Somalimiehen karkoitus oli aivan oikein

Vähän aikaa sitten työllistynyt Najeed niminen somalimies karkoittiin takaisin Somaliaan. Hän oli saanut jo viisi kielteistä turvapaikkapäätöstä, mutta yritti vielä hakea työperäistä oleskelupaa. Karkoitus aiheutti kovaa vinkumista suvaitsevaitossa. ”Miten on mahdollista, että työllistynyt ja veroja maksa ihminen karkoitetaan?”

Ensinnäkään, hänen työnantajallaan ei vaikuta olevan puhtaat jauhot pussissaan. MTV3 jutun haastatellut Abdi Osman on käyttänyt työntekijöitään hyväksi räikeällä tavalla. Hän pakottanut työntekijöitään asumaan kalliissa itsensä omistamissa kimppakämpissä ja muutenkin hänen toimissaan on ollut epäselvyyksiä. Osman on valitellut mediassa työvoimapulaa ja miten hänen on vaikea saada suomalaisia vuokrausfirmaansa töihin. Olisikohan vain kyse  siitä, ettei hän ei  pysty hyväksikäyttämään suomalaisia samallalailla ja siksi ei ole ottanut niitä töihin? Muista vuokrafirmoista kyllä suomalaisia löytyy. Toiseksi, harvoimpa vuokrafirmat takaavat työntekijöilleen täysiä viikkotunteja. Nousukauden aikana Najeedillekin saattaa löytyä töitä, mutta kulman takana on taantuma ja kun työmailta aletaan väkeä vähentämään, on selvää, että vuokramiehet lähtevät ensimmäisenä. Näin Najeedistakin voisi hyvinkin nopeasti tulla yhteiskunnan elätti.

Monet ihmiset kuvittelevat, että työssä käyvä maahanmuuttaja olisi jotenkin automaattisesti Suomelle hyödyllinen. Näin ei kuitenkaan olemissää tapauksessa, siinä saatta olla kaksi ongelmaa. Suomi ei hyödy sellaisesta työperäisestä maahanmuuttajasta joka vie jonkun jo täällä olevan työpaikan. Usein tähän kommentoidaan ettei työpaikkojen määrä ole mikään vakio. Eihän se olekkaan, sillä  puolet työpaikosta on vaarassa kadota lähivuosikymmeninä. Outoa ettei tätä asiaa oteta silloin esiin, kun puhutaan työikäisen määrän vähenemisestä ja siitä johtuvan mahdollisesta työvoimapulasta.

Toinen ongelma on myös se, jos maahanmuuttajat palkka on niin pieni, että hän saa yhteiskunnalta sosiaalitukia ja hänestä tulee yhteiskunnalle enemmän kuluja kuin tuloja.  Osa-aikainen työntekijä on usein tälläinen, joita suomessa on nykyisin paljon. Esimerkiksi kokeista yli puolet tekee osa-aika töitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu