”Ei mulla oo mitään homoja vastaan, mutta…”

Tämä lienee huonoin mahdollinen tapa aloittaa keskustelu seksuaalivähemmistöjen oikeuksista. Sinäkin klikkasit jutun auki eli lause herättää tunteita. Tuon lauseen jälkeen onkin yleensä turha odottaa järkiperäistä keskustelua aiheesta.

Kulunut pride-viikko ja -kuukausi on nyt liputettu ja paluu arkeen on koittanut. Ympäri maailman on nähty värikkäitä paraateja ja sateenkaariliputusta. Yritykset pinkkipesevät imagoaan vaihtamalla somekuvansa raidallisiksi ja kaupungit nostavat sateenkaariliput salkoihin. Näin ainakin sivistyneissä länsimaissa. Monissa maissa näistä toimista seuraisi sakkorangaistus tai putkareissu.

Mutta kuinka paljon on liikaa?

Vähemmistöjen asema on Suomessa yleismaailmallisesti verrattuna varsin hyvä, vaikka toki parantamisen varaa on. Parannettavaa olisi myös esimerkiksi lasten, vanhusten ja vammaisten asemassa, mutta kukaan ei liputa heidän puolesta, koska se ei ole mediaseksikästä. Ei ole coolia viedä vanhuksia tai vammaisia puistopiknikille, mutta sen sijaan on coolia lähteä sateenkaarimarssille ja värittää suojateitä.

Ihmettelen suuresti, kuinka Suomen Turussa tai Helsingin Pasilassa värikkääksi maalattu suojatie parantaa homojen asemaa vaikkapa Unkarissa tai Ukrainassa. Suojateiden värittämistä on vastustettu mm. liikenneturvallisuuteen vedoten, mutta tämä argumentti ei pride-kansalle kelpaa. Minulle jo lapsena opetettiin, että katu ylitetään kohtisuoraan, reippaasti kävellen eikä suojatielle jäädä leikkimään. Suomessa on erittäin tarkoin säädetty laissa kadulla työskentelemisestä. Toivottavasti Tiina Tuppuraisella ja Aino Mätöllä oli tieturvakortti suoritettuna värittäessään suojatietä kauppakeskus Triplan edessä.

Sinä, joka sanot edistäväsi tasa-arvoa, tiesithän, että vanhusten viikkoa on vietetty jo vuodesta 1954. Tänä vuonna Vanhustenviikkoa vietetään 3.-10.10.2021 teemalla Luonto antaa voimaa – Naturen ger kraft.

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään marraskuun puolivälissä ja Kehitysvammaisten viikkoa joulukuun alussa. Olethan myös silloin edistämässä ihmisoikeuksia? Erilaisia vähemmistöjen teemapäiviä ja -viikkoja on Suomessakin lähes jokaiselle viikonpäivälle, joten puolustettavaa kyllä riittää.

Arvaanpa vain, ettei näillä viikoilla tulla tänäkään vuonna näkemään paraateja tai väriloistoa. Korkeintaan muutama lehtiartikkeli ja hyvällä onnella joku haastattelu jossain ajankohtaisohjelmassa. Ei kuitenkaan läheskään samanlaista mediarummutusta kuin pride-viikolla.

Tässä kohtaa kiihkomielisin priden puolestapuhuja jo kihisee kiukkua ja huutaa mielessään, että ”seksuaalivähemmistöjä on myös vanhuksissa ja vammaisissa”. On varmasti, sitä tuskin kukaan kiistää. Pride-marssilla ei vain saavuteta lääkekorvausta, terveyskeskusmaksua tai invataksia.

Pelkäänpä vain, että liika asioista meuhkaaminen ja itsensä esille tuominen kääntyy ennen pitkää itseään vastaan vai onko tarkoituksena rummuttaa pridea niin kauan, että paatuneinkin homofoobikko luopuu heteronormatiivista? Monilla suomalaisilla ei ole vahvaa mielipidettä seksuaalivähemmistöjen puolesta tai vastaan, mutta viimeaikainen pakkosyöttö alkaa monilla tulla jo korvista ulos.

”No onko se sulta pois, jos toiset on onnellisia?” on usein kuultu argumentti. Ei ole. Ihmettelen vain, kuinka tasa-arvoa voidaan edistää eriarvoistamalla ihmisiä.

+11
Saku Sorsa
Perussuomalaiset Kotka
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen kansalaisrealisti, joka kykenee ajattelemaan asiota yli ideologioiden. Aktiivi merenkulkija joka liikkuu polttomoottorilla, syö lihaa ja lämmittää taloa puilla. Ehdolla ensimmäistä kertaa kuntavaaleissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu