Estetään yhdessä yrittäjien itsemurhat

Meillä ei ole varaa antaa yrittäjien vetää itseään narun jatkoksi!

90-luvun laman seurauksina 14500 yrittäjää teki itsemurhan (lähde:Velallisten tuki Ry), siinä oli  14500 ylimääräistä. Kuten aina, kun joku hengen itseltään riistää. 

 

On selvää, että lamaan menemme ja kohta rytisee. Osa asiantuntijoista sanovat, että olemme siellä jo. Moni päättäjä puhuu ihmisten mielenterveysongelmista, mutta tästä on hyvin vähän puhetta, tulisi siis ennakoida. Eikä sitten alkaa rakentamaan purkkavirityksiä, kun yrittäjiä roikkuu jo hirressä. Sillä tässä on kaikki riskit. Kuten historia opettaa.

Yrittäjää jää suremaan yhtä lailla, lapset, vaimo ja sukulaiset. On paljon perheyrityksiä ja asioita tehdään yhdessä. Yrityksen pyörittäminen on usein koko perheen ”juttu”.  Ja pahimmassa tapauksessa kaikki menee, usein itsestään riippumattomista syistä. Meillä on jo syntynyt uusi potentiaalinen kohderyhmä, meinaan ravintoloitsijat. Eikä uusia ravintoloitsijoita samaa tahtia ole tulossa. Uskokaa vaan.  Siksi toivon, että tästä asiasta puhuttaisiin enemmän, eikä suljettaisi silmiä asialta.

Tämä kriisi ja tuleva lama tulee koskettamaan montaa toimialaa, ei yksittäisiä

 

Nyt puhutaan mielenterveysongelmista päättäjien keskuudessa ja julkisuudessa asiaa ruoditaan. Se on hyvä juttu. Vilpittömästi. Mutta kuinka sitten käy, kun 14500 yrittäjää itsensä tappaa? Lapset, puoliso ja suku jää suremaan. Syntyy lisää mielenterveysongelmia. Yrityksiä on vähemmän ja usko yrityksen perustamiseen hiipuu. Työpaikkoja katoaa ja työttömyyskorvausmenot kasvavat tuntuvasti. Nämä esimerkiksi. Jälleenrakennus on aina pitkä prosessi. Kun taas ennaltaehkäisy on usien halvempaa ja kannattavampaa.

Eli jos ja kun yksikin yrittäjä riistää henkensä, se on liikaa. Sillä vaikutukset perheeseen, sukuun ja lähipiiriin aiheuttavat vakavia mielenterveysongelmia, ja vaikutukset tulevat varmasti näkymään sukupolvien yli. Tähän on pakko herätä ennakoiden. Paras tapa olisi rakentaa malleja, joilla voidaan minimoida tapaukset.

1990-luvun alun laman negatiiviset vaikutukset näyttävät siis kohdistuneen erityisesti nuoriin ja pieniin toimipaikkoihin, joiden henkiinjäämisen edellytykset heikkenivät suhteellisesti enemmän kuin vanhempien ja suurempien toimipaikkojen. Lähde: Satu Nurmi (stat.fi)

Yllä muutama kuva havainnollistamaan tilanteen vakavuutta.

On hyvä muistaa kuitenkin muutama fakta

 1. Pk-yritykset työllistävät noin 50% kaikista työllisistä (arvio), vielä enemmän yksityisen sektorin työpaikoista
 2. Valtaosa uusista työpaikoista syntyy pk-yrityksiin
 3. Tulevaisuuden kasvun avaimet on pk-yrityksillä, paitsi jos ne otetaan pois

Eli me tarvitsemme yrittäjiä, uusia innovaatioita ja työpaikkoja. Tarvitaan uusia yrittäjiä, siksi ilmapiirin tulee olla kannustava. Näin voimme selvitä paremmin lamasta ja kriisitilanteista. Sillä tämä nykytilanne ja tuleva tulee valitettavasti viemään myös niitä terveitä yrityksiä. Muistakaa se! Mitä sitten jos tulee lama ja itsemurhia? Kuten historia opettaa, meillä ei ole varaa toiseen kierrokseen. Sillä vuonna 1992: 7500 yritystä meni konkurssiin, ja se jos joku aiheuttaa mielenterveysongelmia. Kuten aiheutti silloinkin.

Konkurssi on monelle sellainen kasvojen menetys, varsinkin tilanteissa jossa yrittäjään kohdistuu ilkkumista ja henkistä väkivaltaa konkurssin jälkeen. Eikä voi vähätellä sitäkään miten moneen historian tapahtumat edelleen vaikuttavat. Puhumattakaan uskosta yrittäjyyteen ja uusien yritysten syntyyn. Hidas prosessi, joka olisi mahdollisesti estettävissä. Jos ennakoidaan ja tehdään ratkaisuja, jotka tähtäävät yritysten aseman säilyttämiseen ja kehittämiseen. Sillä jos on toimivia yrityksiä, on myös työtä ja hyvinvointia. Mitä asialle voisi tehdä pitkällä tähtäimellä?

 1. Konkurssilainsäädäntöön kevennyksiä (laajentaa siis jo tehtyjä väliaikaisia kevennyksiä)
 2. Elämää konkurssin jälkeen helpotettava
 3. Toimeentulotukikäytäntöön (mahdolliset muut tuet) muutoksia, yrittäjää tulisi kohdella tasavertaisesti työntekijän kanssa (pysyvästi)
 4. Parantaa konkurssiyrittäjien mainetta (ei helposti tehtävissä)

Viimeisen kohtaan huomiona se, että hallitus voisi tästä pitää yhtä suurta meteliä kuin koronasta. Sillä tämä tulee tappamaan enemmän kuin korona, jos historia toistaa itseään. Toivottavasti olen väärässä. Ja tuota listaa voisi täydentää monellakin tapaa. Mitä asialle voisi tehdä heti?

 1. Nostaa arvonlisäverorajaa tuntuvasti
 2. Vähentää byrokratiaa ja sääntelyä (oleellinen ainakin ravintola-alalla)
 3. Työllistämiskustannusten alentaminen
 4. Ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen suoraa tukea (tuntuvaa)
 5. Kotitalousvähennykseen parannuksia (vaikka Ruotsista mallia)
 6. Verokevennykset

Listaa voisi jatkaa pitkään. Mutta johonkin se raja on vedettävä. Aidosti olen huolissani yrittäjistä, perheenjäsenistä ja tuttavapiireistä. Lisäksi yrittäjyyden tulevaisuudesta. Sillä suorin keino tulevaisuuden kasvuun minun mielestä on yritysten hyvinvointi ja mahdollisuudet. Ja niiden tukeminen: Näin on mahdollista elpyä nopeammin ilman suuria henkilövahinkoja.

Meillä ei ole varaa uuteen lamaan eikä meillä ole varaa antaa ihmisten itse päättää päiviänsä. Sillä investoimalla yrityksiin ja yrittäjien hyvinvointiin varmistamme koko kansakunnan hyvinvoinnin. Ja mitä tulee kustannuksiin, niin tässä on kyse pitkäaikaisista investoinneista, jotka maksaisivat itsensä takaisin monella tapaa.

Loppuun vielä muutama vinkki:

 • Vakavassa tilanteessa jossa Suomi on, niin tulisi jokaisen muistaa olla toiselle ystävällinen ja auttaa. Unohdetaan tittelit, omistukset ja ollaan ihmisiä ihmiselle.
 • Jos tuttu yrittäjäsi joutuu kohtamaan konkurssin, niin muista että hänkin on ihminen, vaikka Mersu pihalla vaihtuisi potkulautaan.
 • Tue häntä takaisin jaloilleen ja estä päätymästä tilastoihin. Lainaa vaikka kauppareissua varten hänelle sinun perheautoa jos tarve vaatii. Se on sitä naapurirakkautta.
 • Älä lakkaa ostamasta oman kylän palveluita, kulutus ei saa pysähtyä, sen tietää jokainen. Tai jos kassa antaa myöden, niin nyt olisi hyvä hetki tehdä se remontti vihdoinkin.

Kunnioittaen, Sami Elmeranta

sami Elmeranta

Tolkullinen tyyppi. Pienyrittäjä ja digimarkkinoinnin asiantuntija joka harrastaa politiikkaa ja penkkiurheilua. #byrokratianpurkutalkoot #yrittäjyys

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu