Vaalit tulee, oletko valmis?

Tänään olisi kuntavaalien ensimmäinen äänestyspäivä, jos vaaleja ei olisi siirretty. Tällä viikolla päivittäiset koronatartuntamäärät ovat olleet 300 tietämillä. Siis melko paljon vähemmän kuin mitä THL 5.3. antamassaan lausununnossa hassutteli. https://thl.fi/documents/10531/634402/lausunto_2021_03_05.pdf/396b298d-dd19-28e9-fea7-f22fb95358d4?t=1615043489509

Laskuharjoituksessa maalailtiin kauhukuvaa, jonka mukaan vaalipäivänä 18.4. päivittäinen tartuntamäärä olisi jopa 2600-11200. Uskoiko tähän skenaarioon kukaan? Ei varmaan todellisuudessa kovinkaan moni, mutta tätä täysin edesvastuutonta THL:n lausuntoa voitiin käyttää keppihevosena vaalien siirtämiselle ja kaikkien puolueiden puheenjohtajat Perussuomalaisia lukuun ottamatta puolsivat vaalien siirtoa.

Todellista motiivia vaalien siirrolle voi jokainen itse arvuutella, mutta selvää oli, että monella puolueella kuntavaalien ehdokashankinta laahasi pahasti jäljessä. Vaalien siirtämisestä huolimatta on oikeustajun vastaista, että myös ehdokashankintaan annettiin lisää aikaa.

Suomen nykyinen hallitus ennätyksellisen  suurine avustajamäärineen on kykenemätön kantamaan vastuuta päätöksenteosta ja tukeutuu liiaksi muiden antamiin lausuntoihin. Epäilemättä on totta, että THL:llä on paras mahdollinen tietotaito punnita pandemian riskejä ja terveysvaikutuksia, mutta ei tarvitse olla kovin korkeasti koulutettu ymmärtääkseen, että puheet jopa yli 11000 päivittäisestä tartunnasta olivat täysin absurdeja.

Tästä herää väkisinkin kysymys: kuinka helposti meidän hallitus on johdateltavissa, kun omaa tervettä harkintakykyä ei tunnu olevan?

Korona-aikana vaalit on pystytty järjestämään reilusti yli 100 maassa. Vähäväkisessä ja harvaan asutussa Suomessa vaalien järjestäminen aikataulussa ei olisi edellyttänyt kovin suuria ponnisteluja, jos pandemian edellyttämiin järjestelyihin olisi ryhdytty ajoissa.

Vaalien siirto liian kevein perustein murentaa oikeusvaltiota ja asetti keskusvaalilautakunnat vaikeaan välikäteen kun ehdokasasettelu oli suoritettava, vaikka vaalien siirtoa voitiin pitää jo varmana. Monelle työssäkäyvälle ehdokkaalle mahdollisuus vaalityön tekemiseen vaikeutui ja esimerkiksi lehti- ja mediataloille aiheutui ylimääräistä harmia jo maksetun vaalimainonnan peruuntumisista ja siirroista. 

Hallitus on monessa tiedotustilaisuudessa todennut ”nyt ei ole oikea hetki”. Tällä lauseella on kielletty sukulaisten tapaaminen, joulu, mökkeily, ravintolakäynnit… Lista on pitkä. Olisipa joku sanonut ”nyt ei ole oikea hetki siirtää vaaleja”.

+3
Saku Sorsa
Perussuomalaiset Kotka
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen kansalaisrealisti, joka kykenee ajattelemaan asiota yli ideologioiden. Aktiivi merenkulkija joka liikkuu polttomoottorilla, syö lihaa ja lämmittää taloa puilla. Ehdolla ensimmäistä kertaa kuntavaaleissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu