutettaisiin niin, että osa-aikatyönkin vastaanottaminen kannattaa. Myös osa ulkomaalaisia kokkeja hamuamista ravintoloista on kitsaita palkan maksajia. PK-seudulle on aikaisemmin tullut rakennusmiehiä maakunnista, jossa työttömyys on suurempaa, mutta nykyisin heidän tilallaan on maahanmuuttajat. On aika vaikea nähdä miksei nykyisinkin voisi onnistua keikkatyö maakunnista PK-seudulle.

Ulkomaalaisen työvoiman tarvetta arvioidessa kannattaa esittää pari kysymystä. Jäisikö kyseinen työ tekemättä ilman häntä? Jos jäisi, niin mitä vaikutusta sillä olisi? Jos jotkut vapailla markkinoilla toimivat ravintolat tai parturit jäisivät ilman työntekijäitään, koska eivät saisi palkata niitä ulkomailta, sillä ei olisi suomen talouteen mitään negatiivista vaikutusta, vaan ne samat eurot käytettäisiin johonkin muuhun tuotteeseen sisämarkkinoilla. Jos yritykset haluasit Suomesta työvoimaa ne joutuisivat maksamaan työntekijöilleen enemmän palkkaa, se näkyisi vähän tuotteiden hinnoissa, mikä johtaisi siihen, että tuotetta/palvelua ostettaisiin vähemmän, mikä taas johtaisi yritysten määrän vähenemiseen. Tämäkin olisi valtion talouden kannalta parempi vaihtoehto, kuin maahanmuuttajien haaliminen.

Vastaavasti työperäinen maahanmuuttaja voi olla todella hyödyllinen Suomelle. Ihanne tapauksessa hän perustaisi firman tärkeälle vientisektorille ja työllistäisi samalla monta suomalaista. Myös korkeapalkkaiset erityisosaajat ovat Suomelle todella hyödyllisiä. Osaamisensa lisäksi heidän lisäarvonsa on se, että suuren palkkansa ansiaosta lisäävät selvästi kulutuskysyntää sisämarkkinoilla. Valitettavasti Suomella ei vain ole kovin paljoa sellaisia vetovoimatekijöitä, jotka houkuttelisivat tälläisiä osaajia.

On jopa hieman puusilmäistä ajatella, että työperäinen maahanmuuttaja olisi jotenkin automaattisesti hyödyllinen Suomelle. Valitettaasti valtaosa kansasedustajista ajattele näin, koska menivät allekirjoittamaan lakialoitteen saatavuusharkinnasta luopumisesta. Persuille valitetataan usein siitä, että puhuvat koko ajan maahanmuutostosta, mutta tässä jälleen yksi syy, miksi siitä on syytä puhua ”koko ajan”.

Halla-aho on arvellut, halpatyövoiman haalimisella yritetään nostaa työllisyysastetta, koska hallituksen muu politiikka ei tue työllisyyden nousua. Näin työllisyysluvut yritetään saada näyttämään mahdollisimman hyviltä.

 

0
SakariRajamaki
Sitoutumaton Vantaa

Tosiasioiden tunnustamien on viisauden alku..

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu